Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debora Revoltella

Glavna ekonomistica EIB-a poručila Hrvatskoj: Proces ulaska u eurozonu vodite vrlo dobro

Foto: Pixsell
13.06.2020.
u 13:02

Revoltella: Hrvatska je među prvima reagirala kako bi osigurala likvidnost i stabilnost.

Bankarski sektor u regiji očekuje u sljedećih šest mjeseci pad potražnje uz lošiju kvalitetu kreditnih zahtjeva, razduživanje, ali i rast loših kredita prvi put nakon pet-šest godina. Najveću potrebu za kreditiranjem imat će srednja i mala poduzeća, dok će se kreditna aktivnost kućanstava bitno smanjiti. Takva su očekivanja bankarskih grupacija u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi na “webinaru” za novinare predstavili kreator polugodišnjeg izvješća Europske investicijske banke Luca Gattini i glavna ekonomistica EIB-a Debora Revoltella.

Istraživanje o kreditiranju dio je redovitog izvještavanja EIB-a, MMF-a, EBRD-a i Svjetske banke za koordinaciju Bečka inicijativa koja je okvir za osiguranje financijske stabilnosti europskih tržišta u razvoju.

Jeftino financiranje

– Pod utjecajem koronakrize potražnja će se smanjiti; jako su smanjena očekivanja. No, bankarske su grupacije vrlo zdrave ušle u krizu i sa strane ponude, potražnje i kapitala – najavio je na početku prezentacije Gattini.

Da je bankarski financijski sektor u regiji relativno jak, a vrlo pozitivna kooperacija privatnog i javnog sektora za zadržavanje financijske stabilnosti i ekonomskog razvoja, uključujući odgovor Bečke inicijative, smatra i Revoltella koja je najavila da će Inicijativa ostati velika potpora financiranju banaka. Na pitanje znači li najava takvih trendova jeftin novac i veće naknade, odgovara: – Troškovi financiranja ostat će relativno niski za korporativni sektor, a dio odluka i strategija bit će na svakoj instituciji.

Na pitanje o tome kako bi se na hrvatski proces priključenja eurozoni mogla odraziti kriza koja je posljedica pandemije koronavirusa i bi li bilo pametno takvu odluku odgoditi (mnogi ugledni ekonomisti, ne samo politički populisti, spominju i potrebu provođenja referenduma o tom pitanju), Revoltella poručuje: – Hrvatskoj fantastično ide ispunjavanje uvjeta za priključenje eurozoni, vrlo je pozitivan bio i ishod ESB-ova dubinskog snimanja banaka i to je dobar smjer za prelazak na euro, to je vrlo dobro vođen proces.

Predstavnica investicijske banke dodaje i da je odgovor politike na krizu imao stabilizirajuće efekte te je Hrvatska među prvima u regiji reagirala kako bi osigurala uvjete za zadržavanje likvidnosti i stabilnosti gospodarstva zemlje.

“Swap” linija za likvidnost

Kad je posrijedi Hrvatska, istraživanje je pokazalo da je bankarski sektor ostvario visoku profitabilnost u posljednjih šest mjeseci te je više od pola anketiranih međunarodnih bankarskih skupina izvijestilo o većem prinosu na kapital u odnosu na prosjek grupacije, dvije trećine matičnih banaka koje posluju u Hrvatskoj smatraju tržišni potencijal srednjim, a jedna trećina niskim, što je poboljšanje u usporedbi s prošlim anketama.

Potražnja za kreditima zadržala je pozitivan trend u proteklih šest mjeseci, a uvjeti ponude su zaoštreni, uz vidljiv jaz između potražnje i ponude. Potražnja je rasla u većini komponenti, osim deviznih zajmova i kratkoročnih kredita i nosili su je uglavnom hipotekarni krediti. Poboljšavala se i kvaliteta kredita, udio loših pao je za dva postotna boda, na 5,5%, ali je i dalje relativno visok za korporativni sektor – 13,6% na kraju 2019. No, u sljedećih šest mjeseci banke očekuju pad kreditne dinamike u odnosu na regiju: na kućanstva bi mogla negativno utjecati smanjena potrošnja, a veću potražnju mogu imati tvrtke u potrebi za hitnom likvidnošću.

Kad je posrijedi ponuda, u izvješću napominju da su poduzete mjere za osiguranje likvidnosti; HNB je proveo forex intervencije i dogovorio s ESB-om “swap” liniju od dvije milijarde eura za dodatnu likvidnost.

Jako su pala očekivanja vezana uz faktore koji određuju ponudu; tržišne izglede, razinu kapitala, financiranje na razini grupe... Jednako tako, očekuje se da će faktori koji utječu na potražnju gotovo nestati: svi elementi koji su u posljednjih šest mjeseci utjecali pozitivno na potražnju su u crvenom: od investicija do tržišta nekretnina, zaliha i obrtnih sredstava, preuzimanja i akvizicija, povjerenja potrošača i potrošnje. Jedino su u zelenom očekivanja vezana uz – restrukturiranje duga. Također, kad je posrijedi kvaliteta zahtjeva za kreditima, oštra negativna revizija prisutna je od nastupanja koronakrize. Nakon pet do šest godina pada udjel loših kredita, očekuje se prvo povećanje, kao i razduživanje, unatoč naporima koje bankarske grupacije najavljuju da se to ne dogodi. Prije krize oko 60% banaka u regiji očekivalo je pad NPL-ova, a 17% rast, sad ih 64% očekuje rast loših kredita u šest mjeseci.

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
17:54 13.06.2020.

nek su samo bankari i političari zadovoljni...ostale tko nas ....

NE
nebo223658
09:47 14.06.2020.

jao si ga nama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije