Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORMIRALI RADNU SKUPINU

HDZ o izbornim modelima: Na stolu i ideja da se poveća ukupan broj zastupnika, do najviše 160

Zagreb: Otvaranje bira?kih kutija te prebrojavanje glasova na lokalnim izborima 2017.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
07.02.2023.
u 20:56

Kao izglednije rješenje sada se spominje mogućnost minimalne izmjene granica izbornih jedinica, tako da se najmanjoj, IV. jedinici pripoje neke općine koje su sada u II. jedinici

U HDZ-u je formirana radna skupina koja bi trebala osmisliti model koji će osigurati da se novi parlamentarni izbori provedu u skladu s odlukom Ustavnog suda. Da bi osigurao jednakost biračkog prava, Sabor može izmijeniti granice izbornih jedinica ili Izbornim zakonom propisati različit broj zastupnika koji se biraju po izbornim jedinicama. U tom se smislu danas spominjala i ideja da se poveća ukupan broj zastupnika, do maksimalnih 160, koliko propisuje Ustav, čime bi se barem dijelom umanjilo nezadovoljstvo slavonskih HDZ-ovaca, kojima primjena načela jednakosti biračkog prava umanjuje utjecaj i u stranci i u Saboru.

Da u stranci itekako paze na to što će o novim pravilima misliti Slavonci, svjedoči i činjenica da je u radnu skupinu uključen i osječko-baranjski župan i potpredsjednik stranke Ivan Anušić, a naši izvori potvrđuju kako je povećanje ukupnog broja zastupnika jedna od ideja koje su na stolu. Ipak, kao izglednije rješenje sada se spominje mogućnost minimalne izmjene granica izbornih jedinica, tako da se najmanjoj, IV. jedinici pripoje neke općine koje su sada u II. jedinici, iako bi to značilo dodatno iskakanje iz granica županija, koje bi se prema preporukama Ustavnog suda u najvećoj mjeri morale slijediti i pri krojenju izbornih jedinica.

Kao jedan od načina da se osigura ustavnost izbornih jedinica danas se spominjala i mogućnost zabrane ili destimuliranja predizbornih koalicija propisivanjem različitih izbornih pragova za koalicijske liste i liste na kojima su kandidati samo jedne stranke. Naši izvori, međutim, govore kako ova opcija nema previše izgleda te kako je riječ samo o “jednoj lepršavoj ideji”.

Komentara 27

Avatar jambo
jambo
22:32 07.02.2023.

Dignuti izborni prag na 7%

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
21:26 07.02.2023.

Kakva je to demokracija kad sa jedne strane jedna stranka a sa druge 10 stranaka u koaliciji imaju isti izborni prag. Pa to.je smiješno.

Avatar joshan
joshan
22:34 07.02.2023.

a di je problem u cijeloj HR,kao jednoj izb.jedinici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije