Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Maras Culeju: Niste valjda krvavih gaća hodali da mi ne bismo mogli ovdje govoriti

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.01.2017.
u 12:15

U vašem načinu vođenja sjednice ima dosta nesnalaženja, rekla je Petrovu Irena Petrijevčanin Vuksanović

Pravo na slobodu govora zastupnika i danas je bila tema u Saboru, no ovaj put kritike nisu bile upućene HDZ-ovu potpredsjedniku Sabora Željku Reineru, već predsjedniku Sabora Boži Petrovu.

On je, naime, tijekom rasprave uime Kluba HDZ-a o Zakonu o ravnopravnosti spolova, prekinuo Irenu Petrijevčanin-Vuksanović i izrekao joj opomenu jer ne govori o temi.

– Najugroženija kategorija zastupnika su oni koji su normalni i konstruktivno raspravljaju – primijetila je Petrijevčanin-Vuksanović, a podržao ju je i HSU-ov Silvano Hrelja koji je Petrovu poručio kako "nitko u njegovih 14 godina u Saboru nikada toliko nije nasrtao na to da se zastupnici drže teme". U obranu HDZ-ove zastupnice stao je i SDP-ov Arsen Bauk koji je najavio da će se na postupak Petrova požaliti i Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

– U vašem načinu vođenja sjednice ima doza nesnalaženja. Pojedini zastupnici manipuliraju u raspravama. Kada je predsjedavajući xy, onda se sve dopušta, a kada ste vi, onda ništa ne ide. Nekima se tolerira manipuliranje, a što se od nas očekuje? – pitala je Petrijevčanin-Vuksanović, a Petrov je uzvratio da se on drži Poslovnika, dok je SDP zatražio stanku.    

– Ponadao sam se da ste vi kao predsjednik Sabora izvukli pouku iz onoga što je bilo u petak – da nije dobro ograničavati zastupnike u govoru, da nije dobro subjektivno tumačiti Poslovnik. U HDZ-u nas žele ograničiti u pravu da govorimo i žele da govorimo samo o onome o čemu oni misle da trebamo govoriti – rekao je Maras, kojemu je nešto dobacio HDZ-ov Stevo Culej.    

– Niste valjda krvavih gaća hodali da mi ne bismo mogli ovdje govoriti – poručio je Maras Culeju te zaključio kako se u prijašnjim sazivima Sabora nije događalo "ovakvo parlamentarno nasilje većine nad manjinom".

– U Saboru ne želimo šutjeti, u Saboru ne želimo govoriti ono što HDZ želi – kazao je Maras te potaknuo HDZ-ovce da i oni zatraže novu stanku.

– Kolegici iz HDZ-a nisam dao opomenu zbog sadržaja njezina izlaganja, nego sam rekao da se kroz replike može osvrnuti na govore drugih zastupnika – pojasnio je Petrov ustvrdivši kako nije ograničavao govor. 

Nakon nove stanke, HDZ-ova Irena Petrijevčanin-Vuksanović optužila je Marasa za manipulaciju jer je tražio stanku kao da brani nju, a u biti je kritizirao HDZ.

– Do ovoga je došlo jer pojedincima je cilj samo jedan – performans i manipulacija, cirkus i spektakl. Manipulacija u kombinaciji s populizmom zahvaća najveći krug građana. Kućni odgoj ne može ništa nadomjestiti, a ako je cilj političkog djelovanja spektakl, tu nema pomoći – kazala je ona te poručila zastupnicima s viškom energije da se više bave fizičkim aktivnostima.

– Stvarno sam zabrinuta za one mlade koji u prvoklasnoj manipulaciji vide nekakav uzor – zaključila je.

HNS-ova Marija Puh poručila je pak kako njezina stranka ne želi sudjelovati u ratovima SDP-a i HDZ-a i traži konstruktivne rasprave.

Mostov Marko Vučetić imao je potrebu ispričati se svim ženama koje su danas "zahvaljujući prezentiranoj militantnoj i muškoj svijesti potisnute na margine slušljivosti i prepoznatljivosti".

– Ispričavamo se ženama na svemu što im se u povijesti činilo. Most danas želi govoriti o modelima efikasnijeg priznavanja žena u povijesti, a ne sudjelovati u ovome, u militantnom govoru u kojem je izgubljen zdrav parlamentarizam jer se stranke ne razvijaju – primijetio je Mostovac.

SDP-ov Arsen Bauk kazao je kako je SDP reagirao jer su smatrali da se neopravdano prekida članicu HDZ-a, a bore se za slobodu govora u Saboru.

– Ne želimo da se nekoga iznosi iz dvorane, ali sve tenzije koje su tu nastajale, nastajale su uglavnom zato što se nekima nije dopuštalo da govore ono što treba – poručio je Bauk. 

>> Culej Pernaru: 'Balavac jedan, jesam ja krvave gaće nos'o po Velebitu za tebe'

Komentara 22

KA
kapunjohan
13:11 26.01.2017.

Destrukcija i onemogućavanje državnih tijela da normalno rade svakim danom sve je veća od strane onih koji su izgubili izbore.Oni bi izgleda izbore željeli svaki mijesec sve dotle dok nebi uspijeli doći na vlast.Izgleda da saborske plače nisu tako slatke kao vlast, teško je to prihvatiti ,kad imaš -pa onda nemaš.

DU
Deleted user
13:53 26.01.2017.

Meni je Maras beskrajno drag čovjek. Svaki njegov istup dodatno me upozori za koga nikako ne glasati na bilo kojim izborima.

Avatar Vuglec
Vuglec
12:40 26.01.2017.

Kakvo lupetanje?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije