Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istražujemo: gdje je zapelo?

Problemi s izmuljavanjem jezera pokraj dvorca Trakošćan: Radovi poskupjeli čak 30 posto!

Pogled iz zraka na ispražnjeno Trakošćansko jezero
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
25.03.2023.
u 13:58

Dosad je uređena ploha za deponiranje mulja, izgrađen je šumski put za transport od jezera do deponije, izgrađen je privremeni zagat na kraju jezera radi zaštite vrijednog močvarnog staništa, izveden je nasuti kameni put za transport od brane na jezeru kod dvorca do kraja jezera, odvodni kanal cijelom dužinom jezera...

Hrvatske vode potvrdile su da su s izvođačem radova na čišćenju akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog mulja sklopljena već četiri dodataka ugovoru, a investicija je s 14,6 milijuna kuna porasla na 19 milijuna kuna (2,5 milijuna eura), dakle za 30 posto! I upitno je još hoće li radovi završiti do 3. svibnja, za kad je, kako smo objavili prije par tjedana, određen zadnji rok. Ugovor je s izvođačem Bagerkop Roberto potpisan potkraj ožujka 2021. godine.

- Nakon početnih poteškoća vezanih uz pražnjenje jezera kada je bilo potrebno čekati hladniju temperaturu vode, odnosno povoljno razdoblje za izlov ribe, što je bio preduvjet za pražnjenje i isušivanje jezera. Iz tog razloga izlov ribe je odgođen za prosinac 2021. godine. Također, detaljnim uvidom na terenu bilo je razvidno da se zatečeno stanje razlikuje od projektiranog rješenja i projektnom dokumentacijom definirane tehnologije uklanjanja sedimenta. Imajući u vidu navedeno stanje i zahtjev izvođača za izmjenom ugovora, sklopljen je dodatak ugovoru za radove s novim rokom izvođenja radova do 28. studenog 2022. godine – odgovorili su nakon dva i pol tjedna na naš upit Hrvatske vode.

Rok je do svibnja

Izvođač je nakon geodetskog snimka zatečenog stanja i istražnih radova predložio novu tehnologiju izvođenja radova koja je odstupala od početnog projektnog rješenja, što je zahtijevalo dodatno vrijeme i konzultacije s nadzornom službom i projektantom te stručnim službama Hrvatskih voda i nadležnih tijela.

07.09.2022., Trakoscan - Fotografije iz zraka prikazuju podrucje Trakoscanskog jezera koje je u potpunosti isprazenjeno te je spremno za radove na izmuljivanju. Proces praznjenja se dogodio prije nekoliko mjeseci, a sada se moze vidjeti kako korov i trava zbog cega se dobije dojam ko da jezera nije ni bilo. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

- Izvedbeni projekt je uključivao dodatne servisne putove, proširenje deponije i pristupnog puta kao i same tehnologije vađenja sedimenta, što je od strane nadzora odobravano u segmentima, usklađujući se s dinamikom napredovanja radova na terenu. Potom su nastupila kišna razdoblja i posljedično tome poteškoće mehanizacije u dodatno otežanim terenskim uvjetima, a treba napomenuti i da su dva stroja upala u sediment. Osim toga, navedeno je trebalo sagledati u kontekstu svih uvjeta javnopravnih tijela i zakonske regulative, a osobito Zakona o javnoj nabavi. Tako su sukladno mišljenju nadzorne službe sklopljeni novi dodatci ugovoru od kojih je zadnji, četvrti dodatak s rokom izvođenja radova do 3. svibnja 2023. godine – ističu u Hrvatskim vodama.

Drugim i trećim dodatkom ugovoru odobreni su vantroškovnički radovi, kao I neke radnje na ugovornom troškovniku koje nisu bile obuhvaćene projektnom dokumentacijom i natječajnom dokumentacijom. Vantroškovnički radovi odnosili su se na radove na zamjeni tla šumskog puta na lokacijama koje ne zadovoljavaju zahtijevanu nosivost i na proširenje deponije. Vrijednost radova po drugom dodatku Ugovora povećana je za 167.760 eura, a po trećem za 413,340, pa je nova cijena 2,52 milijuna eura (18,99 milijuna kuna).

Što je dosad učinjeno?

Pogled iz zraka na ispražnjeno Trakošćansko jezero
1/8

Dosad je uređena ploha za deponiranje mulja, izgrađen je šumski put za transport od jezera do deponije, izgrađen je privremeni zagat na kraju jezera radi zaštite vrijednog močvarnog staništa, izveden je nasuti kameni put za transport od brane na jezeru kod dvorca do kraja jezera, odvodni kanal cijelom dužinom jezera...

- Prema mogućnostima na terenu vrši uklanjanje i odvoz sedimenta iz jezera te deponiranje na privremenoj deponiji kao i uređenje nivelete dna jezera – kažu u Hrvatskim vodama I dodaju da će izvođač će do okončanja ugovora pojačati aktivnosti na uklanjanju mulja i odvozu na deponij.

Ključne riječi

Komentara 6

MO
morpion
14:17 25.03.2023.

Da smo dali Kinezima , vec bi imali amure od 6 kila

MA
mate30
14:18 25.03.2023.

Posao s muljem je idealan za muljanje

TP
tomo.peric.10
15:23 25.03.2023.

Tja 30%, da je poskupjelo 300% tad bi bila vijest, ovako ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije