Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PITANJE SIGURNOSTI'

Glasnovićev okvir za lustraciju: Ovo su pitanja

Željko Glasnović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
09.02.2018.
u 12:27

Svrha tog upitnika, odnosno obrasca, nije samo pitanje sudačke etike, nego i hrvatske nacionalne sigurnosti, kazao je Glasnović

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović uputio je Uredu predsjednice RH, te saborskim odborima za pravosuđe, Ustav te zakonodavstvo prijedlog da se promijeni odnosno dopuni tekst prisege za suce Ustavnog te Vrhovnog suda i članove Državnog sudbenog vijeća, što je, smatra, okvir za buduću lustraciju. Zastupnike je izvijestio kako je u proceduru uputio upitnik sa devet pitanja na koja bi morali odgovoriti kandidati za suce Ustavnog i Vrhovnog suda te za članove Državnog sudbenog vijeća.

- Jeste li bili član Saveza komunista Jugoslavije, odnosno Saveza komunista Hrvatske ili drugih saveznih tijela? Jeste li bili angažirani u represivnom sustavu komunističke SFRJ? Jeste li bili pripadnik ili suradnik UDB-e, SDB/S-a, KOS-a ili tajnih službi drugih država? Jeste li sudjelovali u tzv. pretvorbi i privatizaciji?, Jeste li bili ili ste sada član tzv. tajnih društava?, Jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu i na koji način? Jeste li bili ili ste sada angažirani član neke političke stranke ili nevladine udruge i koje? Što smatrate primarnom zadaćom Ustavnog i Vrhovnog suda? Treba li aktivirati retroaktivne zakone za ratno profiterstvo i kriminal u privatizaciji i pretvorbi? - pitanja su koja bi Glasnović uputio svim kandidatima za Ustavni i Vrhovni sud te članovima Državnog sudbenog vijeća.

- Svrha tog upitnika, odnosno obrasca, nije samo pitanje sudačke etike, nego i hrvatske nacionalne sigurnosti, te korak ka ispunjavanju uvjeta trećeg stupa (kadrovske) lustracije. Ispunjavanje upitnika treba biti obvezni uvjet za kandidaturu, da se ovjeri kod javnog bilježnika, te da mu se obvezno prilože dokumenti o podrijetlu imovine prije i nakon 1990. godine – zaključuje Glasnović.

Komentara 96

DU
Deleted user
11:46 09.02.2018.

E moj Glasnoviću ,pa mi bi teško našli u Saboru osobu koja zadovoljava ove uvjete. U potpunosti podržavam prijedlog , ali treba raspustiti Sabor, izglasovati novi izborni zakon i zabraniti kandidiranje svima koji ne udovoljavaju ovim uvjetima.Imovina prije rata i poslije rata se provjeri ,kao i uplate poreza i "provali" na brzinu sve lopove i lopine u RH. Samo treba volja i podrška naroda. Nema "moji,tvoji" ,samo lopov i zatvor (ne guljenje krumpira),oduzimanje imovine i povratak u Fond za pomoć ,koji bi se punio prodajom oduzete imovine ,pljačkašima države.

JA
Jania
11:37 09.02.2018.

Samo treba proučiti kako je lustracija provedena u istočnoj Njemačkoj i primjeniti postupke u Hrvatskoj. Visoko školstvo, pravosuđe, politika moraju biti slobodni od aktivnih sudionika totalitarizma. Mogu se dopustiti neke iznimke ako se ljudi ispričaju i točno kažu kad su i kako promijenili mišljenje.

ZL
zlako
12:19 09.02.2018.

Glasnovič je antifašist i poslije svake njegove riječi fašisti lude i napadaju ga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije