Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reagiranje

Glasnogovornik Miljuš: Netočno ste prikazali rad MUP-a i ministra Ranka Ostojića

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
30.01.2014.
u 15:07

U članku pod naslovom “Loš omjer kvalitete/Policija radi slabije, a troši milijardu kuna više” u naslovu i u tekstu izneseno je niz proizvoljnih i neutemeljenih tvrdnji, navodi Dušan Miljuš

Na tekst s naslovom “Loš omjer kvalitete/Policija radi slabije, a troši milijardu kuna više” (VL, 29. 1. 2014. str. 6.-7.) primili smo odgovor glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova Dušana Miljuša:

“U članku pod naslovom “Loš omjer kvalitete/Policija radi slabije, a troši milijardu kuna više” u naslovu i u tekstu izneseno je niz proizvoljnih i neutemeljenih tvrdnji. Novinarka navodi da je u 2013. zabilježeno manje ubojstava, imovinskih kaznenih djela i razbojništava, da je prijavljeno više koruptivnih kaznenih djela, kaznenih djela zlouporabe droge, trgovanja ljudima. Izvor tih podataka je “Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada” za 2013., dokument koji ima svoj urudžbeni broj (URBROJ: 511-01-142-14-1001-1) i službeni je dokument Ministarstva unutarnjih poslova, koji je objavljen i na internetskoj stranici MUP-a. Iz ovoga proizlazi upravo suprotno od onoga što sugerira naslov i tekst u kojem se ocjene o uspješnosti policije temelje isključivo na zaključcima autoričina sugovornika.

Dio teksta (citat): “Dugogodišnji policijski analitičar Goran Volarević kaže da ništa od navedenog nije točno te da su prošle godine ostvareni lošiji rezultati kako u otkrivanju tako i u uspješnoj razriješenosti kaznenih djela”, gruba je neistina i proizvoljno tumačenje, a implicira da su podaci iz službenog izvješća MUP-a, u najmanju ruku, netočni. Što se pak tiče tvrdnji da je policija bila najefikasnija 2001., kad već to prešućuju i sugovornik i novinarka, radi javnosti i istine treba reći kako je to bilo razdoblje kad je ravnatelj policije bio upravo sadašnji ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Ranko Ostojić. Metodologija prikupljanja i obrade podataka bila je ista u 2001., 2012. kad je g. Volarević napustio službu, kao i za 2013. za koju se uspoređuju podaci, osim što su se nekoliko puta mijenjali zakoni što treba uzeti u obzir ako želimo uspoređivati podatke.

Želimo li komentirati statistiku, treba pratiti zakone. S obzirom da je 1. 1. 2013. na snagu stupio novi Kazneni zakon, došlo je do znatnih promjena u statističkoj masi kriminaliteta, a 2013. godine 11.536 prijavljenih, 7027 razriješenih kaznenih djela i 4104 počinitelja kaznenih djela, zbog izmjene Kaznenog zakona, nije ušlo u ukupnu masu kriminaliteta, već je prešlo u prekršajnu problematiku ili u kaznena djela po privatnoj tužbi. Navedene brojke prikazuju petogodišnji prosjek.

Iz gore navedenih razloga ukupni kriminalitet je u padu, ali je policija otkrila više kaznenih djela organiziranog kriminaliteta (za 134 posto) i gospodarskog kriminaliteta za 5,4 posto. Korupcijskih kaznenih djela otkriveno je više za 1115 kaznenih djela ili 135 posto, a počinitelja ovih djela više je za 28,8 posto. Razriješenost teških krađa, razbojništava, silovanja, kaznenih djela protiv života i tijela veća je nego prethodne godine, iako je razriješenost ubojstava manja. I to su činjenice.

Što se tiče tvrdnji iz HDZ-a, navedenih u okviru teksta pod naslovom: “Rezultati loši jer je ministar Ostojić postavio podobne, a ne stručnjake”, na ranije izjave bivšeg ministra Tomislava Karamarka, kako su na rukovodeća mjesta imenovani “drugovi iz komitetskih hodnika”, ministar Ostojić već je odgovorio. Rukovodeći policijski kadrovi su i Dražen Vitez, zamjenik ravnatelja policije, Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije, Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije, koji su na rukovodeća radna mjesta imenovani nakon provedenih internih natječaja, kao i ostali rukovoditelji, a koji su bili rukovoditelji u Ministarstvu unutarnjih poslova i Ravnateljstvu policije i u vrijeme dok je sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio ministar unutarnjih poslova.

Iz svega navedenog proizlazi da je članak s navedenom opremom objavljen kako bi se javnosti netočno prikazao rad Ministarstva unutarnjih poslova i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, a ne objektivno informirala javnost.” – zaključuje reagiranje Dušan Miljuš, glasnogovornik MUP-a.

Komentara 2

KR
krka
16:01 30.01.2014.

Vjerujem da je policija danas daleko učinkovitija nego ranije! Koliko samo dvojezičnih ploča čuva, koliko je osoba koje su iste oštetile uhapsila i privela, čuva sasu sabadoša...., zar to nitko ne vidi?

BE
berija
17:31 30.01.2014.

Poštovani gospodine Miljušu, dok je na vlasti bila zločinačka HDZ-ovska klika, rad policije na otkrivanju napadača na Vas sprečavali su fašistoidni nacionalisti iz njihovih redova. Molim Vas da nas izvjestite o imenima napadača i datumu kad su uhićeni. Uvjeren sam da jesu, jer su sada na vlasti prekrasne poštenjačine te sam siguran da je policija pod novim vodstvom riješila taj strašni zločin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije