Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trend

Hrvati odlaze u BiH popraviti zube, auto, ošišati se; kupuju jeftinije lijekove, hranu, gorivo

zubar
Foto: ilustracija
07.03.2016.
u 11:12

Brčanska je bolnica, objašnjavaju naši sugovornici, potpuno opremljena jer Disktrikt dobiva veliki novac od međunarodne zajednice, a liječnici i drugo osoblje vrlo su ljubazni i susretljivi”

Benzin, odjeća, deterdženti, lijekovi, mlijeko, slatkiši, ulje... samo su neki od artikala koje, zbog osjetno nižih cijena, građani Hrvatske kupuju u pograničnim dijelovima BiH. I to sve češće, piše Večernji.ba.

Preko granice i na frizuru

I udaljene bh. šoping-destinacije zbog jeftine robe posjećuju hrvatski građani. Slavonci tako na šoping-izlete idu na prostor RS-a, Brčkog, u dijelove Federacije BiH. Stanovnici doline Neretve, Dalmacije i Dalmatinskog zaleđa potegnu automobilom, prema pisanju hrvatskih medija, i do udaljenijih gradova, poput Mostara. Građani iz Karlovačke županije idu u kupnju do Bihaća, Cazina, Velike Kladuše...

“Već dulje vrijeme hrvatski građani iz pograničnih područja, ali i iz Karlovca, redovito navraćaju u Bihać i tu se opskrbljuju robom koja je još uvijek jeftinija nego u Hrvatskoj: alatke, benzin, prehrambeni proizvodi i odjeća. Jeftinije su i uslužne djelatnosti, pa se ova nabava često kombinira s posjetom frizeru, zubaru ili automehaničaru. Koliki se promet na ovaj način ostvari, o tome još nema pouzdanih podataka, ali je trend primjetan, i to u tolikoj mjeri da su u Obrtničkoj komori Unsko-sanske županije već razmišljali o tome koju bi marketinšku strategiju mogli primijeniti kad je riječ o ovim kupcima”, prenosi informaciju s terena “Deutsche Welle”. Veliki broj Slavonaca preko granice prelazi i zbog kupnje namještaja, dječjih kolica, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, ali i razonode, zabave i provoda. “Liječnički pregled ondje stoji pet konvertibilnih maraka (20 kuna), a Vinkovci su udaljeni 70 kilometara, i na preglede se, za razliku od Brčkog, mora mjesecima čekati. Građani često odlaze oftalmologu, za 100 kuna odredi im dioptriju, a i naočale su preko granice jeftinije nego kod nas.

Ljubazni i susretljivi trgovci

"Brčanska je bolnica", objašnjavaju naši sugovornici, "potpuno opremljena jer Disktrikt dobiva veliki novac od međunarodne zajednice, a liječnici i drugo osoblje vrlo su ljubazni i susretljivi”, prenio je “Glas Slavonije” razmišljanja svojih sugrađana i njihovih razloga zbog kojih su im posjeti pograničnim gradovima u BiH primamljivi. Uz nezaobilazne cigarete s bh. strane granice, kupci iz RH najviše kupuju deterdžente, kavu, ulje, brašno, šećer, sol, pa čak i lijekove koji se u hrvatskim ljekarnama ne mogu nabaviti bez recepta (ili ih uopće nema), ali i zbog toga što su dvostruko jeftiniji nego u Hrvatskoj. Već godinama su, zbog kupnje jeftinih sirupa, masti i krema, ljekarne u pograničnim dijelovima BiH česte odredišta kupaca iz Hrvatske koji tu, zbog oštrijeg inspekcijskog nadzora ljekarni i uvođenja liječničkog recepta u susjednoj državi, kupuju mnogo jeftinije lijekove.

>> Preko Save po gorivo: Opet u šoping u BiH, spremnik jeftiniji 100 kuna

Komentara 20

Avatar Pavel ic
Pavel ic
12:21 07.03.2016.

pa isplatise i iz zagreba natocis 100kn goriva pokupis zenu i djecu i pravac bosna.kupis 2steke cigareta,deterdzent,odete se osisat,zena na frizuru, kupite jos koju namirnicu ,najedes se ko konj popijes dvije ture pica,guzica ti vidi puta i tako vratis novce za gorivo i bude lijep izlet

UN
unbekant
12:11 07.03.2016.

Kako to da je kilogram"Vegete"2xjeftiniji u Svicarskoj u "Deneru"nego u Hrvatskoj u raznim ducanima i trgovinama????????

DU
Deleted user
11:29 07.03.2016.

Slična je situacija duž njem./ poljske granice! Uz ogromnu razliku u tome kakvi su mj. prihodi Nijemaca i Hrvata, dakako... Pojava kojoj nema lijeka odnosno mudra državnička vodstva nastoje stimulirati obrtništvo u vlastitoj državi, imati umjerene namete i poduzeti druge mjere da država jamči prosperitet i obrtnicima, poduzetnicima i potrošačima (građanima). Kod nas je pak glavni kunst nabiti poreze i cijene komunalija da uživaju republički i lokalni uhljebi, za ostalo ne haju nego samo se pojačava stisak na cjediljku. Onda imate ovo gore opisano odnosno od trošarina, poreza i dr. će imati koristi susjedna država!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije