Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ NADE?

ISIL objavio da je pogubio Hrvata Tomislava Salopeka

Tomislav Salopek
12.08.2015.
u 21:00

AFP i Al Jazeera prenijeli su tvrdnje ISIS-a da je pogubio Hrvata Tomislava Salopeka!

Tjedan dana nakon što je postavila ultimatum egipatskoj vlasti da oslobodi muslimanske zatvorenice u zamjenu za hrvatskog taoca Tomislava Salopeka te nakon što je egipatska vlast unatoč svim pritiscima hrvatske strane odbila zahtjeve za razmjenom, teroristička skupina Islamske države poluotoka Sinaj objavila je fotografiju za koju tvrdi da prikazuje pogubljenog Tomislava Salopeka. 

Slika je podijeljena na Twitteru 12. kolovoza, pod naslovom "poruka Hrvatskoj za njezino sudjelovanje u ratu protiv Islamske države".

Egipatske službe na osnovu snimke na kojoj je objavljeno tijelo Tomislava Salopek analiziraju mjesto pogibije - je li to poluotok Sinaj ili Zapadna Sahara na granici s Libijom ili teritorij Libije...

Informaciju o smrti prvi je objavio AFP koji se poziva na izvore SITE intelligence group i koji je prvi objavio ISIL-ov video u kojem naš državljanin moli za život.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske u ovom trenutku ne može potvrditi tu informaciju, kazali su, a informaciju ne mogu potvrditi ni iz egipatskog Ministarstva unutarnjih poslova. Iz francuske kompanije CGG, za koju je Tomislav radio, kažu da još nemaju potvrdu vijesti iz Egipta.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova izjavio je: "Vidjeli smo da je vijest o pogubljenju objavljena. Provodimo provjeru tih navoda. Dobijemo li potvrdu autentičnosti, o tome ćemo obavijestiti javnost putem medija".

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović priopćeno je da otkazuje sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova.

Podsjetimo, Tomislav Salopek (30) iz Vrpolja kraj Slavonskog Broda otet je u glavnom egipatskom gradu Kairu 22. srpnja. U Egiptu je radio za francusku tvrtku Company General Geoscience. Taj je dan bio u automobilu s vozačem kojeg su otmičari izvukli iz vozila i ostavili na cesti, a mladog Hrvata oteli su i otišli. Drugi dan egipatske sigurnosne snage našle su automobil, osobne dokumente otetog Hrvata kao i dva mobitela. Nagađalo se da su ga oteli kriminalci, no u srijedu, 5. kolovoza potvrđeno je ono najgore – oteli su ga pripadnici Islamske države. ISIL je točno prije tjedan dana objavio video u kojem 30-godišnji Tomislav moli egipatske vlasti da oslobode zatvorene muslimanske žene ili će ga džihadisti ubiti u roku od 48 sati.

No, 48 sati nakon objave videa nisu se pojavile nikakve nove informacije pa se nagađalo da je ISIL produljio rok. Egipatski predsjednik Al Sisi govorio je kako ulažu sve napore da pronađu našeg državljanina, a u potrazi su čak poginula dvojica specijalca. Tjedan dana nakon objave snimke, objavili su da su ubili oca dvoje djece.

>> Cvrtila o slučaju Salopek: Pregovori bi mogli trajati mjesecima

>> 'Molim ljude koji drže moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji'

>> Egipat u potragu za Tomislavom Salopekom uključio i jurišne Apache helikoptere

>> Objavili video: Islamisti prijete da će ubiti Hrvata otetog u Egiptu u roku od 48 sati

>> Otmica Hrvata ima dva cilja: Ugroziti turizam i natjerati sve strane stručnjake da napuste Egipat

Ključne riječi

Komentara 642

Avatar Zizou10
Zizou10
13:29 12.08.2015.

Locirati, identificirati, uništiti. . Ovo čisti primjer terorizma.. A naš junak neka počiva u miru Božjem!!

Avatar comparator
comparator
13:26 12.08.2015.

I oni vjeruju u Boga ? Moja iskrena sučut obiteli !

LO
Lovro13031999
13:26 12.08.2015.

Jadnik,na krivom mjestu u krivo vrijeme. R.I.P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije