Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Venezuela

Guaido kontaktira s Moskvom i s Pekingom, Madurovim saveznicima

Juan Guaido
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.10.2019.
u 07:18

"Na tim smo preliminarnim kontaktima zatražili (od Rusije i Kine) da sudjeluju u rješavanju krize kako bi potaknuli proces demokratske tranzicije", rekla je diplomatska predstavnica venezuelskog oporbenog čelnika u Brazilu

Čelnik venezuelske oporbe Juan Guaido uspostavio je "preliminarne kontakte" s Rusijom i s Kinom, saveznicima socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, otkrila je u ponedjeljak njegova diplomatska predstavnica u Brazilu.

Juan Guaido kojeg je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, među kojima Sjedinjene Države, "sastao se s kineskim izaslanstvom u Caracasu", rekla je u Sao Paulu Maria Teresa Belandria, diplomatska predstavnica venezuelskog oporbenog čelnika u Brazilu. "Kontaktirali smo i s ruskim izaslanstvom u Braziliji", dodala je.

"Na tim smo preliminarnim kontaktima zatražili (od Rusije i Kine) da sudjeluju u rješavanju krize kako bi potaknuli proces demokratske tranzicije", istaknula je Belandria, ne otkrivajući pojedinosti o sadržaju razgovora.

Venezuela je zadnjih godina u zamjenu za naftu primila od Rusije i Kine veći broj zajmova. Dvije zemlje priznaju legitimnost vlade Nicolasa Madura kojeg osporava velik dio međunarodne zajednice.

Predsjednik Maduro je u rujnu službeno posjetio Moskvu gdje se sastao s Vladimirom Putinom. Venezuela i Rusija su početkom rujna obnovile ugovore o "pomoći i savjetovanju" u obrani i energetici.

Teresa Belandria je u Sao Paulu izložila "Plan za zemlju", projekt gospodarskog oporavka koji će Juan Guaido provoditi ako dođe na vlast. Plan se temelji na otvaranju Venezuele stranim ulaganjima i na povratku Venezuelaca koji su iselili bježeći pred progonom, siromaštvom i nestašicama svake vrste.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
07:33 22.10.2019.

Vlado ne voli izdajnike !

MX
Mister X
10:18 22.10.2019.

Guaido kontaktira s Moskvom i s Pekingom, Madurovim saveznicima; Koja osuda i kao neki njegov -smrtni grijeh , A dali Zapad komunicira = kontaktira sa Rusijom -Putinom i Kinom ? Da jer to su Američki + NATO prijatelji i partnerieri Zapada , ali ovaj Guaido ma kako se smo usudi pa to je pre strašno za ne vjerovati . Da netko želi sa cijelim svijetom da kontaktirao umjesto da se sluša što to kaže "međunarodna zajednica " usput da riješimo i to ta one koji ne znaju što tko kome zašto i gdje je međunarodna zajednica ... Amerika na ćelu sa NATO saveznicima koji moraju pristaju nemaju svoj stav nego smo podržavaju totalno i stalno kao nekada kod Staljina -centra vladajućeg što on kaže odredi naredi ili odluči se za rat = život ili smrt ...to je to i zakon... Tko ne vjeruje neka kaže međunarodna zajednica je određena skupina, pametnih , prema onim drugima; a kako se zovu oni koji joj ne pripadaju i ne podržavaju tu zajednicu - druga osuđena sankcionirani i izolirana neposlušna zajednica - prozvani "neprijatelji bez "neprijateljske ugroze" najjači na svijetu na planetu........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije