Naslovnica Vijesti Hrvatska

General pukovnik Mladen Markač: Zadar je junak Domovinskog rata

JNA i Martićeve paravojne postrojbe, počast braniteljima odao je i umirovljeni general pukovnik Mladen Markač koji je rekao da je Zadar - junak Domovinskog rata, a da su njegovi branitelji bili i ostali vjerni svojoj domovini.
06. listopada 2018. u 17:23 16 komentara 660 prikaza
Mladen Markač
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Jutarnjom budnicom Gradske glazbe u subotu je u Zadru počelo središnje obilježavanje 27. godišnjice Dana obrane Zadra kad su branitelji zaustavili tzv. JNA i Martićeve paravojne postrojbe, počast braniteljima odao je i umirovljeni general pukovnik Mladen Markač koji je rekao da je Zadar - junak Domovinskog rata, a da su njegovi branitelji bili i ostali vjerni svojoj domovini.

Postrojavanje branitelja i izložba oružja povodom obljetnice oslobođenja grada Svečanost na sjeveru Proslavljen Dan branitelja Varaždinske županije i Dan oslobođenja Varaždina

Na središnjem križu na Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na hrvatske vojnike, policajce i civile žrtve Domovinskog rata, kojima je počast odao i umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, a pokraj spomen-obilježja u gradskom naselju Dračevac, gdje je uništeni tenk kojim su agresori pokušali ući u opkoljeni Zadar, okupili su se brojni uzvanici iz vojnog, policijskog i političkog života Zadra i Hrvatske te predstavnici braniteljskih udruga i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja.

"Junak! Grad Zadar je junak Domovinskog rata! I to nitko ne može osporiti. Ako kažem da su branitelji Zadra časno branili i obranili svoj grad, onda moram reći da se čast stječe djelima, a oni su to pokazali u Domovinskom ratu. Nisu oni branili i obranili samo Zadar, nego i cijelu Zadarsku županiju i Hrvatsku. Na svim bojištima u Domovinskom ratu bili su Zadranke i Zadrani. Hvala vam za to, dragi prijatelji", rekao je general pukovnik Markač te je u ime hrvatske predsjednice uputio posebnu zahvalu svim braniteljima Zadra zato što su se, kako je naglasio, "junački i časno oduprijeli srpskom agresoru, što su bili i ostali vjerni svojoj domovini".

Predsjednica odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Odličja generalima Gotovina: Izgradili smo sustav. Hrvatska je dio europske obitelji i asocijacija naprednoga svijeta

Markač je govorio i o događajima nakon rata.

"I na Međunarodnom sudu pravde morali smo pobijediti i tamo su nam priznali: imali ste obrambeni i oslobodilački, ali i časni rat. Mi Hrvati moramo biti ponosni na na takvo djelo i povijest", rekao je.

Svojim mladim kolegama koji nose hrvatsku odoru i hrvatski grb, Markač je poručio neka služe svojoj domovini časno i profesionalno, kao što su to činili i veterani Domovinskog rata.

"Ponosni smo na svoju oružanu silu, bez obzira na to jesu li u njoj 1991. bili dragovoljci, hrvatski policajci, vojnici… Bitno je da živimo u slobodnoj i neovisnoj, suverenoj Republici Hrvatskoj i da vlastitim snagama možemo graditi bolji život za sve koji žive u Hrvatskoj", naglasio je general pukovnik Mladen Markač.

Gotovina i Markač NA VLASTITI POTICAJ Predsjednica odlikovala umirovljene generale Gotovinu i Markača

A pukovnik Marko Čulina, ratni zapovjednik zadarske 112. brigade, napomenuo je kako je u obrani Zadra plaćena visoka cijena.

"Nismo mogli zamisliti da bi u njemu mogao biti netko drugi osim onih koji su u Zadru rođeni i koji ga zaslužuju", poručio je.

Uz Dan obrane Zadra održava se nogometni turnir branitelja iz Vukovara, Sinja, Posušja i Zadra te 12. memorijalni Kup Hrvatske u sjedećoj odbojci u Sportskom centru Višnjik.

Pogledajte video: Let vojnog zrakoplova F-35

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • kamenjar0404:

    I ovaj ce se jednom udaviti od sarme !!!! Koliko li ih moze pojesti ????

  • kupatilo:

    I sam sam branitelj bez ikakvih benifita a nisam ih ni trazio.Zadar je bežigrad i to netreba kriti ali okolna sela su dala veliku žrtvu i to svaka čast.Markač je dao isto veliki doprinos u domovinskom radu ali i nauzivao ... prikaži još! se na racun toga.Njemu je rat bio brat.I nazalost nije nikakav heroj jer je uzeo i uzima od vlastite drzave i naroda.Doksmo mi gladovali i kisli u rovovima on je uzivao sa Vesnom Karuza u odabranoj kuci u Gracacu i sa odabranim namjestajem dva tjedna.To neradi hrvatski general.Njegov je metak onaj u gacama ali doce bolji ljudi i svace istina jedan dan isplivat za mnoge ne samo njega a poglavito Čermaka kojise obogati a general.Zatoje tako brzo i pusten iz Haga jer novac radi sve a jadni Gotivina istinski heroj ostade.

  • Aedes2017:

    Ovaj izgleda kao morž. Radi li išta osim prežderavanja ? .