Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer o monetizaciji

'Imamo 4 milijarde duga glavnice, to nisu naše autoceste'

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2014.
u 19:16

Rekao je i kako 'možemo plaćati kamate još 25 godina strancima ili se sada razdužiti i taj novac prebaciti na Hrvatske ceste i Pelješki most'

Premijer Zoran Milanović gostovao je u emisiji RTL Danas gdje je komentirao najavu monetizacije autocesta.

– Imamo 4 milijarde duga glavnice za autoceste. To nisu naše autoceste u financijskom smislu, mi ćemo ih tek morati otplatiti. Te četiri milijarde eura u 25 godina svi ćemo kroz cestarinu i kroz gorivo platiti ako odustanemo od monetizacije, osam milijardi eura. Znači, najmanje još četiri milijarde kamata strancima. Tako se ponašaju ljudi koji uopće ne razumiju što je novac. Ova alternativa, o kojoj Hrvatska zaista ne ovisi, nudi da se lijepo razdužimo ako dobijemo zadovoljavajuću ponudu. Spominjali smo da je to tri milijarde eura u gotovini od onih koji imaju novac, a mi ga nemamo. To je kao kad uzmete kredit pa prodate svoj prvi stan, a onda s tom gotovinom smanjite kredit. Da se razdužimo, da se HAC razduži, da ukinemo autocestu Rijeka-Zagreb... Ponavljam, HAC je osnovan samo da bi mogao dizati kredite uz garancije hrvatske vlade. Dakle, ili možemo plaćati kamate još 25 godina strancima ili se sada razdužiti i taj novac od benzina prebaciti na Hrvatske ceste, pelješki most, željezničku infrastrukturu i imati novu vrijednost. A sada dolazimo do onog bitnog – možemo omogućiti našim mirovinskim fondovima, II. stupu, da uđu u taj posao zajedno s velikim svjetskim firmama. Opet moram ponoviti, to je jako bitno. Ja sam mlađi od 52 godine, svi koji su mlađi od 52 godine, a rade, štede po zakonu u II. mirovinskom stupu. Taj novac svaki mjesec ide na njihov račun. S tim novcem netko treba raditi. Svatko tko kupi litru goriva davao je 1,20 kn za otplatu kredita, kao i onaj tko je platio cestarinu – kazao je Milanović.

O izjavi Vesne Pusić kako bi se o monetizaciji možda ipak trebalo razmisliti kazao je:

– Vesna Pusić… Ja bi očekivao da oni budu liberalniji od nas u tom pitanju, i bili su cijelo vrijeme. To je njihova filozofija. Na kraju krajeva, to je bio jedan od projekata njihova bivšeg predsjednika i naše Vlade i mojega, ali ne nešto što je bila okosnica izbornog programa. Ja ne mogu reći kao premijer, gledajte, baš me briga, budite nerazumni i plaćajte kamate strancima umjesto da plaćate za svoje mirovine preko naših fondova. Umjesto da im date priliku da ulože. To je ta priča – zar to ne treba omogućiti hrvatskim građanima? Pa upravo to radimo putem naših mirovinskih fondova.

O rebalansu proračuna i rastu plaća građana kazao je kako će građani dobiti veće plaće u prosincu.

Dobit će ih sigurno, kažemo li da će ih dobiti 27. studenoga ili 1. prosinca, to je sasvim svejedno. 

>> 'Podržali su nas Crkva, branitelji... akcija mora uspjeti!'

>> Komadina: Monetizacija nije cestovno, već pitanje krpanja proračuna

>> Monetizacija je tema oko koje će se dogovoriti SDP i HNS

>> Hajdaš ljubomoran na kampanju za referendum

Komentara 122

DU
Deleted user
19:27 14.10.2014.

To su ko one price da se kupnjom novih auta ustvari stedi

BU
Bulaba
19:30 14.10.2014.

Evo, javio se i taj grandiozni poduzetnik koji nikad nije zaradio ni kune nešto korisno radeći, cijeli život parazitira po državnim službama gdje je popio svu financijsku pamet svijeta. Kakva genijalna računica. Mi ćemo se razdužiti? A gdje je u toj biljatnoj računici ZARADA od autocesta, koja sada ide nama, a ako se da u koncesiju onda više ne ide nama?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:23 14.10.2014.

Da si svaku godinu mandata uspio zaraditi po milijardu ne bi danas trebao prodavati Hrvatsku svetinju, jedino što vidimo izgrađeno od svih milijardi duga..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije