Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.08.2015. u 12:00

Poziv na borbu protiv radikala može se čuti na Bliskom istoku, u Indoneziji, Africi. U tome su muslimani jedinstveni

Tomislav Salopek ide u raj, a oni koji su ga ubili u Alahovo ime idu u pakao jer Alahove riječi koje stoje u svetoj islamskoj knjizi Kur'anu kažu: "Onaj tko ubije nedužnu dušu kao da je pobio čitavo čovječanstvo i Bog mu nikada neće oprostiti." Kazao mi je to nakon vijesti o pogubljenju Tomislava Salopeka dugogodišnji prijatelj, islamski vjeroučitelj šeik Husein Ghabris. Kao i mnogi muslimani u arapsko-islamskom svijetu, i on je zgrožen okrutnošću terorističke skupine Islamske države. Prema učenju islama, naš Tomislav Salopek postao je mučenik za kojeg bi hrvatska država treba proglasiti dan žalosti. Islamska vjera nije nikakva nasilnička vjera. To je vjera koja poziva na ljubav i toleranciju te suživot. Pripadnici Islamske države, koji se pozivaju na život prema riječima proroka Muhameda i svete knjige Kur'an, nemaju veze s islamom niti žive prema riječima iz Kur'ana.

Pripadnici ISIL-a sljedbenici su vahabita, fundamentalističke islamske sekte u Saudijskoj Arabiji koju je u 18. stoljeću osnovao Saudijac Muhamed ibn Abd al-Wahab i koja je potpuno iskrivila Kur'an interpretirajući Alahove riječi i zakone na krivi način. Umjesto ljubavi, tolerancije, milosrđa i suživota, oni zagovaraju vahabitsku interpretaciju islama te mijenjaju pravila života i način ispovijedanja vjere u zemljama u kojima se islam tradicionalno prakticira, a to čine ne samo novcem već i silom, nasiljem i ubijanjem. Oni su zapravo prijetnja prvo muslimanima jer ih nastoje preobratiti u vahabite, a tek poslije na red dolaze kršćani i nevjernici. Iako je muslimanski svijet danas razjedinjen te se vode veliki ratovi i sektaški sukobi između sunita i šijita i u Iraku i u Jemenu, Siriji i Libanonu, kad je riječ o odnosu prema ISIL-u, muslimani su ujedinjeni. I šijiti i suniti žele iskorijeniti to zlo koje iskrivljuje islam i muslimansku vjeru i koje je ugrozilo sve muslimane diljem svijeta. Poziv na borbu protiv terorističke organizacije Islamske države, koji se može čuti od Irana, Saudijske Arabije i zemalja Bliskog istoka pa sve do afričkog kontinenta, kao i Indonezije i Malezije, pokazuje da su teroristi u manjini i ne predstavljaju islam. Da su muslimani svjesni opasnosti od islamskog radikalizma, potvrđeno je i na nedavnom skupu ulema (vjeroučitelji) u libanonskom glavnom gradu Bejrutu.

Na skupu pod nazivom "Ne zaboravite Palestinu", koji su organizirali libanonski uleme, sudjelovalo je više od 250 vjerskih imama i teologa iz 55 zemalja, među kojima i muftija Rusije, zemlje iz koje je najviše boraca otišlo na ratišta u Siriju i Irak te su poznati po okrutnosti. Na skupu je sudjelovala i Hrvatska, koju je predstavio glavni imam zagrebačke džamije Aziz Halili. Skupu su prisustvovali i imami zemalja bivše Jugoslavije, iz Makedonije, Srbije i Kosova.

Iako je glavna trebala biti Palestina, zbog opasnosti od Islamske države koje su svi svjesni, skup se pretvorio u mobilizaciju svih snaga u zaustavljanju islamskog ekstremizma i ISIL-a. Dogovorena je platforma da svaki imam i vjeroučitelj u svojoj zemlji upozorava na opasnost od muslimanskog ekstremizma koji vahabitska sekta želi nametnuti islamu, što daje nadu da bi se jednog dana ekstremizam mogao iskorijeniti te da bi se muslimani širom svijeta mogli vratiti na pravi put.

>> ISIL objavio da je pogubio Hrvata Tomislava Salopeka

Komentara 19

MA
marijaqwer
14:37 14.08.2015.

Tomislav ide u raj po Kristu Isusu, a ne po Kuranu." Dragocjena je smrt njegove djece u ocima Gospodnjim."Nas Bog nije postedio ni svoga sina Isusa nego je dopustio da ga muce i ubiju nevinoga, ali ga Bog uskrsnu.Najveca mucenistvaa Bog je rezervirao za svoje prijatelje.

Avatar Mad Rascal
Mad Rascal
13:25 14.08.2015.

Ovo ispiranje mozga nece nikome pomoci. I ovi navodno umjereni, tolerantni muslimani i jihadisti nam citiraju Kuran! Da mozda ne postoje dva Kurana, jer njihove poruke su dijametralno suprotne!? Ako Kuran poziva na prisilno preobracanje "nevjernika" ili njihovu smrt i unistenje onda je ta religija ili ideologija opasnija od nacizma i tako je treba i tretirati. Sto prije to postane jasno svjetskim mocnicima a i obicnim ljudima, svijet ce proci sa mnogo manje zrtava u iskorijenjivanju tog zla.

DU
Deleted user
16:26 16.08.2015.

Neka oni budu mučenici neman niš protiv ako je to njihov izbor a ostale ljude neka ostave na miru. Žao mi je Tomislava jer je naletio na zlo zarađujuć za kruh sebi i obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije