Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kupuju se i pića, cigarete, lijekovi...

Preko Save po gorivo: Opet u šoping u BiH, spremnik jeftiniji 100 kuna

17.02.2016., Bosanski Brod - Brodjani po gorivo odlaze u susjedni Bosanski Brod jer je taj energent u Bosni i Hercegovini znatno jeftiniji, a ustede su i preko dvije kune po litri.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
19.02.2016.
u 08:41

Uz gorivo, Hrvati u susjednoj državi kupuju i motorna ulja, antifriz, alkoholna pića, cigarete, lijekove, toaletni papir

Unatoč sve jeftinijem gorivu u Hrvatskoj, u susjednoj Bosni i Hercegovini cijena mu je još povoljnija, pa stanovnici pograničnih područja doslovno hrle na tamošnje benzinske crpke. Cijene goriva ondje su u prosjeku niže za dvije kune po litri, a početkom ovog tjedna pale su za dodatnih desetak feninga (oko 40 lipa) po litri.

Najjeftiniji je autoplin

Tako se po spremniku, ovisno o veličini, može uštedjeti i više od stotinu kuna. Razlozi su to ponovnog sve češćeg prelaska vozila iz Slavonskog u susjedni Bosanski Brod. Na crpkama na desnoj obali Save nerijetko se mogu vidjeti kolone automobila s hrvatskim tablicama.

– Otkako sam prije godinu dana položila vozački ispit, gorivo točim isključivo u Bosanskom Brodu. Doista se isplati – kaže Tamara Olujević iz Slavonskog Kobaša, koju smo zatekli na crpki Nestro Petrola u središtu Bosanskog Broda. Litra dizela u Bosanskom Brodu stoji od 1,55 do 1,67 konvertibilnih maraka (od 6,20 do 6,88 kuna).

Bezolovni super 95 stoji 6,30, dok se litra supera 98 može dobiti za 7,56 kuna. Najjeftiniji je autoplin, koji stoji samo 2,68 kuna po litri, dok loživo ulje košta 5,56 kuna. Na većini benzinskih crpki primaju kune. Na Nestrovoj crpki nude dodatnih 40 lipa popusta na kupnju iz samoposlužnog automata u noćnim satima, od 22 do 6 sati, kada crpka ne radi, a plaćanje je tada moguće u konvertibilnim markama te karticama.

Neki od kupaca s kojima smo razgovarali kažu kako su čuli za priče da je gorivo u Bosni lošije kvalitete, ali nisu to primijetili. Nikada, kažu, nisu imali problema s autom, nije bilo čak ni trzanja. – Već godinama svaki put kada zbog posla idem u Slavonski Brod, iskoristim priliku i skočim preko Save po gorivo. Razlika u cijeni je velika, uštedi se oko dvije kune po litri – ističe Filip Galović iz Vrpolja. Od trgovaca doznajemo da su gužve najveće vikendom i praznicima te u poslijepodnevnim satima. Slavonci nakon posla prijeđu granicu i napune spremnike. Neki se čude što Brođanima s jedne strane smrdi Rafinerija, a s druge odlaze u Bosanski Brod po gorivo.

Žive od hrvatskih kupaca

Uz registarske oznake iz Slavonskog Broda, kojih je najviše, nerijetko se mogu vidjeti i one iz Zagreba, Požege, Đakova, Našica, Osijeka... Cijene su na crpkama u unutrašnjosti BiH, pa i u obližnjoj Derventi, još povoljnije. – Ponekad se zna napraviti takva kolona da promet bude zakrčen. Kupci su zadovoljni i nemaju primjedbi – kaže trgovkinja Željka Kušljić. Osim goriva, Hrvati u susjednoj državi kupuju i motorna ulja i antifriz, čije su cijene također niže, ali i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lijekove, deterdžente, toaletni papir, slatkiše i razne druge potrepštine. Trgovci kažu kako na dan imaju po nekoliko stotina vozila iz Hrvatske. – Mi živimo od kupaca iz Hrvatske. Rade najviše prometa – kažu na crpki Brčko gasa u Bosanskom Brodu. 

>>Eurosuper 95 najjeftiniji od ožujka 2010., manje cijene i ostalih goriva

>>Hrvati okupirali benzinske postaje u BiH, na spremniku goriva uštede više od 100 kuna

Komentara 67

ŠO
Šokac1
10:49 19.02.2016.

Krilatica "kupujmo hrvatsko" pretvorila se u "razvijajmo tzv. Republiku Srpsku". E, moj narode.....

Avatar softmoby
softmoby
09:04 19.02.2016.

eto slike naših vlada i političara...umjesto da oni svi dolaze k nama...pa mi smo u eu rupetini

Avatar žuti1mrav
žuti1mrav
18:27 19.02.2016.

Ja živim blizu mađarske granice i znam oditi tam v šoping.Oćete znati zakaj??? Dojdem je v Nađkaniži v štacun "Tesko" i tam kupim KILU rvacke Vegete za 850 ft (forinti),litru "Jane" limun za 99 ft,file ribe osliča "Ledo" pol kile za 500 ft,Podravkina gotova jela od 400gr za 278 ft,Frankovu"ciglicu" za 329 ft,Ledijev sladoled "Qatro" od litra za 750 ft,limenka Žuje 119 ft...Da nabrajam dalje? Kila kruha 140 ft (ali kila a ne 700 gr kak prinas) koji je još k tome 3x bolji neg naš,žemlje,pereci,klipići isl.peciva 15-30 ft, pureči file 1500ft,pileči file 1000,pečeni hamburger (špek) 850,meso divljači (vepra) 1900,Trapist 800,šunka u ovitku 800... Dalje?? Litra mlijeka (koje i vindija i dukat voze z mađarske) 120,jogurt 70,vrhnje 80,paprika 250,paradajz 250...O tekstilu,školskom priboru,obuči,alatu, pa čak i bijeloj tehnici i informatici,građevnom materijalu,sjemenskoj robi,herbicidima nema smisla govoriti jer je sve to jeftinije neg kod nas. I slobodno se more dopeljati.Prva registracija auta vredi 3 godine a onda dalje svaku drugu,servis za auto u ovlaštenom servisu( mom slučaju Mazda)sa zamenom remena i ostalih pi******* ,sa garancijom 1974 kune!!!.Za one koji ne znaju tečej,1000 forinti je oko 25-28 kuna, pa ve vi zračunajte dal se isplati.Najžalosnije je to kaj hrvatske proizvode v mađarski kupujemo skoro duplo jeftinije neg kod nas, i kaj moja 1 kuna v hrvatski, v mađarski vredi skoro 2.E pa onda svi KUPUJMO HRVATSKO, al nije važno gde,glavno da se kupuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije