Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati HAVC-a

Hrvatska audiovizualna umjetnost postaje gotovo samoodrživa

Naomi Watts snima film o Lady Di u Zagrebu
arhiva VL
02.11.2012.
u 10:13

Andrea Zlatar Violić priznaje da Ministarstvo kulture ne može regulirati kulturne segmente na isti način na koji to mogu autonomne stručne institucije pa će se prema načinu na koji djeluje HAVC uskoro organizirati i Centar za knjigu

Odnedavno se o Hrvatskom audiovizualnom centru, krovnoj instituciji zaduženoj za hrvatski film i druge audiovizualne djelatnosti, govorilo samo kroz prizmu problema i optužbi na račun ravnatelja Hrvoja Hribara.

No, umjesto verbalnih odgovora na podmetanja klanova koji se ne mogu pomiriti s time da više nemaju utjecaj na film koji su imali godinama ili s time da se o filmu više ne brine politika nego struka, Hribar je odlučio uzvratiti podacima o učinjenom. U tom smislu, HAVC-ovu konferenciju za novinare o postignutim ciljevima iz Nacionalnog programa postavljenog prije dvije godine sigurno treba gledati u svjetlu senzacionalističkih bombi iako na toj konferenciji filmska zajednica i javnost nisu postavile nijedno pitanje o njima (vjerojatno zato što na skupu, simptomatično, nije primijećen nitko od onih za koje se smatra da mute vodu.)

Najbolji u široj regiji

Ali skup treba shvatiti i kao izražavanje bezrezervne podrške predstavnika strukovnih filmskih udruga. Uime udruge redatelja Antonio Nuić potvrđuje da je Nacionalni program HAVC-a ispravno dijagnosticirao sve probleme hrvatske industrije audiovizualnih djela, ali i ponudio učinkovita rješenja, a dopredsjednica udruge producenata Dana Budisavljević opisala je HAVC kao “trenutačno najbolje funkcionirajući instituciju za audiovizualnu industriju u cijeloj regiji, uključujući i Mađarsku, Bugarsku i Italiju.”

 Predsjednica Vijeća HAVC-a Vera Robić Škarica izvijestila je o tome da je trenutačno snimljeno ili u fazi dovršetka za Pulu 2013. godine čak deset dugometražnih igranih filmova, od čega su dva debija i dva za djecu i mlade. To znači da je na polovini mandata već gotovo ispunjen četverogodišnji plan, a uzmu li se u obzir filmovi koji nastaju izvan institucionalnog financiranja, on je već i ostvaren.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić posebno je pohvalila činjenicu koju je iznijela voditeljica programa mjera i poticaja Tatjana Aćimović da su nove mjere poticaja za strane investitore (producente) dovele do toga da je ove godine u Hrvatsku ušlo gotovo četrdeset milijuna kuna. Uzme li se u obzir da Ministarstvo financira HAVC sa 36 milijuna, ministrica je zaključila da je audiovizualna industrija postala gotovo samoodrživa i da više ne ide na teret poreznih obveznika.

Centar za knjigu po HAVC-u

Andrea Zlatar Violić priznaje da Ministarstvo kulture ne može regulirati kulturne segmente na isti način na koji to mogu autonomne stručne institucije poput HAVC-a, koji ima svoje mehanizme provođenja i kontrole, te će analogijom s njime organizirati i Centar za knjigu. Ministrica je napomenula i da određeni krugovi gaje sumnje u takav sustav rada jer “sredina nije navikla na ovaj tip organiziranja.”

Veliki pljesak Hrvoju Hribaru, koji je priznao da se još jedino kaska s rješavanjem statusa Hrvatske kinoteke i obnove filmske baštine, pokazao je da se mediji možda hvataju za takva podmetanja, ali da filmska zajednica na njih ne nasjeda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije