Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezero na suhom

I dalje bez vode kod Trakošćana: Istekao treći rok za izmuljivanje, cijena radova otišla u nebo

storyeditor/2023-05-16/PXL_240223_98485493.jpg
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/5
17.05.2023.
u 09:21

Izvođač je s Hrvatskim vodama imao ugovor do 3. svibnja 2023. godine s mogućnošću produljenja. Vode u jezeru još uvijek nema.

Istekao je još jedan rok za završetak radova na čišćenju i izmuljivanju jezera Trakošćan u Varaždinskoj županiji, utanačen u četvrtom dodatku ugovoru Hrvatskih voda s izvođačem radova tvrtkom Bagerkopom-Roberto. Nije bio po onoj "treća sreća" pa još uvijek nema vode u jezeru pokraj dvorca obitelji Drašković, jedne od najvećih turističkih atrakcija u kontinentalnoj Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Nešto vode ima, ali kišnice. Izvođač je s Hrvatskim vodama imao ugovor do 3. svibnja 2023. godine s mogućnošću produljenja ako se dogode okolnosti na koje izvođač nije mogao utjecati, poput kiše, dotoka više potoka u jezero i vremena potrebnog za prosušivanje jezera nakon kišnog razdoblja.

"Izvedeni su svi pripremni radovi kako je i ugovoreno, no zbog specifičnosti terena i tehnologije izvođenja radova potrebno je stalno održavanje pristupnih putova kroz jezero kao i šumskog puta i deponija koji su izvedeni kroz pripremne radove. Zbog ograničenosti prostora i uvjeta na gradilištu, dinamika vađenja samog sedimenta, osim o vremenskim uvjetima, uvelike ovisi i o radovima na ovim sporednim stavkama. Radovi nisu obustavljeni i izvode se dinamikom prema uvjetima na terenu", priopćile su Hrvatske vode. Ponovno se vremenske prilike navode kao razlog kašnjenja. Ugovor o čišćenju akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta sa svim dodatcima iznosi 2,52 milijuna eura, odnosno oko 19 milijuna kuna, što je 30 posto više od početne cijene koja je iznosila 14,6 milijuna kuna.

Po svemu sudeći, raspisat će navodno novi otvoreni postupak javne nabave, a novim ugovorom predvidjet će se tehnologija usklađena sa stanjem i uvjetima na terenu. "S obzirom na to da je riječ o radovima koji se proteklih više desetljeća na jezeru nisu izvodili te da je riječ o turistički atraktivnoj lokaciji, molimo za razumijevanje i suradnju građane, upravu dvorca kao i medije kako bi se projekt do kraja godine uspješno završio", pozivaju u Hrvatskim vodama. Novi rok za dovršetak radova je, dakle, kraj godine. Izvođač se, osim na vremenske uvjete, točnije kišu, požalio i na deblji sloj mulja nego što mu je bilo najavljeno. Nakon geodetske snimke zatečenog stanja i istražnih radova predložio je novu tehnologiju koja je odstupala od početnog projektnog rješenja pa je trebalo neko vrijeme da se sve utanači. U Hrvatskim vodama su se na početku opravdavali da je bilo problema jer je trebalo čekati hladniju temperaturu vode radi izlova ribe, što je bio i preduvjet za pražnjenje i isušivanje jezera. Izlov je zato bio odgođen za prosinac 2021. godine, a onda je "detaljnim uvidom na terenu" postalo jasno da se zatečeno stanje razlikuje od projektiranog rješenja i projektnom dokumentacijom definirane tehnologije uklanjanja sedimenta.

Na sedamnaest hektara

Zbog toga, ali i zahtjeva izvođača za izmjenu ugovora, sklopljen je dodatak ugovoru za radove s novim rokom izvođenja radova do 28. studenog 2022. godine. Izvedbeni projekt je, osim nove tehnologije, uključivao i dodatne servisne putove, proširenje deponija i pristupnog puta pa je opet prošlo nekoliko mjeseci. Kad se napokon riješila papirologija, nastupila su kišna razdoblja pa su dva stroja zaglibila u mulju. "Osim toga, navedeno je trebalo sagledati u kontekstu svih uvjeta javnopravnih tijela i zakonske regulative, a osobito Zakona o javnoj nabavi. Tako su sukladno mišljenju nadzorne službe sklopljeni novi dodaci ugovoru od kojih je zadnji, četvrti dodatak s rokom izvođenja radova do 3. svibnja 2023. godine", najavili su u ožujku u Hrvatskim vodama. I opet ništa. Kiša koja ovih dana nemilice pada dodatno je zakomplicirala stanje. Trakošćansko jezero prostire se na oko 17 hektara. Pražnjenje jezera počelo je potkraj 2021. godine, a premješteno je i više tona ribe. 

Ključne riječi

Komentara 1

DO
doberdedec
10:41 17.05.2023.

Zamuljivanje love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije