Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAŠNA ISKUSTVA

Socijalni radnici opisali hrvatski horor: ‘Gole bebe u prljavim pelenama grickale su sirovu tjesteninu’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
10.09.2020.
u 10:39

Centri za socijalnu skrb ove su godine žurno izdvojili 127 djece iz neadekvatnih obitelji. Iskustva su strašna

Mjera žurnog izdvajanja novorođenčeta starog samo deset dana, koju je prije nekoliko dana poduzeo jedan slavonski Centar za socijalnu skrb, ne donosi se često, otprilike to bude jedan slučaj godišnje.

– Izašli smo na teren nakon dojave susjeda da dvoje male djece prljavo, boso i golo samo hoda i mokri po stubištu. Ušli smo u stan obitelji i ondje smo, osim to dvoje male djece, ugledali još dvoje novorođenčadi u krevetiću bez ikakve posteljine, s pelenama koje nisu mijenjane danima. U hladnjaku i smočnici nije bilo ničega osim tjestenine, čak su te “pužiće” ta mala djeca grickala – opisala je situaciju u jednom domu na zagrebačkoj periferiji pravnica jednog Centra za socijalnu skrb. Sve četvero djece žurno su izdvojili iz roditeljskog doma.

Ugroženi životi

Iz jedne druge obitelji izdvojili su troje djece. Toj su obitelji prethodno već bile izricane neke blaže mjere, ali bez uspjeha. Iz vrtića i škole Centru su javljali da su djeca neadekvatno obučena i da mokre u gaće, a roditelji su potpuno nesuradljivi. Zbog toga su bili pod mjerom roditeljskog nadzora. Voditelj nadzora upozoravao je na nasilje između roditelja u nazočnosti djece, a osim toga, majka je branila njihovu ocu, svom bivšem partneru, da viđa dvoje starije djece. Kad im je u kuću stigao tim iz Centra za socijalnu skrb, majka ih je dočekala krvave glave na prozoru uz povike da ju je partner istukao. Zbog svega su odlučili žurno izdvojiti djecu, procijenivši da su im ugroženi život, zdravlje te normalan rast i razvoj.

– Vrtićko dijete uspjeli smo odmah izdvojiti, škola nije surađivala, ali smo uspjeli privoljeti majku da da suglasnost za izdvajanje školskog djeteta – pričaju nam u Centru.

Nakon žurnog izdvajanja, Centar mora u roku od 72 sata sudu obrazložiti svoju odluku, a sud je može potvrditi na trajanje od 30 dana. U tom se roku sagledavaju sve okolnosti i preispituje opravdanost mjere, a sud je može produljiti na još 30 dana. U prvom je roku sud potvrdio ovu odluku i naložio ovrhu i trećeg djeteta, što je uz policijsku intervenciju u pet sati ujutro i napravljeno. Policija, naime, sudjeluje samo uz sudsku odluku. Najstresnije su to situacije za ovu pomagačku djelatnost, zasuze i policajci, ali djelatnik Centra je taj koji uzima u ruke dijete koje iznosi iz doma, a psihološko osnaživanje nije im dostupno u svakom trenutku. Imaju superviziju na kojoj jednom mjesečno u grupama iznose probleme u poslu, ali ako si dobio superviziju ove godine, nećeš i sljedeće.

– Jako je puno oboljelih od karcinoma u našoj struci, uvjerena sam da tome doprinosi stres – kaže nam naša sugovornica.

– Jedna od težih situacija bila je ona kad je dvanaestogodišnje dijete koje je urlalo i zapomagalo za majkom otac iznio iz kuće umotano u deku. Majka je oboljela od teške bolesti i bila je, nažalost, potpuno nemoćna da bi se mogla skrbiti o djetetu, a baka je preuzela ulogu svoje kćeri te je brinula o unučetu.

– Problem je bio što je baka pritom oca potpuno isključila iz djetetova života. Dijete godinu dana nije uopće vidjelo oca ni s njim kontaktiralo, iako se on trudio i nije ni po čemu bio loš roditelj. Baka je na kraju prestala dijete slati u školu, kako ne bi vidjelo oca, i tada smo morali žurno izdvojiti dijete – opisuje nam pravnica.

Stručnjaci su kod tog djeteta utvrdili sindrom otuđenja. Centar za socijalnu skrb može odlučiti o nekoliko mjera u cilju zaštite prava i dobrobiti djeteta. Krajnja je mjera žurno izdvajanje djeteta koje se onda smješta u dom ili kod udomitelja. Najblaža je mjera pismeno upozorenje na pogreške i propuste koji se dogode jednom ili rijetko te s blažim posljedicama, primjerice, ako je dijete bilo bez nadzora noću vani ili se roditelji svađaju u njihovoj nazočnosti koristeći neprimjeren vokabular. Ako je djetetu ugrožen razvoj zbog roditeljskih nekompetencija ili djelomice zbog okolnosti na strani roditelja ili djeteta, moguće je roditelje uputiti na stručne programe za potporu roditeljstva u trajanju od šest mjeseci.

To znači da im jednom tjedno dolazi vanjski voditelj koji procjenjuje napredak i suradnju. U slučaju da je djetetov razvoj ozbiljno ugrožen, može se izreći intenzivna stručna pomoć i nadzor pa voditelj dolazi dvaput tjedno. U slučaju da im se intenzivni nadzor izrekne dvaput, sljedeći je korak oduzimanje djeteta. Ove je godine Centar za socijalnu skrb Zagreb odredio ukupno 14 mjera žurnog izdvajanja i smještaja izvan obitelji. Roditelji 218 djece upozoreni su na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi o djetetu. Izrečene su 294 mjere stručne pomoći i potpore u ostvarivanju skrbi o djetetu te 148 mjera intenzivne stručne pomoći i nadzora.

I majka žrtva zlostavljanja

Mjera privremenog oduzimanja djeteta traje godinu dana, a nakon toga se preispituje jesu li se roditeljski kapaciteti poboljšali. Dvaput se uzastopce može oduzeti dijete prije konačnog lišenja roditeljske skrbi. Sudsko lišenje skrbi rjeđa je opcija, najčešće stručnjaci postignu da neadekvatni roditelj pristane predati dijete, kao u slučaju rodilje nakon što su institucije alarmirale njezine dvije starije kćeri.

– Djevojčice su pozvale policiju kad je njihova mama rodila, kazavši da se boje da će opet otići u zatvor. Žena je, naime, dvaput bila optužena za čedomorstvo. Otišli smo u bolnicu s ciljem žurne mjere, no uspjeli smo je uvjeriti da pristane predati nam dijete. Bilo je teško, vrlo tužno, žena je bila u redu, a ispričala nam je kako je i sama bila žrtva zlostavljanja i života po domovima. Prema mišljenju psihijatrijskog vještaka, s obzirom na njezino okruženje i stabilnu vezu s partnerom, nije bilo straha od čedomorstva i dijete joj je nakon privremenog oduzimanja vraćeno – ispričali su nam u Centru.

Komentara 33

Avatar Asterix
Asterix
11:15 10.09.2020.

Ne kužim, dva puta optužena za čedomorstvo a vratili joj bebu. Dva pokušaja, uapješna ili neuspješna, sumnja na namjeru...

OL
oLo
11:24 10.09.2020.

Tako i moji susjedi, oboje bez posla, alkoholičar, 5 kćeri imaju, išli do sina, djeca gola, bosa, prljava, sama se odgajaju i ima takvih obitelji dosta, a da nisu Romi.

Avatar essek22
essek22
12:11 10.09.2020.

A gdje su oni što tvrde da raditelji uvijek znaju najbolje??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije