Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje s otoka

Hrvatski otočni proizvodi dolaze u malim serijama, a ima ih prilično inovativnih...

Foto: Tanja Bjelić
1/9
28.03.2019.
u 12:00

Mate Rančić s otoka Ugljana bavi se izradom suvenira od drva masline spajajući tradicionalnu obradu drva i nove tehnike završne obrade, a Kerstin Matulina izrađuje keramiku kojom pokušava izraziti duh mora i otoka Silbe

Vrša koja izgleda kao skulptura, kravata od drva masline ili med od kadulje - na hrvatskim otocima nalazi se pregršt neobičnih suvenira za svačiji ukus. 

Brač

Suveniri od drva masline

Ljubav prema obradi maslinova drva nit je vodilja Mojmira Vladislavića iz Supetra na Braču. On svoje suvenire izrađuje na tradicijski način, prateći prirodnu liniju drveta i ručno obrađujući maslinu. Među njegovim ukrasnim i uporabnim suvenirima mogu se naći i razne zdjele, posudice, svijećnjaci, daske, kuhače, ali i nakit.

Foto: Tanja Bjelić

Hvar

Sa starogradskog polja 

Torba od lana s fotografijom starca, eterično ulje lavande, vrećice od lavande, balzam od smilja... dio je to proizvoda nastalih od ruku članica udruge Trim s Hvara, a svaki je rezultat pomnog odabira sirovine. Nabavljaju je u starogradskom polju – Ageru, a potom je i prerađuju te kreiraju vrhunske proizvode jedinstvenog okusa.

Foto: Tanja Bjelić

Pašman

Nakit od kamenčića

Ovaj nesvakidašnji nakit nastaje zanimljivim povezivanjem materijala, a izrađuje ga Ivanka Milašinović s Pašmana. Ova zaljubljenica u obližnji Ugljan tamo skuplja naplavine i kamenčiće od kojih radi ovaj poseban nakit koji će odabrati osobe sklone odmaku od uobičajenog, a i idealan je kao suvenir.

Foto: Tanja Bjelić

Silba

Keramički suveniri

Sa željom da sačuva uspomenu na već pomalo zaboravljeno keramičarstvo, Kerstin Matulina počela je s izradom keramike kojom pokušava izraziti duh mora i otoka Silbe. Njezine keramičke rukotvorine imaju starinski obol, ali i uporabnu i dekorativnu namjenu. Držači za sol, zdjelice i razni ukrasi samo su dio njezine ponude.

Foto: Tanja Bjelić

Cres

'Majstor Macmalić'

Edukativna slikovnica “Majstor Macmalić” slikom i tekstom objašnjava kako se filca vuna i izrađuje lutkica Macmalić. Slikovnicu prati i vrećica s materijalima za izradu lutkice, a djelo je Udruge Ruta koja kreativnim radionicama s djecom i mladima od creske vune realizira projekte usmjerene na očuvanje prirode i tradicije toga kraja.

Foto: Tanja Bjelić

Korčula

Vrša 'Korčulanka'

Sve je manje otočana koji ručno izrađuju tradicionalne ribarske alate, a jedan je od njih Tonči Milišić s Korčule. Njegova pletena vrša od žice, osim što zadovoljava sve zakonske norme za izvoz ribe, svojevrsna je skulptura koja podsjeća na prošle dane ove stare otočke tradicije ručne izrade ribarskih alata.

Foto: Tanja Bjelić

Ugljan

Kravata od drva masline

Mate Rančić iz Preka, mjesta na otoku Ugljanu, bavi se izradom suvenira od drva masline spajajući tradicionalnu obradu drva i nove tehnike završne obrade. Rančić je tako ponudio zanimljivo rješenje za suvenir. Riječ je o kravati od drva masline koja u posebnim prilikama može zadobiti formu nakita koji se može nositi se oko vrata.

Foto: Tanja Bjelić
Murter

Edukativne slikovnice

Udruga Agronauta s Murtera širi svijest djece i odraslih o zaštiti biljnog i životinjskog svijeta te okoliša, a dio su njihova serijala “Čudesni svijet Kornatskog otočja” i edukativne slikovnice i puzzle. Osim na hrvatskom, slikovnice se tiskaju i na stranim jezicima, a svaku od njih prate i slagalice za djecu.

Foto: Tanja Bjelić
Rab

Med od kadulje

OPG Matahlija bavi se proizvodnjom meda, pčelarskih proizvoda i suvenira još od 1918. Njihov med, osim na Rabu, proizvodi se i na nenastanjenom otoku Sveti Grgur, gdje je jedina medonosna biljka upravo kadulja. Med se pakira u suvenirske amfore i zdjelice koje sami izrađuju od prirodnih materijala.

Foto: Tanja Bjelić

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije