Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠNJA STANIŠIĆ

HZMO: 'Licemjerno je štititi članove Upravnog vijeća koji za svoj rad primaju naknadu od 1000kn'

HZMO
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
29.10.2020.
u 12:44

'Znam da je vrijeme korone i da je korona udarna vijest ,ali pod okriljem korone rade se stvari koje se  u „normalno vrijeme“ sigurno ne bi radile'

Višnja Stanišić, članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), obratila se medijima s dopisom o radu Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Prenosimo dopis u cijelosti: 

"Poštovani

Znam da je vrijeme korone i da je korona udarna vijest ,ali pod okriljem korone rade se stvari koje se  u „normalno vrijeme“ sigurno ne bi radile. Ovo vrijeme je raj za pojedine  poslodavce.

Zato  Vam se obraćam  kao članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje  izabrana od strane radnika. Nepoznato mi je iz kojih se razloga sjednice Upravnog vijeća pretežno održavaju elektroničkim putem. Naime od ožujka 2020 pa do listopada 2020 od šest sjednica Upravnog vijeća, četiri  su održane elektroničkim putem a dvije u krnjem sastavu, kada su istima prisustvovala 3 odnosno 4  od 9 članova koliko ih ima Upravno vijeće. Ostali su glasovali elektroničkim putem. Izgovor je da je u „ovo vrijeme promjenjive epidemiološke situacije u zemlji a posebno uzimajući u obzir odluke (  radilo se o preporukama) Stožera civilne zaštite, razumno sjednice Upravnog vijeća održavati elektroničkim  putem kad god je to prihvatljivo i opravdano“. ( citirano iz dopisa ministra Josipa Aladrovića.). Licemjerno je i krajnje bezobzirno štititi članove Upravnog vijeća koji za svoj rad  primaju naknadu od 1000kn, dok radnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje rade u uvjetima neprimjerenim epidemiološkim preporukama i to tjedan dana za isti iznos. Napominjem da za održavanje sjednica Upravnog vijeća HZMO postoji dvorana koja zadovoljava sve epidemiološke mjere te da su u isto vrijeme održavane i edukacijske radionice za radnike Zavoda.

Mišljenja sam da je ovakav način rada Upravnog vijeća neprimjeren i da se namjerno koristi da se na mala vrata proguraju određene odluke ali i da se onemogući bilo kakva rasprava. Naime poslovnikom  o radu Upravnog vijeća propisana su prava i dužnosti članova Upravnog vijeća. Člankom 6. navedenog Poslovnika propisano je da član Upravnog vijeća ima dužnost sudjelovati na sjednicama Upravnog vijeća te na njima raspravljati i glasovati, da može pokretati razmatranje pojedinih pitanja iz djelokruga Upravnog vijeća, podnositi prijedloge za donošenje akata , postavljati pitanja ravnatelju Zavoda te može  na sjednici predložiti izmjenu ili dopunu predloženog dnevnog reda. Osobno kao članici Upravnog vijeća onemogućeno mi je da svoj posao obavljam u skladu s poslovnikom. Budući da se sve sjednice održavaju elektroničkim putem ili „mješovito „ nemam s kim raspravljati, postavljati pitanja a niti tražiti dopunu dnevnog reda. Točke dnevnog reda uglavnom se odnose na donošenje odluke o sklapanju ugovora o nabavi informatičke opreme, licenca, održavanju elektroničkog sustava, nadogradnje i održavanje sustava, digitalnog poslovanja, prodaju nekretnina. Radi se velikim iznosima koji se odobravaju sa da ili ne na glasačkom listiću. Naravno da uz svaku odluku je i pismeno obrazloženje ali je nemoguće postaviti pitanje na način da ga svi čuju i da se o njemu zajednički raspravlja. Ne znam zašto, kad već nabavljamo toliko informatičke opreme nije omogućeno održavanje sjednica video callom, a da ne govorim da nabava istih nije doprinijela  ni unapređenju poslovnih procesa.

Izmjenom Poslovnika, članovima Upravnog vijeća koji su uz poziv za održavanje sjednica dobili pripadajući materijal, zabranjeno je prosljeđivanje materijala drugim osobama, u suprotnom predsjednik Upravnog vijeća izriče upozorenje. Tako je meni kao predstavniku radnika u UV onemogućeno savjetovati se sa svojom bazom prije sjednice, iako se ne radi o poslovnim i profesionalnim tajnama  koje se, ako i postoje u javnim ustanovama, predaju članovima na samoj sjednici.

31. kolovoza 2020 tražila sam pisanim putem da se na dnevni red sjednice uvrste nove točke dnevnog reda, Izmjena Statuta i Poslovnika o radu UV HZMO ali do danas nisu uvrštene u dnevni red. Moj zahtjev  se nije dao ni na glasovanje ostalim članovima UV Zavoda. Odgovor je bio da je u razmatranju.

Željela sam i da se na zadnju sjednicu održanu u listopadu uvrsti  točka dnevnog reda vezana uz Zahtjev za zaštitu prava koji je dostavljen članovima Upravnog vijeća. Nažalost, sjednici su   prisustvovala  samo 4 člana,  pa mi je onemogućeno da predložim dopunu dnevnog reda jer nije bilo kvoruma. Tako je žena koja je zahtjev napisala završila na cesti. Nije bila podobna. Naime nije imala političku potporu, nije imala rodbinskih, prijateljskih, ljubavnih veza a nije igrala ni nogomet. Bila je na probnom radu, i ocijenjena je negativnom ocjenom jer je uvodila neprimjerene inovativne promjene u uhodanom sustavu, nije izvršavala naloge i slala radnike na disciplinski, već je sa svakim individualno razgovarala, nije bila timski igrač i imala je visoko mišljenje o sebi  jer je smatrala da je ona odgovorna za organizaciju posla s obzirom da je zaposlena na poslu šefa.  Stvorila je nakon dugo, dugo  godina  zdravu radnu atmosferu što je zabranjeno u Zavodu, uvela promjene koje su optimizirala poslovni proces  i zaostatke u poslovanju svela na nulu. Svi su radnici stali iza nje ali to nije bilo dovoljno jer osoba koja bila zadužena za njezino ocjenjivanje ( predstojnik PS Zagreb ),a  koja ju je vidjela 4 puta u životu, nije tako mislila.  Nije joj bilo bitno poslovanje, radnici, zdrava radna atmosfera. Važna je poslušnost pa makar ona ugrožavala poslovanje cijelog odsjeka. Zato u Zavodu mogu  napredovati samo  radnici koji slušaju iako nemaju niti adekvatnu stručnu spremu a ni uvjete radnog mjesta na koje ih se postavlja.

Statutom Zavoda propisano je da Zavodom upravlja Upravno vijeće koje  nadzire i rad ravnatelja, ali na moju veliku žalost većina članova Upravnog vijeća smatra da se na sjednicama  ne treba raspravljati o problemima s kojima se susreću radnici Zavoda u svom radu. Postavljam si pitanje ako mi kao Upravno vijeće upravljamo Zavodom kako je moguće da smatramo da radnici nisu dio Zavoda. Osim što je javna ustanova tko je zapravo dio   Zavoda. Ljudi ili………. Ako nadziremo rad ravnatelja koji potpisuje anekse ugovore o radu radnicima koji napreduju ne po stručnosti nego po podobnosti, daje suglasnost za privremene rasporede radnicima koji ne zadovoljavaju uvjete, koji više vjeruje jednoj osobi nego svim radnicima, koji dozvoljava da se radnicima protuzakonito uzimaju dani godišnjeg odmora, zašto mi kao članovi Upravnog vijeća  ne možemo propitkivati njegov rad."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije