Naslovnica Vijesti Hrvatska

Golub: Otac Siksta V. bio je Hrvat, u Italiju je došao iz Dalmacije

Siksto V. osnovao je Zavod sv. Jeronima, čijim je članom mogao postati onaj tko zna ilirski hrvatski jezik te je hrvatskoga podrijetla.
09. ožujka 2012. u 20:15 25 komentara 2395 prikaza
\'siksto_nnn_unu_090312\'
Foto: VL

I Hrvati imaju svoga papu - Siksta V. Na tribini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti "Kupola Svetoga Petra u Rimu" teolog i književnik Ivan Golub rekao je kako je graditelj te crkve, papa Siksto V., bio hrvatskoga podrijetla.

– U tajnom vatikanskom arhivu pronašao sam dokumente koji svjedoče o hrvatskom podrijetlu pape Siksta V. – rekao je akademik Golub pojasnivši da je papin otac s hrvatske obale Jadrana otišao u Italiju te se ondje oženio Talijankom i s njom dobio sina Felicea Perettija, koji je postao franjevac.

Felice Peretti di Montalto (kasnije papa Siksto V.) rođen je u Grotamaru kod Ancone 13. prosinca 1521., a umro u Rimu 27. kolovoza 1590. Bio je papa od 1585. do 1590., a povijest ga pamti kao velikog državnika i graditelja. Utemeljio je Vatikansku tiskaru i osobno radio na izdanju Vulgate, koju je 1590. proglasio službenom katoličkom Biblijom. Neki povjesničari ističu da je 1588. ekskomunicirao englesku kraljicu Elizabetu I. iz Katoličke crkve.

Akademik Andrija Mutnjaković u svojoj knjizi "Arhitektonika pape Siksta V." obrazlaže kako je papa Siksto V. htio izgraditi Rim kao metropolu svijeta te da je u svom pontifikatu obnovio oko 120 crkava i sagradio hrvatsku crkvu sv. Jeronima i kaptol pokraj nje. Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju Zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj tko zna ilirski hrvatski jezik te je hrvatskoga podrijetla.