Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKA POPUNJENOST

Hrvatski turizam u pandemiji najbolje prodaje čisti luksuz

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
03.08.2021.
u 06:45

Hrvatski hoteli s maksimalnih pet zvjezdica imaju visoku 95-postotnu popunjenost, kampovi istoga ranga puni su praktički do zadnjeg mjesta, a odlične su i najave za kolovoz

Najkvalitetnije i najluksuznije u hrvatskom turizmu najbolje se i prodaje. U srpnju, koji se ozbiljno približio rekordnim pretpandemijskim turističkim brojkama, hoteli s maksimalnih pet zvjezdica imaju visoku 95– postotnu popunjenost, a kampovi istoga ranga popunjenost od sto posto.

Kvaliteta je tražena roba

Kvaliteta je već niz godina tražena roba na našem Jadranu, ali pandemija je taj trend dodatno pojačala. Nikad toliko gostiju kao sad u ovim koronasezonama, koje više od cijene zanima kvaliteta i sigurnost.

– Hrvatska kao turistička destinacija stoji sjajno na turističkoj mapi Mediterana. Trenutačno je popunjeno gotovo 96 posto naših smještajnih kapaciteta, točnije 530 luksuznih objekata duž obale koje imamo u ponudi. Najave za prve kolovoške tjedne pokazuje isti trend – kaže Josip Stulić iz domaće agencije za najam luksuznog smještaja Croatia Luxury Rent.

– Ovaj gotovo idealan rasplet situacije možemo zahvaliti činjenici da se znatniji broj građana zemalja EU cijepio, što je stvorilo određenu sigurnost i potaknulo interes za putovanja. Dodatni je zamah Hrvatska dobila pametnim komuniciranjem prema pojedinim tržištima, ali i pravovremenim reagiranjem nadležnih institucija koje su provele i informirale potencijalne posjetitelje o metodama ulaska u zemlju, testiranjima i načinima kako jednostavno doći na destinaciju, a osigurati vlastitu zdravstvenu sigurnost – ističe naš sugovornik, koji u nastavku sezone strahuje jedino od negativnog raspleta situacije s COVID–19.

Zasad je hrvatski turizam miran, i to barem do četvrtka kada Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ponovno ažurira COVID kartu. Prema zadnjoj odluci ECDC-a, hrvatska obala i dalje je u narančastoj zoni, što je za turizam sreća kakvu izravni mediteranski konkurenti nisu imali.

Kod Hrvatske na najnovijoj karti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) s 14-dnevnom incidencijom zaraze koronavirusom nema promjena u odnosu na prošlotjednu – cijela hrvatska obala, koja se uzima kao cjelina bez obzira na županijske i druge razlike, nije na sreću prešla u crvenu zonu, već je i dalje narančasta. Ostatak države je epidemiološki miran i označen zelenom bojom.

Kartu ECDC-a države članice Europske unije, ali i šire, koriste kao orijentir i jedan od kriterija za uvođenje mjera za putovanja jer, bez obzira na COVID putovnice, svaka od članica ima mogućnost povući “kočnicu za slučaj opasnosti” te uvesti posebne kriterije za povratak iz riskantnih zona, poput obavezne 10-dnevne ili 14-dnevne karantene, što gotovo onemogućava bilo kakav godišnji u riskantnim destinacijama. I dok je kod nas stanje nepromijenjeno, kod drugih turističkih zemalja to nije slučaj.

Najbolje su prošli kampovi

Sada je gotovo cijela Italija u narančastom, a sigurno područje je samo jugoistok države. Druge mediteranske države, koje su turistički suparnici Hrvatske, poput Španjolske, Grčke i Portugala, dalje su crvene, s time da se epidemiološka situacija u Portugalu još pogoršala. Južni dio Francuske, do sada narančast, također je prešao u crveno, kao i gotovo cijela Grčka.

Kako god, dnevni broj turista kod nas je prošli tjedan premašio jedan milijun, srpanj se po broju dolazaka i noćenja u tom mjesecu približio rezultatima otprije pandemije, a ponajviše razloga za zadovoljstvo imali su domaćini u kampovima, gdje je ostvareno čak 87 posto rezultata iz rekordne 2019. Dobro se držao u zimmer frei, koji je u srpnju ostvario 80 posto rezultata iz istog mjeseca 2019., ali ne žale se ni hotelijeri, koji su srpanj završili sa 76 posto noćenja iz 2019. godine.

VIDEO Vikend gužve u splitskoj trajektnoj luci

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije