Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomaganje u zločinu

Haag o reviziji presude Šljivančaninu za Ovčaru

Veselin Šljivančanin
VL
12.10.2010.
u 09:50

Veselin Šljivančanin osuđen je prošle godine na 17 godina zatvora. Ovo je prvi put u povijesti suda da razmatra žalbu na pravomoćnu presudu.

BEOGRAD - Pred Žalbenim vijećem suda u Haagu danas će se održati rasprava o reviziji presude kojom je 5. svibnja prošle godine Veselin Šljivančanin pravomoćno osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina na Ovčari kod Vukovara, javlja agencija Tanjug i dodaje kako je to prvi put u 16 godina postojanja suda u Haagu da sud raspravlja o reviziji neke presude. Šljivančanin, bivši časnik JNA, u prvostupanjskom postupku okončanom 2007. bio je osuđen na pet godina zatvora, ali je njegova obrana u siječnju ove godine podnijela zahtjev za reviziju presude, pozivajući se na iskaz ključnog svjedoka, umirovljenoga časnika JNA Miodraga Panića, koji je naveo kako 20. studenog 1991. nije čuo da je pukovnik Mile Mrkšić izvijestio Šljivančanina o povlačenju JNA s Ovčare, čime su zarobljenici ostavljeni u rukama pripadnika lokalne teritorijalne obrane i paravojnih snaga, koji su ih te noći pobili.

Panić je u to vrijeme bio načelnik štaba Prve gardijske brigade JNA kojom je zapovijedao Mrkšić, u Haagu pravomoćno osuđen za taj zločin na 20 godina zatvora, a Šljivančanin je bio časnik sigurnosti. Žalbeno vijeće danas će saslušati iskaz svjedoka tužiteljstva, vojnog eksperta Reynauda Theunensa, a potom će tužiteljstvo i obrana iznijeti završne argumente. Suci će potom ocijeniti relevantnost novih dokaza zbog kojih je traženo ponavljanje postupka i preispitati raniju odluku Žalbenog vijeća o povećanju kazne Šljivančaninu s pet na 17 godina

Komentara 9

R7
rolf-77-55
12:23 12.10.2010.

Veseline,Veseline krivo ti je ime.Zalostine,Zalostine to ti je tvoje ime.

BR
brgr
14:24 12.10.2010.

Glavni krivci za Ovcaru nisu bili tada vojnici JNA pod komandom Veselina Sljivancanina,nego razno razni koji su dosli kao dobrovoljci da ratuju u Vukovar o kojima nitko nije imao kontrolu sta rade. Nije ovo jednostavan proces ,posto Sljivancanin nije ni pod kojim slucajem zapovjedio streljanje ranjenika na ovcari,ja smatram da je on zrtveno janje dato Haagu da se oni smire ,kao i general Gotovina to su dva mlada Oficira koja su zrtvovana od svojih novo nastalih drzava,dva oficira koja su radila svoj posao i nisu dozvolila bilo kakav zlocin,takvi ljudi su smetali tadasnjim vlastima u Srbiji i Hrvatskoj. Ja mislim da ce Veselin Sljivancanin biti mozda cak i pusten kao i Ante Gotovina.

OB
-obrisani-
12:53 14.10.2010.

E gp poeto, evo jedna stara, stara U dubini zemlje patuljci nam kuju kame Još ljuće i duže Vile u planini pletu konopce nove Jedemo malu djecu Po noći pijemo krv Topovi vise sa ramena, u nas oštar je zub.... Bolje vam je s nama neimati posla... Zar vam nije bilo dosta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije