Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NALIČJE TURIZMA Vozači su laka su meta drskih pljaškaša

Gusari harače autocestama

crn-gusari-txt.jpg
import
15.07.2006.
u 15:17

Počelo je vrlo naporno – prokomentirala je turističku sezonu Veronika Honcova, češka konzulica u Hrvatskoj. Pritom je mislila na činjenicu kako je već 45 njezinih sunarodnjaka od početka sezone završilo u bolnici, a na telefon, za koji kaže da joj neprestano zvoni, čula je 20-ak priča državljana Češke koje su cestovni razbojnici negdje na putu “olakšali” za novac, dokumente, mobitele...

Hitna putovnica
– Kad Česi ostanu bez putovnice, krađa se prijavi policiji, oni obavijeste mene, pa okradeni s policijskom potvrdom dolaze po tzv. “hitnu putovnicu” . Ostanu li i bez novca i kartica, tada obavještavamo njihovu obitelj koja im šalje novac. Za cijelu lanjsku sezonu takvih smo slučajeva imali 70-80, a naše državljane upozoravamo da se to u Hrvatskoj događa – kaže Honcova.
Da je dvoje Austrijanaca u četvrtak izjutra, ostalo bez dokumenata, mobitela i novčanika u kojem je bilo 590 eura na autocesti Zagreb – Split, točnije na odmorištu Dobra, austrijski konzul Peter Waas dan poslije nije bio službeno obaviješten, niti su mu se okradeni supružnici javili.  Procedura za njihove državljane ista je kao i za češke. Wass kaže da na krađe po parkiralištima, uglavnom autocesta, državljane njegove zemlje upozorava austrijski autoklub.

Skupa nepažnja
A odmorište Dobra nedavno nije bilo dobro za Poljaka koji se odlučio osvježiti u kafeu tamošnje benzinske postaje.  Iz nezaključanog auta  odneseno mu je 600 eura, dokumenati  i kartice. Isto je odmorište bilo kobno i za Švicarku koja je ostala bez putovnice, osobne iskaznice i  novca. Zadranki koja je putovala u autu njemačkih tablica  sa suvozačkog sjedišta ukradena torbica u kojoj je bilo 1800 eura, kartice banke i osiguranja, zlatne naušnice... Bez torbe sa zlatninom i devizama na odmorištu Dobra ostala je i jedna Austrijanka... Iako su zadnjih dana zaredale krađe baš na ovom odmorištu, to ne znači da su druga pošteđena. Primjerice, početkom tjedna dvoje Amerikanaca bilo je opljačkano na odmorištu Plitvice. Do prije dvije godine najviše žrtava cestovnih razbojnika bilo je na autocesti Bregana – Slavonski Brod, a sada su svoju prljavu rabotu preusmjerili na autocestu Zagreb – Split. Razlog je jednostavan – baš tim cestovnim koridorom slijeva se rijeka turista prema moru.   


Tri tipična modela krađe

Tri su načina na koje cestovni razbojnici pljačkaju, objašnjava Emina Lišić iz MUP-a.
1. Samce prate dio puta i svjetlosnim signalima upozoravaju na kvar gume, zbog čega se vozač i zaustavlja, a isto čine i lopovi, pod izlikom da žele pomoći. I tada, dok jedan ili dvojica razgovorom odvlače vozačevu pozornost, njihov kompanjon krade. Kad se utvrdi da kvara nema, svatko nastavlja svoje putovanje.
2. Po drugome modelu, na autu parkiranom na odmorištu, dok su vlasnici primjerice u restoranu ili na toaletu, lopovi probuše gume, pa se zbunjenom vlasniku nude za pomoć. Naravno, dok jedan radi na autu, drugi radi u autu.
3. A po trećem modelu jedan je lopov zadužen za odvlačenje pozornosti vozačima zaustavljenima na odmorištu. On raširi autokartu i traži grad koji uopće nije na cesti kojom putuje. Dok mu to okupljeni objašnjavaju i usmjeravaju ga na pravi put, iz nezaključanih vozila vrijednosti “nestaju”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije