Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrdoljak proziva Jovanovića

'Ima Skansija, koji je bez srednje škole, a sada gura i Rudića'

Antun Vrdoljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
05.11.2013.
u 09:30

Polovica zemlje bila bi uhićena da se sluša Jovanovića, ministra koji je štetan za hrvatski sport. Previše miješa politiku u sport, a to se već jednom, 2000. godine kada je na vlast stigao SDP, pokazalo štetnim. Žao mi je što se napada Matešu, koji radi odličan posao, kaže Vrdoljak

Odnosi Ministarstva sporta i Hrvatskog olimpijskog odbora nikad nisu bili na nižoj razini, ne samo da nema potrebne suradnje, već ministar Željko Jovanović otvoreno prijeti prvom čovjeku MOO-a Zlatku Mateši. I drugi put ove godine blokirana je isplata novca Hrvatskom olimpijskom odboru, a Jovanović prijeti i revizijom zbog sumnje u zloporabu ovlasti i položaja te navodnog nenamjenskog trošenja u HOO-u.

Oštar napad

Na taj se “problem” osvrnuo Antun Vrdoljak, osnivač i prvi predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, a sada počasni predsjednik te krovne sportske organizacije u Hrvata. Napad Jovanovića na Matešu Vrdoljak je nazvao sramotnim.– Da se pita ministra Jovanovića, pola bi zemlje bilo uhićeno – slikovito je započeo Vrdoljak te dodao:– Jovanović šteti hrvatskom sportu jer stalno vuče krive poteze, nepotrebno politiku miješa u sport.Vrdoljak smatra da Jovanović nema ni pomoćnike koji mogu donijeti dobro hrvatskom sportu, a ne sviđa mu se ni ideja da se Mateša smijeni, a na to mjesto postavi proslavljeni vaterpolski trener Ratko Rudić.– Prvi Jovanovićev pomoćnik Pero Skansi nema završenu ni srednju školu, a jednog takvog sada želi postaviti i na čelno mjesto HOO-a. Mislim da bi to bila velika greška – rekao nam je Vrdoljak i dodao:– Kada se politika jedini put uplela u rad HOO-a i te 2000. godine postavila Zdravka Hebla na mjesto predsjednika, to je ispalo jako loše. Bilo je to toliko loše da ga je SDP, koji ga je postavio, sam i smijenio na polovici mandata – prisjetio se Vrdoljak.Smatra da Rudić nema legitimitet za prvog čovjeka HOO-a zbog “grijeha” iz prošlosti.– Osobno sam ga pet godina moljakao da bude izbornik naše vaterpolske reprezentacije, a čak i kada smo se dogovorili, ipak je odabrao reprezentaciju SAD-a. Zašto bi takav čovjek sada vodio hrvatski sport – pita se Vrdoljak.

‘Ne sviđa mi se smjer’

Osvrnuo se Vrdoljak i na Skansija, za kojeg također smatra da ne radi dobro svoj posao.– Umjesto da radi u Ministarstvu, on je otišao u Sloveniju 21 dan komentirati Europsko prvenstvo u košarci te je za to od HRT-a dobio honorar i dnevnice. Bilo bi korisnije da je za to vrijeme radio u Ministarstvu.Ako itko ima iskustva u vođenju HOO-a, ima ga Vrdoljak. Zato i može procijeniti što se radi loše, a što dobro.– Ne sviđa mi se smjer kojim ide Ministarstvo sporta, odnosno izjava Petra Skansija da će hrvatska država odsad financirati samo četiri, pet najvećih sportova. Takva odluka značila bi propast hrvatskog sporta jer nama na Olimpijskim igrama medalje ne donose nogomet i košarka, već streljaštvo, te-kvon-do – objašnjava Vrdoljak te dodaje:– Žao mi je Mateše, kojeg se bezrazložno napada iako odlično radi svoj posao, no najveći problem ove Jovanovićeve akcije jest što će patiti hrvatski sportaši, a oni bi trebali biti najvažniji.Na kraju je Vrdoljak izrekao veliku zabrinutost za budućnost hrvatskog sporta.– Ako se država ovako nastavi odnositi prema sportu, neće biti dobro. Zabrinjavajući je podatak da se za sport izdvaja samo 0,087 državnog proračuna, što je najmanje od svih zemalja u Europi. A mi se stalno dičimo da nam je sport perjanica. Uz ovakvu politiku, uskoro ga više neće biti – zaključio je Antun Vrdoljak.

Komentara 6

BU
bubimir55
18:43 05.11.2013.

Nije Jovanović dizač tegova kao što ga je nekom zgodom nazvao određeni gospodin, već pretežak uteg cijelom društvu a naroćito resoru kojim se bavi, jer očito čovjek voli raditi ono što najmanje razumije.

MA
maivla
11:40 05.11.2013.

Ljudi za sva vremena kao da su faraoni. Teško je ostati normalan kada takvi prodaju pamet.

Avatar pozitiva
pozitiva
13:09 05.11.2013.

Svaka cast ministru Jovanovicu na odlukama. Odavno je u HOO-u trebalo napraviti reda.Ljudima je vise dosta umisljenih velicina koje misle da su nezamjenjive i dozivotne. Trebaju nam promjene u svim segmentima zivota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije