Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon modernizacija

Hrvatska kupuje 12 njemačkih 'Panzerhaubitza'

haubica
Foto: www.defenseimagery.mil
15.07.2014.
u 19:00

Cijena rabljenih haubica je oko 40 milijuna eura

Napokon dobra vijest za MORH i Oružane snage RH – pred potpisivanjem su ugovora s Njemačkom o nabavi suvremenog oružja – samohodnih haubica PzH 2000. Čekalo se jučer dobiveno pozitivno mišljenje mjerodavnog saborskog Odbora za obranu (jednoglasno!) pa je MORH dobio zeleno svjetlo za nabavu. Još je u siječnju ove godine održan zajednički sastanak predstavnika našeg i njemačkog ministarstva obrane, na kojem su predstavljene taktičko-tehničke značajke samohodne haubice.

Rekordna preciznost

Njemačka ih ima 185, a 31 ide u otpis, kako ističu u MORH-u, ne zbog zastarjelosti ili lošeg tehničkog stanja, nego zbog odluke o smanjivanju snaga. Haubice koje Nijemci nude Hrvatima stare su desetak godina, proizvodnju je njemački Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Rheinmetal počeo 1998., a uistinu je riječ o "strategijskom", a ne običnom oružju. Naše oružane snage napokon dobivaju i jedno od najmodernijih oružja. Njemačka je haubica ocijenjena kao najuspješnija u svijetu samohodnog oružja, provjeru je prošla u Afganistanu, a poželjan je proizvod uglavnom zbog velike preciznosti, kako na standardnim daljinama od 25 do 35 km tako i na većim udaljenostima od 40 km. S novim streljivom, razvijenim za potrebe njemačke vojske, bilježi rekordnu preciznost i promašit će cilj do metra na udaljenosti od 40 km. Ministar Kotromanović izjavio je prije da ga haubica "strašno veseli".

Za trećinu cijene

– To je sjajna haubica, s novim streljivom ona može imati domet i 60 km – ima jako veliku vatrenu moć. Mi ćemo imati novi sustav za upravljanje vatrom, nove sposobnosti, obučit ćemo nove časnike na novim tehnologijama – kaže. Premda se govorilo o 18 komada, RH ih nabavlja 12, a otplaćivat će ih od 2014. do 2018. Cijena će iznositi oko 40 milijuna eura, dakle RH ovo oružje dobiva za trećinu cijene novog.

>> MORH: Svi MiG-ovi moraju biti ispravni, nećemo pristati na kompromis

Komentara 94

BL
Blomberg
20:34 15.07.2014.

Konacno jedan dobar potez, zasto ne i avione, a ne onaj ruski srott.

HE
hercegovačkiponos
20:30 15.07.2014.

Bilo je i vrijeme!

0
0
20:32 15.07.2014.

S obzirom na iskustva sa susjedima, trebali bi nabaviti i nuklearno oružje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije