Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kodeks časti

HND pozvao novinare da se suzdrže od otkrivanja identiteta Matanićevih žrtvi

Na ZagrebDoxu, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, dodijeljene su nagrade
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
08.04.2024.
u 14:45

Potpisnici apela za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva su Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a te Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a.

Reakcije medija i javnosti na seksualno uznemiravanje redatelja Dalibora Matanića koje je razotkrio Večernji list ne staju. U svojim nastojanjima da ispričaju što širu priču, neki možda idu i predaleko, zbog čega je HND odlučio objaviti apel kolegicama i kolegama novinarima koji se bave ovom pričom.

- Hrvatsko novinarsko društvo poziva sve kolegice i kolege da se vode etikom novinarskog poziva, odnosno da se suzdrže od pokušaja otkrivanja identiteta žrtava koje su kolegici Mileni Zajović iz Večernjeg lista pristale anonimno svjedočiti o seksualnom uznemiravanju kojem su bile izložene od redatelja Dalibora Matanića. HND upućuje apel radi zaštite žrtava koje su imale hrabrosti o tome progovoriti i prema kojima smo dužni odnositi se s posebnim obzirom.

HND podsjećamo da su prema općim načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara novinari i novinarke u obavljanju svog posla dužni braniti ljudska prava i dostojanstvo. Novinar/ka treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obavezan/na poštovati svačije pravo na privatnost (članak 14. Kodeksa). Novinar/ka ne smije zloupotrijebiti povjerenje uspostavljeno s izvorom informacije (članak 8.), odnosno ima pravo kritički prosuđivati izvore informacija, ali ih ima pravo ne otkriti (članak 5.).

Izvještavajući o navedenom slučaju kolegica Zajović poštivala je pravila struke u nastojanju da zaštiti žrtve od novih trauma, ali i objavi informacije od javnog interesa - zaključili su iz HND-a.

Potpisnici apela za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva su Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a te Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a.

VIDEO Dalibor Matanić oglasio se o uznemiravanju žena pa obrisao profil na Facebooku

Komentara 1

RO
robertmark
16:17 08.04.2024.

HND-u je vrlo stalo da se ne diže prašina oko nasilnika Matanića jer ipak je taj zlotvor njihove gore list.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije