Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krah toševog carstva

Građevinski tajkun zavio "u crno" oko dvije tisuće radnika

\'04.05.2010., Bjelovar - Andjelko Tos, bivsi vlasnik tvrtke Jata i Drvogradjenje Photo: Damir Spehar/PIXSELL\'
Damir Špehar/PIXSELL
04.05.2010.
u 16:25

Prva je prije tri godine otišla u povijest karlovačka tvrtka Asfalti, potom Drvograđenje, JATA te Podravina Programat u kojoj je bilo 40 radnika.

Jučerašnjim uhićenjem Anđelka Toša, jednog od bjelovarskih "novopečenih" tajkuna, označen je i sveopći slom njegova poslovnog carstva. Na sve je to već mirisalo nakon što je Trgovački sud u Bjelovaru 30. prosinca prošle godine donio rješenje za stečaj Podravina Programata, posljednje u nizu propalih tvrtki bračnog para Gordane i Anđelka Toša.

Poslovni uzlet i pad

Njihov je poslovni uzlet početkom devedesetih bio oslonjen na tada unosno područje građevinarstva, od eksploatacije šljunka, skupe mehanizacije do finalne građevinske operative, što je Toševe svrstalo među najveće poduzetnike u Hrvatskoj. U njegovim tvrtkama Asfalti, Drvograđenje, JATA, Podravina Programatu, uhljebilo se gotovo dvije tisuće radnika uglavnom s bjelovarskog i đurđevačkog područja. Anđelko Toš je, primjerice, u Bjelovaru bio građevinac broj jedan i na natječajima redovito dobivao najveće poslove. Sve dok prije pretprošlih lokalnih izbora nije "pukla" ljubav s ondašnjim gradskim vlastima.

HSS-ov tajkun

Kako su, naime, Toša nazivali HSS-ovim tajkunom, došlo je do žestokog sukoba s ondašnjom gradonačelnicom Đurđom Adlešič, koja se usprotivila Toševoj nakani da u zaštićenoj zoni u Kupinovcu izgradi benzinsku crpku i asfaltnu bazu, što je izazvalo i pravi rat između dva stranačka tabora. Toš je poput uvrijeđene mlade, nakon toga cjelokupno poslovanje s bjelovarske, preselio na đurđevačku adresu. Zapadajući u sve veće poslovne dubioze, prije tri godine odlazi u stečaj karlovačka tvrtka Asfalti, koju je Toš kupio 1998. godine, a tim je krahom bez posla ostalo oko 400 ljudi. Domino efektom u stečaju su pred dvije godine završili Drvograđenje i JATA, s minusom na računu od 10-ak milijuna kuna, te ove godine i Podravina Programat, gdje je i posljednjih 40 radnika ostavljenih od prošlog kolovoza bez plaća, dobilo otkaze. Dug tvrtke koja se bavi eksploatacijom i preradom šljunka i pijeska dosegnuo je 28 milijuna kuna. Inače, vlasništvo Programata je Toš svojedobno prebacio na brata supruge Gordane, Davora Marendića, a 11 posto vlasništva pripada i Gradu Đurđevcu.

Uz banke i brojne poslovne partnere, jedan od najvećih vjerovnika je tvrtka Šola d.o.o., koja od Toša potražuje gotovo dva milijuna kuna. Novac kane namiriti pobijanjem svih prijenosa nekretnina s Toševih na njihovu rodbinu i prijatelje - među najvrednije svrstane su one na otoku Krku i Murteru.

Ključne riječi

Komentara 5

LO
LooLie
23:48 05.05.2010.

Napokon pravda. samo neka sve prljave igrice izađu na vidjelo! bome te kad tad stigne kazna za nepošteno \"poslovanje\"!

XX
xxlala
11:44 05.05.2010.

Oduzeti mu svu imovinu kao Zagorcu, lopov i prevarant.

JO
jogi0987
20:50 04.05.2010.

mislio sam da neće biti pavde ali dolazi sa zakašnjenjem ali je stigla i zato sam dana sretan i još bi bio sretnij kad bi ostao bez svoji 14 apartmana na murteru,vikendicau lici, vile u zagrebu i one2nastambe u goricamaa a nazalos toje sve stekao prevarma i mućkama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije