Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži prijevremeno puštanje

Haški osuđenik za ratne zločine: Kajem se i potpuno sam pravično osuđen

Zagreb: Šestoricu optuženih Hrvata Haaški sud pustio na privremenu slobodu, 09.09.2004.
Foto: igor kralj
1/3
09.12.2022.
u 10:21

"Da bi se izbjegla bilo kakva dvojba, ja sam potpuno pravično osuđen za takve zločine jer se moja presuda temelji na mojim radnjama i na onome što sam ja učinio. Možda mi je trebalo neko vrijeme da to u potpunosti prihvatim, ali sada to zasigurno prihvaćam upravo na takav način", napisao je Stojić u pismu kojim traži prijevremeno puštanje.

Haški osuđenik za ratne zločine i nekadašnji ministar obrane tzv. Herceg-Bosne Bruno Stojić, u pismu koje je poslao Međunarodnom mehanizmu za kaznene sudove, ispričao se svim žrtvama i njihovim obiteljima za svoja djela. U tom je pismu, javlja Oslobođenje, priznao sudjelovanje u zločinačkom pothvatu, opsadu Mostara, te odgovornost za sva djela ratnog zločina koja stoje u haškoj presudi. 

Izrazio je 'najiskrenije žaljenje za užasne kriminalne radnje koje je počinio'. U pismo je zatražio prijevremeno puštanje na slobodu. 

Bruno Stojić bivši je bosanskohercegovački političar hrvatskog etniteta i bivši predstojnik Odjela obrane Hrvatskog vijeća obrane, vojne postrojbe tijekom Rata u Bosni i Hercegovini. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) osudio ga je 29. svibnja 2013. na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Pritvoren je 2004. godine i trenutno u Austriji služi zatvorsku kaznu. U studenom 2017. osuđen je s još pet bivših dužnosnika. tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine počinjenje u BiH.

"Da bi se izbjegla bilo kakva dvojba, ja sam potpuno pravično osuđen za takve zločine jer se moja presuda temelji na mojim radnjama i na onome što sam ja učinio. Možda mi je trebalo neko vrijeme da to u potpunosti prihvatim, ali sada to zasigurno prihvaćam upravo na takav način. Ne može biti nikakvog negiranja od bilo koga da su moji zločini veoma teški i da za njih apsolutno nema nikakve isprike niti opravdanja", napisao je Stojić u pismu kojim traži prijevremeno puštanje.

31.03.2004., Zagreb - U Ministarstvo pravosudja stigla je optuznica iz Haaskog suda za zapovjednika stozera obrane HVO-a Brunu Stojica. Bruno Stojic i odvjetnik Zeljko Olujic."nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: goran stanzl

"Bez obzira na težinu tih zločina, kao i činjenicu da vam je zasigurno poznato za što sam sve, potpuno ispravno proglašen krivim, želim također pokazati moje javno i istinsko kajanje zbog toga što sam učinio i čega sam bio dio. To se odnosi na ubojstva i civila i pripadnika Armije RBiH, silovanja, zatočenje i sistemsko i prinudno protjerivanje Bošnjaka/Muslimana uključujući djecu, žene i starije, uništavanje njihove imovine, sistemsko i prinudno protjerivanje.

Nadalje, odnosi se i na opsadu Mostara i patnje koju je takva opsada proizvela na bošnjačko/muslimansko stanovništvo uključujući granatiranja, snajpersku vatru i oskudicu hrane i vode i ometanje dostavljanja humanitarne pomoći. Ne umanjujući težinu bilo kojeg od ovih zločina želim iskazati i kajanje zbog zločina počinjenih u zatočeničkim centrima i zatvorima u Ljubuškom, Heliodromu, Gabeli i Dretelju", napisao je.

"Potpuno sam svjestan da sam bio jedan od najvažnijih članova UZP-a, budući da sam imao kontrolu nad HVO-om i vojnom policijom i bio spona između HVO-a i Vlade HZHB. Neupitno je stoga da sam imao jednu od važnih uloga u počinjenju zločina s obzirom na funkcije i ovlaštenja koja sam imao za vrijeme rata. Moja osobna odgovornost je neupitna.

Koncept udruženog zločinačkog pothvata mi možda i nije bio jasan u pravnom smislu, ali sam sada potpuno svjestan što on zapravo znači i što je bio. Kao svoju najveću grešku smatram što sam bio dio takvog udruženog zločinačkog pothvata koji se nigdje i nikad više ne bi smio dogoditi", stoji u pismu Bruna Stojića koje je objavilo Oslobođenje.

Komentara 17

DU
Deleted user
11:47 09.12.2022.

Hoće li se turci ispričati za etničko čišćenje srednje bosne?

Avatar MarkoHR
MarkoHR
12:33 09.12.2022.

3. travnja 1992. Mostar – HVO oslobodio Mostar od srpskih agresora, a onda su Bošnjaci u HVO-u okrenuli puške prema Hrvatima..... 30. lipnja 1993. godine, u postrojbama u kojim je bilo mnogo Bošnjaka u HVO-u dolazi do vojne izdaje, a „Samostalni mostarski bataljun“ u kojem su bili Bošnjaci napušta položaje koje HVO drži prema Srbima. Toga dana između 2:30 i 3 sata bošnjački pripadnici HVO-a uperuju puške u svoje suborce, Hrvate naredivši im da se predaju. “Predajte oružje, vi ste opkoljeni od muslimanske vojske, oko vas su Zukini ljudi. Nešto nije u redu s politikom, ali bit ćete pušteni za par dana dok se to sredi.” Pripadnici HVO-a, Hrvati su se predali, odvedeni su u zatvor u Mostaru gdje su maltretirani i mučeni. U istočnom dijelu grada, Armija BiH je uspostavila više logora za zarobljene pripadnike HVO-a i hrvatske civile: bivša vojarna JNA “Sjeverni logor”, 4. osnovna škola, osnovna škola u Potocima i SDK Mostar kod robne kuće “Razvitak” u istočnom dijelu Mostara, u koji su dovedeni prvi zarobljenici 6. svibnja 1993. godine prije samog sukoba. Isto tako je postupio i HVO koji je također otvarao logore za bošnjačke civile i pripadnike Armije BiH

BE
Berislav12
15:29 09.12.2022.

Moguće, je da je to učinio samo da ga puste. Činjenica je da im nije pomogla RH,u obrani kao Gotovini i hrvati ne bi bili od tog političkog suda označeni kao UZP..... Bio sam u domovinskom ratu i nikad se i nikad se ne bi pokajao za ono što sam činio. U mojim očima i očima brojni hrvata on je postao - NIŠTA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije