Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska kupuje 12 njemačkih 'Panzerhaubitza'

Cijena rabljenih haubica je oko 40 milijuna eura
15. srpnja 2014. u 19:00 94 komentara 30807 prikaza
haubica
Foto: www.defenseimagery.mil

Napokon dobra vijest za MORH i Oružane snage RH – pred potpisivanjem su ugovora s Njemačkom o nabavi suvremenog oružja – samohodnih haubica PzH 2000. Čekalo se jučer dobiveno pozitivno mišljenje mjerodavnog saborskog Odbora za obranu (jednoglasno!) pa je MORH dobio zeleno svjetlo za nabavu. Još je u siječnju ove godine održan zajednički sastanak predstavnika našeg i njemačkog ministarstva obrane, na kojem su predstavljene taktičko-tehničke značajke samohodne haubice.

Rekordna preciznost

Njemačka ih ima 185, a 31 ide u otpis, kako ističu u MORH-u, ne zbog zastarjelosti ili lošeg tehničkog stanja, nego zbog odluke o smanjivanju snaga. Haubice koje Nijemci nude Hrvatima stare su desetak godina, proizvodnju je njemački Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Rheinmetal počeo 1998., a uistinu je riječ o "strategijskom", a ne običnom oružju. Naše oružane snage napokon dobivaju i jedno od najmodernijih oružja. Njemačka je haubica ocijenjena kao najuspješnija u svijetu samohodnog oružja, provjeru je prošla u Afganistanu, a poželjan je proizvod uglavnom zbog velike preciznosti, kako na standardnim daljinama od 25 do 35 km tako i na većim udaljenostima od 40 km. S novim streljivom, razvijenim za potrebe njemačke vojske, bilježi rekordnu preciznost i promašit će cilj do metra na udaljenosti od 40 km. Ministar Kotromanović izjavio je prije da ga haubica "strašno veseli".

Za trećinu cijene

– To je sjajna haubica, s novim streljivom ona može imati domet i 60 km – ima jako veliku vatrenu moć. Mi ćemo imati novi sustav za upravljanje vatrom, nove sposobnosti, obučit ćemo nove časnike na novim tehnologijama – kaže. Premda se govorilo o 18 komada, RH ih nabavlja 12, a otplaćivat će ih od 2014. do 2018. Cijena će iznositi oko 40 milijuna eura, dakle RH ovo oružje dobiva za trećinu cijene novog.

>> MORH: Svi MiG-ovi moraju biti ispravni, nećemo pristati na kompromis

TEŽINA

55 tona, snaga motora 1000 KS, brzina 60 km/h

MOĆ

Brzina gađanja iznosi 10 do 12 projektila u minuti

DOMET

Klasičnim streljivom 40 km, novim oko 60 km

CIJENA

Nova oko 10 mil eura, za RH oko 3,5 mil eura (komad)

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas