Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'LAKO SMO JU OTKRILI'

Incident na Mediteranu: Ruski vojni brodovi otjerali nizozemsku podmornicu koja je špijunirala nosač zrakoplova

admiral kuznjecov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.11.2016.
u 08:43

Prolazak ruske flote kroz Sjeverno more, Engleski kanal i Mediteran "upalio" je alarm među saveznicima NATO-a.

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je kako su njihova dva razarača otjerala nizozemsku podmornicu i zaustavili ju u špijuniranju nosača zrakoplova Admiral Kuznjecov.

Podmornica se nalazila samo 20 kilometara od nosača zrakoplova u vrijeme incidenta, objavila je vojska, prenosi BBC.

NATO tvrdi kako su pratili brodove "na odgovoran način", a jedan je dužnosnik kazao kako ne želi ulaziti u detalje, no rekao je da su rusku flotu pratili nekoliko tjedana. Rusija je svoju flotu poslala na istočni dio Mediterana uoči nastavka zračnih napada u Siriji.

Prolazak ruske flote kroz Sjeverno more, Engleski kanal i Mediteran "upalio" je alarm među saveznicima NATO-a. Ruska vojska nije potvrdila incident dok je nizozemska vojska na Twitteru objavila da neće komentirati podmorske operacije. Također nije odmah bilo jasno gdje se incident dogodio. Međutim, u jednom izvještaju stoji kako se nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od sirijske luke Latakia.

Glasnogovornik ruskog ministarstva, Igor Konašenkov, kazao je kako su brodovi "lako identificirali podmornicu koristeći standardne sustave i podatke s helikoptera". Kazao je kako je podmornica pokušala izbjeći otkrivanje, no brodovi su je pratili gotovo sat vremena i "natjerali je da napusti područje".

Nizozemska ministrica obrane Jeanine Hennis-Plasschaert kazala je kako nije mudro "držati se ruske retorike".

Jaime Karreman, ekspert za nizozemske podmornice, kazao je kako je vrlo šokantno "da se podmornica na tajnoj misiji otkrije".

>> Kuznjecov prvi put u povijesti kreće u pravi borbeni zadatak

>> Ruski ratni brodovi prolaze La Mancheom, Britanci poslali razarač i fregatu da ih 'prate u stopu'

Komentara 16

PE
pekimrak
08:56 10.11.2016.

Hi hi NATO na aparatima hi hi

DU
Deleted user
08:54 10.11.2016.

Hrvatsku podmornicu nikada nebi mogli otkriti.

DU
Deleted user
14:04 10.11.2016.

kao prvo ko kaze da su pratili Ruse od sjevernog mora, mozda je podmornica vec bila u mediteranu i prije nego su Rusi dosli. a drugo i da su ih pratili od sjecernog mora ko kaze da ih rusi nisu otkrili ali nije im bilo vazno jer i tako su ih snimale sve svjetske televizije, pa nece ganjat podmornicu po engleskom kanalu, a i zasto kao da podmornica ne zna sto ce raditi, pa cijeli svijet je znao da idu za siriju. oni su "otkrili" podmornicu kad im je trebalo, kad su poceli razmjestaj "borbene grupe" za napad i kad su ovi poceli da ih spijuniraju. a da sam ja bio umjesto Rusa ja bih bacio par dubinskih bombi i potopio podmornicu i rekao mi smo izvodili vjezbe, nismo znali da je bila podmornica u blizini. i sto bi napravili, NATO objavio rat Rusima, pogotovu sad sa Trumpom u bijeloj kuci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije