Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJERSKI VOĐA

Hrvatska slavi izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Porfirije
Foto: REUTERS
1/6
19.02.2021.
u 20:00

Crkva se ne bavi političkim i socijalnim problemima, rekao je Porfirije na ustoličenju, a spomenuo je i Kosovo rekavši kako je ono za Srbe zavjet, tj. Novi zavjet

Bez imalo pretjerivanja može se ustvrditi da je u Hrvatskoj, nakon objave izbora donedavnog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, atmosfera takva kao da je Hrvatska dobila novog vjerskog lidera, a ne Srbija.

Naime, brojni svećenici i vjernici na svojim društvenim mrežama objavljuju čestitke i svoje fotografije s novim patrijarhom SPC-a, što govori da je u sedam godina rada u Hrvatskoj Porfirije (Perić) ostavio više nego dobar trag. On je, kao 46. poglavar SPC-a, ustoličen za novog patrijarha na arhijerejskoj liturgiji u sabornoj crkvi u Beogradu, a nastupio je skromno i otvoreno, kao što je i dosad činio u Zagrebu.

Porfirije
1/5

– Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesen radosno, da kao 46. patrijarh, a 57 poglavar naše Crkve budem u najmanjoj mjeri skroman predstavnik – rekao je patrijarh Porfirije dodavši kako se “pred živim Bogom i Crkvom i svima vama iskreno ispovijedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim”.

Rekao je kako želi da SPC svuda gdje jest živi punim plućima, da svaki pravoslavni kršćanin živi istinsku slobodu i da vrijednosti Evanđelja budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi. Također, kazao je kako zadatak Crkve nije stvarati bolje uvjete za život niti se truditi rješavati bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških ili drugih problema.

“U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli Kristov križ, to je osnovni zadatak Crkve, zato postoji u svijetu. Sve drugo spomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uvjerenja, bit će obasjano”, rekao je patrijarh Porfirije u svom govoru nakon ustoličenja.

Prst Božje providnosti

Rekao je i da se u svome poslanju neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom, a spomenuo je, naravno i Kosovo, rekavši kako je ono za Srbe zavjet, tj. Novi zavjet.

“Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje s našom duhovnom povijesnom kolijevkom, suštinom našeg identiteta, Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici”, rekao je patrijarh Porfirije, a nije zaobišao ni pandemiju poručivši svima da ne dopuste da prevlada strah i da “svaki zdrav čovjek može biti mnogo gori virus”.

– Čovjek je jedini virus u svijetu koji čini debalans u svijetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobijediti ovu pošast, prije svega pošast grijeha i bolesti – rekao je patrijarh u svome prvom govoru.

12.01.2021., Zagreb - Zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic i mitropolit zagrebacko-ljubljanski Porfirije Peric obisli su u potresu stradalu Katedralu i Nadbiskupski dvor. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Među prvim čestitarima iz Hrvatske bili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić. Kardinal Bozanić u čestitci je napisao kako je s velikom radošću primio vijest o Porfirijevu izboru za patrijarha te da „kao kršćanin i subrat u biskupstvu, očima vjere u Vašem izboru vidim prst Božje providnosti i znak Duha Svetoga“.

„Vaša Svetosti, neka Vaš izbor za patrijarha bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Neka Duh Sveti, koji nas obnavlja, otvori nove putove Božje ljubavi i milosrđa, novog razumijevanja i uvažavanja, prihvaćanja i opraštanja, kako bi se otvorile nove stranice plodonosne suradnje u zajedništvu za dobro povjerenih nam vjernika. Narodi kojima pripadamo na ovim prostorima europskog kontinenta, u našoj suvremenosti bremenitoj izazovima, očekuju od nas kršćana da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, navjestitelji evanđeoske nade“, poručio je kardinal Bozanić, a predsjednik HBK mons. Puljić napisao je kako ga je obradovalo što su hrvatski mediji vijest o njegovu izboru pozitivno intonirali i prihvatili sa simpatijom.

Daljnja izgradnja povjerenja

„U zajedništvu s biskupima Katoličke Crkve i drugih vjerskih zajednica koje djeluju u RH, Vi ste svojim životom i radom nastojali pokazati kako crkvene zajednice u ime Krista mogu dati golem doprinos društvu u prevladavanju napetosti, te stvaranju i njegovanju dijaloga, razumijevanja i tolerancije. Dapače, kao sljedbenici Isusa Krista kršćani se osjećaju pozvanima i spremnima u svim izazovima suvremenoga svijeta davati obrazloženje za razloge nade koja je u njima“, poručio je mons. Puljić.

„Vaša Svetosti, na početku trećeg milenija povijesti kršćanstva Katolička Crkva u Hrvatskoj, diljem Europe i svijeta osjeća osobitu potrebu pojačati suradnju s članovima Pravoslavnih Crkava s kojima je veže isto počelo, iste knjige i tradicija, kerigma i liturgija. A sve je to osvijetljeno Svetim pismom, Apostolskom predajom i crkvenim Učiteljstvom, posebice Učiteljstvom zajedničkih nam prvih sedam crkvenih sabora koji govore da smo spašeni i otkupljeni krvlju Isusa Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka. U tom duhu poželio bih Vam puninu darova Duha Svetoga kako bi Vaš život, rad i služenje bilo prava radost Kristovim vjernicima. Neka Vas Gospodin blagoslovi, nadahnjuje, vodi i čuva“, poručio je predsjednik HBK mons. Puljić.

I crkveni vrh u Hrvatskoj, kao i javnost, pozdravljaju izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve i očekuju da će se nastaviti dobri odnosi i izgradnja međusobnog dijaloga i povjerenja kao u doba dok je patrijarh Porfirije obavljao dužnost zagrebačko-ljubljanskog mitropolita. Novom patrijarhu Porfiriju čestitali su i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, kao predsjednik Komisije HBK za dijalog sa SPC-om, te požeški biskup mons. Antun Škvorčević, kao predsjednik Vijeća HBK za dijalog i ekumenizam.

Komentara 21

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
20:18 19.02.2021.

Kad će Plenković priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu?

DU
Deleted user
21:47 19.02.2021.

je li izabran ili povučen? ko mu je nasljednik? šta se slavi?

DE
Demigodessnixie
08:27 20.02.2021.

SPC je politicki master mind srpskog imperijalizma....o cemu vi buncate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije