Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan
Povratak na članak

Golub: Otac Siksta V. bio je Hrvat, u Italiju je došao iz Dalmacije

Siksto V. osnovao je Zavod sv. Jeronima, čijim je članom mogao postati onaj tko zna ilirski hrvatski jezik te je hrvatskoga podrijetla.

Komentari 25

DU
Deleted user
09:35 10.03.2012.

Thekurčubić, Treba pitati srpskog povjesničara Jovana Deretića, on će dokazati da je Siksto V. bio serv! Jel takoooooo?

VL
OB
-obrisani-
23:03 09.03.2012.

čudo kako vi hrvati pronalazite neke tajne dokumente ko onomad za stepinca....

VL
DR
drug
07:50 10.03.2012.

Papa, Maradona.... Gdje nam je kraj

VL
OG
Oger
08:08 10.03.2012.

Ma nema sta - Peretti - pravo hrvatsko prezime. Pa dite dobije i hrvatsko ime Felice.

VL
CH
Charles
08:44 10.03.2012.

Ako je i imao slavenske korijene ipak nije bio Hrvat već Crnogorac katoličke vjere. To je, naravno dovoljno svim veliko-Hrvatima da ga proglase Hrvatom. Srećom, takva sramota Hrvatima ne treba i stoga neka si ga Crnogorci slobodno uzmu pod svoje. Tip je inače, navodno, bio poznat po tome se zalagao za - pazi sad - kontracepciju! A možda je ipak bio Hrvat ? :-)

VL
SA
Savjest
08:47 10.03.2012.

Naravno da Hrvati imaju pravo na svog papu pa makar se on zvao i Felice Peretti (Srećko Perić), jer je u ono vrijeme talijanski jezik bio jezik čitavog Mediterana. No, prema običajima onog vremena njega bi se teško moglo nazvatii Hrvatom, jer je i Zavod sv. Jeronima nazvan \"ilirskim\", budući da su južni Slaveni katoličke vjere, osim najzapadnijih koji su kasnije nazvani Slovencima, nazivani jednostavno Ilirima. Uostalom i danas su stanovnici Belgije Belgijanci, iako taj narod odavno ne postoji, Švicarski se još počesto nazivaju i Helvećanima, a Britanaca isto tako nema, iako postoji \"Velika Britanija\".

VL
SA
Savjest
09:06 10.03.2012.

10.03.2012. u 08:44h Charles je napisao/la: Ako je i imao slavenske korijene ipak nije bio Hrvat već Crnogorac katoličke vjere. Ako je bio iz Dalmacije, šteta što autor nije naveo mjesto otkuda je došao papin otac, onda je on bioo Ilir, odnosno Dalmatinac, dakle tada nije mogao biti ni Hrvat ni Crnogorac. Uostalom i Faust Vrančić hrvatski jezik naziva dalmatinskim. A prema jednom crnogorskom izvoru, on je iz Boke Kotorske “iz sela Kruševice iznad Veriga iz plemena Svilanovića koji su priješli u Italiju”, a Boka je tada bila dio Dalmacije. ( http://sites.google.com/site/lucagradiska/news/crnogoracgraditeljcrkveirima

VL
TH
thekurcula
09:24 10.03.2012.

Kako ljudima samo pre nije bilo jasno da je ovaj papa bio Hrvat!?? Čim se čuje ime, Felice Peretti di Montalto, nema više nikakve sumnje u njegovo hrvatsko podrijetlo!

VL
OB
-obrisani-
10:49 12.03.2012.

– U tajnom vatikanskom arhivu pronašao sam dokumente koji svjedoče o hrvatskom podrijetlu pape Siksta V. – rekao je akademik Golub pojasnivši da je papin otac s hrvatske obale Jadrana otišao u Italiju te se ondje oženio Talijankom i s njom dobio sina Felicea Perettija, koji je postao franjevac. ....... jer verodostojan dokument kao sto je \"Konstantinova darovnica\" :-)))))) dobro je da tad nije postojal kopir masina . Pa bi ceo svet odavno to znao

VL
IT
i_tata_bi_sine
20:26 09.03.2012.

A tek Dioklecijan ;-)

VL
MA
MarkoPolo
11:14 10.03.2012.

Nema veće gluposti od ovog našeg traženja zemljaka po svijetu. Vrlo važno da li je papa Hrvat, Nijemac, Poljak, ili bilo kojeg drugog plemena ili nacije. Ali važno je koliko se tiče naše povijesti, i kako se prema njoj odnosimo. Zavod Sv.Jeronima, sa Kljakovićevim mozaicima, sa Franjom Petrićem i drugim velikanima koji su boravili u njemu, sa svojom blizinom vatikanskim arhivima, sa svojom ulogom u opismenjavanju naših prostora, ima za nas itekako veliko značenje. Zato nije dovoljno što smo shvatili da je neki papa bio našeg porijekla. Naš je i Nikola Tesla (kada nam to odgovara), pa ipak pod njegovim izumima stoji potpis: Amerikanac. Izmjeničnu struju je svijetu donijela Amerika, a ne Hrvatska ili Srbija. Svaka čast na njegovom porijeklu, ali od njegovih ruku su se obogatili Amerikanci. Isto i s katedralom Sv.Petra u Rimu. Koliko god je ne bi bilo bez Hrvatske i naših Hrvata, ulaznice danas naplaćuju Vatikan i Italija. Zato bavimo se mi radije sobom i našim vrijednostima koje stoje zanemarene i neotkrivene u Hrvatskoj.

VL
CH
Charles
13:14 10.03.2012.

@ MarkoPolo \"Nema veće gluposti od ovog našeg traženja zemljaka po svijetu\" Točno !!! To samo pokazuje koliko smo jadni i iskompleksirani. I što je još tužnije - isti taj kompleks imaju i Srbi - njima je vaseo svet srpskii i bez njih nebi ničega bilo. Pitanje je samo tko je od koga taj kompleks manje vrijednosti preuzeo: oni od nas ili mi od njih? Bojim se da smo to mi preuzeli od njih - ne bi li im pokazali koliko su i Hrvati važni. U konačnici - i Srbi i Hrvati su se pokazali koliko su mali!

VL
AN
anteS
16:31 10.03.2012.

U ovom članku nema ništa drugo osim tvrdnje \'teologa i književnika Milana Goluba\' o tome, da je otac pape Siksta V bio Hrvat. Kako se može pojam hrvatske nacionalne pripadnosti, koji je nastao u 19 stoljeću pripisati nekome, tko jee rođen 400 godina ranije kraj Ancone, dakle u ondašnjoj papinskoj državi? Kada bi se to i moglo, što to znači za današnju Hrvatsku? Felice Peretti di Montalto kasniji papa Siksto V odrastao je u papinskoj državi, u romanskoj katoličkoj kulturi i tradiciji. Njegove zasluge pripadaju toj okolini, u kojoj je rođen i proveo svoj život. Ovaj me članak podsjeća na svojatanje glasovitog venecijanca Marka Pola. Imamo čak i udrugu, koja se time bavi

VL
Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
19:26 10.03.2012.

Dobro pa što onda? Netko dobiva novac za ovakve pseudo znanstvene gluposti? Ovo mi je inače na nivou istraživanaj Zorana Primorca koji je po n-ti put dokazao da Hrvati (kao i velika večina europljana) dolazi iz Zakavkazja / Bliskog Istokaka / Irana. Svaki student prve godine povijesti to zna da je Siksto V vjerojatno hrvatskog porijekla iako je riječ o etnicitetu a ne o naciji, koja ne psotoji do 18 stoljeća. Bože sačuvaj gubitka vremena i novaca.

VL
BB
brle brkić
10:51 11.03.2012.

Iprve amebe su bile hrvati,dokazano.

VL
PE
pejickat
14:51 11.03.2012.

Koje gluposti , a valjda si sad preko veze budemo sredili put u raj! Kaj je sada tu bitno dali je Hrvat bio papa ili ne? Kao da je to od zivotne vaznosti , zakaj se ne pita kud nass vode nasi politicari koji navodno jesu \"dokazani Hrvatine\".

VL
CR
crocro
16:11 11.03.2012.

Ako je ovo točno i Hrvati se imaju čime ponositi. Svakako vrijedno saznanje i o tome bi trebalo više pisati kao i povjesno obraditi kako bi i naša djeca imala određene spoznaje o dalekoj povijesti.

VL
PR
promatrac1965
17:20 11.03.2012.

Da je Siksto V bio hrvatskog porijekla zna se vec vrlo odavno. Ne znam kako to sad moze biti neko senzacionalno otkrice. Ili je mozda hrvatska javnost tako slabo informirana?

VL
PR
promatrac1965
17:44 11.03.2012.

10.03.2012. u 09:06h Savjest je napisao/la: Uostalom i Faust Vrančić hrvatski jezik naziva dalmatinskim. ............. Nije tocno. Upravo obrnuto je tocno. Tocno je da je Faust Vrancic 1595. godine izdao „Rjecnik pet najplemenitijih jezika“, medju kojima je i „dalmatinski“, a benediktinac Peterus Lodereckerus je u Pragu 1606. izdao prosireno izdanje Faustovog rjecnika pod naslovom „Rjecnik sedam razlicitih jezika“, medju kojima je umjesto „dalmatinskog“ jezika „hrvatski“ jezik. U vrijeme kada je Lodereckerus radio na rjecniku u Pragu je zivio i Vrancic i sigurno je Lodereckerus konzultirao Vrancica, pa je dakle Vrancic znao za zamjenu naziva „hrvatskog“ umjesto „dalmatinskog“ jezika i da se s time slagao.

VL
SA
Savjest
19:42 11.03.2012.

U predgovoru 2. izdanju svoga rječnika koje je 1605. u Pragu priredio pater Loderecker, Faust Vrančić piše: «....yerebo yazik Dalmatizkij, Harvatzkij, Szarbskij, illi Bosanzkij, (yere ovo ssve yedan yazik yessc....» te dalje tumači da je: «...staarij yazik Dalmatizki, sassvima yesuesu zatarli, kakono i. Rimlyani u Gallij i u Hispanij yesu ucsinili, toliko da u ovo Vrime niyezt clovika, koyibi umijl povidat, Kakosse yest parvoo togaa u Dalmaczij, Gallij i Hispanij govorilo.» Vrančić, dakle, hoće reći da ne može više govoriti o dalmatinskom jeziku, jer je to stari jezik koji se govorio u Dalmaciji, slično kao što su Rimljani iskorijenili stare jezike u Galiji (Francuskoj) i Španjolskoj, a koji je izumro, dok je ovo novi dalmatinski jezik koji se govori u Dalmaciji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni. (Digitalna zbirka grafičke zbirke NSK na internetu).

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.