Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska Kostajnica

Grad šesti dan bez vode, a razlog je klizište nastalo zbog radova poduzetnika S. Andrića

hrvatska kostajnica
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/9
10.03.2016.
u 15:02

Gradonačelnik Tomislav Paunović potvrdio je da nestanak vode izazvan radovima na imanju Andrića, no nije mogao konkretizirati hoće li se protiv njega poduzeti ikakve mjere

Od subote vode nemam nikakve. Za toalet i umivanje uzmemo još iz tih nekih bunara, a za piće kupujemo ili tu na tekiji uzimamo. Nitko nam ništa ne govori o čemu se radi, kad će voda doći –rekao je Željko Crnobrnja kojeg smo zatekli na poznatom kostajničkom izvoru kako uzima vodu u plastične kanistere. Oko 2.000 stanovnika Hrvatske Kostajnice od subote je bez pitke vode, a 200 domaćinstava koja žive na višim gradskim područjima, među kojima je i Željko Crnobrnja, od tada nema uopće vode.

Zatvoren je i Hotel Central, a srednja i ssnovna škola i vrtić su osigurali flaširanu pitku vodu za djecu. Građani su redom nezadovoljni manjkom informacija o tome do kada će biti bez vode i što je dovelo do nestanka.

A razlog tome je klizište nastalo u noći na subotu jer je pomaknulo glavni magistralni cjevovod i potrgalo ga. Klizište je izazvano radovima na zemljištu lokalnog poduzetnika Stjepana Andrića. On u podnožju brda priprema teren za svoju novu radionicu, a, uz pomoć kiše i zadnjeg snijega, izazvao je i klizište i lom glavnog kostajničkog vodovoda. Ubrzo su u Kostajnici aktivirali staro izvorište pa su dijelovi grada imali vodu za tehničke i sanitarne potrebe, no nije bila za piće.

Pitku vodu raznose cisterne ili se uzima iz postavljenih rezervoara. 

– Popravili smo vodovod i danas pustili vodu tako da će ju dobiti i oni u gornjim gradskim dijelovima. Sada treba isprati sustav i klorirati te ćemo nakon toga analizirati vodu. Ako rezultati pokažu da je sve u redu, a vjerujemo da će tako biti, tek tada će voda biti za piće" – rekao je danas gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović. 

Potvrdio je kako je nestanak vode izazvan radovima na imanju Andrića, no nije mogao konkretizirati hoće li se protiv njega poduzeti ikakve mjere.

– Mi smo njemu odredili posebne uvjete gradnje. Još 2013. je zbog radova nastalo klizište te je upozoren na mogućnost da se dogodi ovo što se dogodilo.Lani je opet iskapao, stavio je pilote, no klizište se nakon zadnjeg snijega opet aktiviralo – kazuje Ivana Švaga Delić, direktorica Komunalca, zaduženog za vodne usluge.

Andrić nam je rekao da ima građevinsku i uporabnu dozvolu za radove, no na teren još nije izašla inspekcija kako bi provjerila drži li se tih dozvola i jesu li i kakvi radovi doveli do nestanka vode u gradu.

Prema procjeni Zavoda za javno zdravstvo čišćenje vodovodnog sustava, kloriranje i analiza vode mogla bi biti obavljena do sredine idućeg tjedna, a do tada se voda ne smije koristiti za piće.

– Rezultati analize bit će objavljeni preko medija, a do danas nema slučajeva crijevnih zaraza koje bi mogle nastati korištenjem neadekvatne vode" – ističe dr. Svjetlana Ančić Birač iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo. No ovotjedna analiza pokazala je kako je voda sa izvora Tekija pogodna za piće.

>> Policajac osumnjičen za primanje mita

Komentara 1

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
19:39 10.03.2016.

to je tuđmanova obećana švicarska.- glas koncila namjerno neće usporediti, da li je nestajalo tako vode dok je bio zločesti komunizam i zločkasta jugoslavija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije