Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjetio ih leko

Gradišćanski Hrvati: Mi smo najstariji Hrvati u Europskoj uniji

gradišćanski hrvati
06.07.2012.
u 10:35

Predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović istaknuo je kako se od Hrvatske očekuje veća potpora i financijska pomoć na projektima očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta u Beču i Gradišću.

Posebnim priopćenjem gradišćanski Hrvati iz Hrvatskog centra u Beču zahvalili su v. d. predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i članovima njegovog izaslanstva na posjetu u srijedu uoči sudjelovanja na ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora s EU u austrijskom parlamentu. Izrazili su zadovoljstvo za pokazano razumijevanje za projekte koje pripremaju, kao i za probleme koji ih muče.

Bilo je riječi o nekoliko ključnih tema za gradišćanske Hrvate: nacrtu izmjena Zakona o narodnosnim skupinama koji regulira prava šest austrijskih nacionalnih manjina, među kojima i hrvatske manjinske zajednice, koja na prostoru današnje Austrije živi već gotovo pet stoljeća, projektu uvođenja dvojezične školske nastave na hrvatskom i njemačkom jeziku u austrijske predškolske i školske ustanove te jačanju suradnje s matičnom zemljom i hrvatskim institucijama.

– Mi smo najstariji Hrvati u Europskoj uniji – rekao je voditelj sastanka na strani gradišćanskih Hrvata i kurator Hrvatskog centra Petar Tyran, upozorivši kako je opstanak ove nacionalne manjine moguć samo ako postoje veze s matičnim narodom. Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota govorio je o odličnim odnosima veleposlanstva s Hrvatskim centrom. Predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović istaknuo je kako se od Hrvatske očekuje veća potpora i financijska pomoć na projektima očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta u Beču i Gradišću. Glavna tajnica centra Gabrijela Novak Karall predstavila je dvojezični sustav odgoja i obrazovanja od vrtića do mature, kako ga zamišljaju gradišćanski Hrvati uzimajući kao primjer Čehe u Beču.

Kurator centra Ivo Domnanović upoznao je izaslanstvo Hrvatskog sabora s akcijama koje poduzimaju gradišćanski Hrvati s predstavnicima preostalih pet austrijskih autohtonih manjina kako bi spriječili da njihova dosad zajamčena prava budu narušena novim zakonskim odredbama, izvijestivši da su s tim u vezi bili i kod europskih parlamentaraca u Strasbourgu.

Predstavnik Hrvatskog akademskog kluba predstavio je najvažnije projekte mladih naraštaja gradišćanskih Hrvata. V. d. predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko sa suradnicima pohvalio je napore koje ulažu gradišćanski Hrvati kao lojalni građani Austrije već stoljećima u očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta, istaknuvši kako je jedna od važnih zadaća i obveza RH briga za hrvatske manjine diljem svijeta.

Komentara 42

Avatar Django
Django
11:24 06.07.2012.

06.07.2012. u 11:11h BratCroat je napisao/la: Oni uopće nisu Hrvati nego Slovenci jer su se selili iz Slavonije (latinsko ime za Sloveniju) a ne iz Hrvacke, koja je tada završavala na Savi (Hrvatska se nalazila do 18. stoljeća između Dalmacijee i Save). Svatko ko ih ćuje kako govore odmah mu je sve kristalno jasno. ------------------ Najmanje su se selili iz Slavonije, ne petljaj se u ono o čemu nemaš pojma. A što se govora tiče, govore hrvatskim jezikom koji se govorio od Drine do Drave i Jadrana prije invazije sa istoka, i očuvali su taj jezik. Pa ga za koju godinu, kad prođe ova crvena pošast, možemo ponovo naučiti. Tu smo u puno boljem položaju nego Irci.

Avatar Jiba.Jibi.Gjize.Jep
Jiba.Jibi.Gjize.Jep
12:03 06.07.2012.

06.07.2012. u 11:55h thekurula je napisao/la: ____ jos jedan serbulja koji zivi u izmisljotinama srbofasistickih gluposti. molim idite na pasalukserbulja.com

Avatar bok
bok
12:16 06.07.2012.

@thekurbula:Nema nam ocito druge nego masovni genetski testovi. Pa onda do "istrage vase ili nase"? Samo sto cemo onda s vlasima koji su se prije nedugo godina pretvorili zahvaljujuci SPC u Srbe u Hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije