Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajednički lov

Franjo Granc u jednom danu ustrijelio je čak tri lisice!

lovci
Foto: Sabina Pušec/VLM
1/3
17.01.2012.
u 15:40

Dosad sam u danu imao najviše dva ulova, ovo je jednom u životu, kaže Franjo

Prijateljsko druženje i lov Lovačkog društva „Lane“ Orehovica i Lovačkog društva Sveti Hubert iz Bedekovčine pri kraju lovne sezone bilo je vrlo uspješno – lovci su u jednom prijepodnevu ulovili ustrijelili tri lisice, pet zečeva i dva fazana. Zanimljivo je da je sve tri lisice ustrijelio jedan lovac, Franjo Granc iz LD Sveti Hubert Bedekovčina, kojeg je poslužila sreća.

– Lovac sam od 1977. godine i imam mnogo lovačkog iskustva, posebno oko lisica.

Ustrijelio 91 lisicu

U svom lovačkom stažu ulovio sam 91 lisicu, moglo bi se reći da sam ekspert za lisice, no nikada mi se nije dogodilo da ustrijelim čak tri u jednom danu, dosad sam u istom danu imao najviše dva ulova. To se dogodi samo jednom u životu i nikada više – priča Franjo. Dodaje da je lisica tajnovita životinja, zna se dobro sakrivati i jako ju je teško dočekati.

– Treba imati puno strpljenja i iskustva, a najbolje je loviti rano ujutro, posebno u siječnju i veljači kada je sezona parenja, ili navečer kada ima snijega. Uglavnom lisice vrebam na čekama – ispričao je Franjo, no ovog puta lovci su išli u tzv. lov s pogonom, dakle većina lovaca tjera životinje, nekoliko ih ide naprijed, a pomogli su im i lovački psi bez kojih bi sve bilo puno teže. Franjo je osim brojnih lisica ustrijelio i mnoštvo kuna, koje su, kažu lovci, velike štetočine, no priznaje da srne ne voli ubijati.

Tradicionalno druženje

Predsjednik domaćinskog društva „Lane“ iz Orehovice Stjepan Pavlek kaže da je druženje s LD Sveti Hubert već tradicionalno na početku i kraju lovne sezone, a lovci se tada razmjenjuju iskustva. „Lane“ broji 32 lovca, a kao udruga registrirana je 1998. godine i pokriva područje od 1968 ha, dok joj je sjedište u Brestovcu Orehovičkom. – Lovno-gospodarska osnova zajednička je od društava Bedekovčina, Poznanovec i Orehovica. Kroz čitavu godinu obilazimo područje, čuvamo, bavimo se uzgojem i zaštitom, zimskom prihranom životinja, čišćenjem i čuvanjem prirode. U ovoj sezoni lovili smo 13 puta – kaže Pavlek. Lovnik LD „Lane“ Zlatko Bokor kaže da na njihovom području ima 20 do 25 lisica te sigurno do 50 kuna, koje čine najviše štete.

– Za lisice nema ograničenja jer su grabežljivice, a ove godine imali smo odstrjel 15 zečeva, 18 fazana i tri lisice. Ove posljednje ulovljene su zdrave, ove sezone kod nas nije ni bilo bijesnih lisica. Ovime je završio lov na sitnu plemenitu divljač – rekao je Zlatko Bokor.  

 

Komentara 2

PE
Peroždero
17:15 17.01.2012.

Fuj, vi ste štetočine, a ne kune i lisice.....sramota!!

FR
friški
21:44 18.01.2012.

Đubrad odurna,još se hvale što ubijaju jadne životinje koje imaju pravo na život kao i svi mi.Hoće li ikad država zakonski zabraniti ubijanje životinja i zaštititi ih od ovakvih ogavnih kreatura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije