Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANGKOK Hrvatski turisti čekaju rasplet krize

Hrvati u Bangkoku: Mirno je, ali ne idemo blizu vladinih institucija

01.12.2008.
u 18:44

U Bangkoku još desetak hrvatskih turista čeka da prosvjednici oslobode aerodrome te da im se napokon omogući da napuste tajlandsku prijestolnicu. Svi su dobro, smješteni su u hotele u blizini zračne luke u Pattayi. Potvrdio je to vlasnik turističke agencije Karlo Dominiković koji u Bangkoku živi više od tri godine. Dodao je da je velik dio turista otišao, i to letovima preko Dubaija, Kuala Lumpura i Hong Konga.

– Tajlandske vlasti uskočile su upomoć “zarobljenim” turistima. Ne moraju plaćati smještaj i hranu, već su im podijeljeni vaučeri. Svakog dana mogu potrošiti 2000 bahta, otprilike 60 dolara – objasnio je Dominiković. I dok je turistima najveći problem osigurati letove jer su zračne luke još u rukama protivnika režima, pripadnika Narodnog saveza za demokraciju, stanje u gradu prilično je mirno. – Jedina je razlika u tome što su trgovački centri prazni. Turisti su u hotelima i čekaju, Tajlanđani hodaju ulicama – dodaje Dominiković napominjući da izbjegava dijelove grada oko vladinih institucija.

Slično govori i 25-godišnji Zagrepčanin Tomislav Reil. Radi u Bagkoku više od tri mjeseca, a jučer, dok smo s njim razgovarali, mirno je večerao s prijateljima u restoranu. – Ljudi neprestano govore o prosvjedima, ali sve je mirno. Jedino navečer na stanicama nadzemne željeznice stoje vojnici – kaže Tomislav. Želio je rezervirati kartu za Hrvatsku za 5. prosinca, no u agenciji su mu kazali da nema izgleda za to da uzleti do 16. prosinca.


Kralj smiruje krizu

Dominiković je vrlo optimističan, drži da će se stanje u Bangkoku smiriti. Objašnjava da će danas Ustavni sud odlučiti o raspuštanju vladajuće koalicije zbog prijevare na izborima. Dan kasnije odluka će stupiti na snagu, a za četvrtak je najavljen govor kralja Bhumibola Adulyadeja koji će se prvi put očitovati o krizi. U petak je pak kraljev rođendan, kad “mora vladati mir”. – Ovo nije prvi put da će se tako riješiti kriza. To je tajlandski način – objašnjava Dominiković.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije