Naslovnica Vijesti Hrvatska

Golub: Otac Siksta V. bio je Hrvat, u Italiju je došao iz Dalmacije

Siksto V. osnovao je Zavod sv. Jeronima, čijim je članom mogao postati onaj tko zna ilirski hrvatski jezik te je hrvatskoga podrijetla.
09. ožujka 2012. u 20:15 25 komentara 2541 prikaza
\'siksto_nnn_unu_090312\'
Foto: VL

I Hrvati imaju svoga papu - Siksta V. Na tribini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti "Kupola Svetoga Petra u Rimu" teolog i književnik Ivan Golub rekao je kako je graditelj te crkve, papa Siksto V., bio hrvatskoga podrijetla.

– U tajnom vatikanskom arhivu pronašao sam dokumente koji svjedoče o hrvatskom podrijetlu pape Siksta V. – rekao je akademik Golub pojasnivši da je papin otac s hrvatske obale Jadrana otišao u Italiju te se ondje oženio Talijankom i s njom dobio sina Felicea Perettija, koji je postao franjevac.

Felice Peretti di Montalto (kasnije papa Siksto V.) rođen je u Grotamaru kod Ancone 13. prosinca 1521., a umro u Rimu 27. kolovoza 1590. Bio je papa od 1585. do 1590., a povijest ga pamti kao velikog državnika i graditelja. Utemeljio je Vatikansku tiskaru i osobno radio na izdanju Vulgate, koju je 1590. proglasio službenom katoličkom Biblijom. Neki povjesničari ističu da je 1588. ekskomunicirao englesku kraljicu Elizabetu I. iz Katoličke crkve.

Akademik Andrija Mutnjaković u svojoj knjizi "Arhitektonika pape Siksta V." obrazlaže kako je papa Siksto V. htio izgraditi Rim kao metropolu svijeta te da je u svom pontifikatu obnovio oko 120 crkava i sagradio hrvatsku crkvu sv. Jeronima i kaptol pokraj nje. Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju Zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj tko zna ilirski hrvatski jezik te je hrvatskoga podrijetla.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar babatero
  babatero:

  Thekurčubić, Treba pitati srpskog povjesničara Jovana Deretića, on će dokazati da je Siksto V. bio serv! Jel takoooooo?

 • -obrisani-:

  čudo kako vi hrvati pronalazite neke tajne dokumente ko onomad za stepinca....

 • drug:

  Papa, Maradona.... Gdje nam je kraj