Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMAMO TAKVIH NALAZA

Fosile neprocjenjive vrijednosti švercao kolekcionarima u EU

Foto: PU brodsko-posavska
1/5
29.04.2021.
u 14:15

U karijeri još nisam vidio toliki broj nalaza s istog lokaliteta pred sobom, rekao je voditelj Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Dražen Japundžić

Fosile neprocjenjive vrijednosti pronašla je policija na graničnom prijelazu Stara Gradiška.

Sve se dogodilo još 17. travnja kada je na ulazu u Hrvatsku kontroliran osobni automobil slovenskih registracija kojim je upravljao 46-godišnjak.

Sumnje policajaca i carinika da se u vozilu nalazi krijumčarena roba ubrzo su potvrđene. Naime, u prtljažnom prostoru automobila pronađena je veća količina fosila, raznih životinjskih ostataka. Vlasnik za njih nije imao nikakvu dokumentaciju pa su mu ih oduzeli.

Foto: PU brodsko-posavska

– Pronašli smo 82 komada okamenjenih predmeta. Prvim pregledom utvrđeno je da se radi o fosilima životinjskog podrijetla – rekao je Filip Valentić, pomoćnik načelnika postaje granične policije Stara Gradiška.

Iz ugljenokopa u BiH

A da je riječ o uistinu velikom otkriću, potvrdio je viši kustos, voditelj Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba Dražen Japundžić. Riječ je o fosilnim ostacima iz razdoblja srednjeg miocena, starim petnaestak milijuna godina, koji najvjerojatnije potječu s lokaliteta Gračanica kod Bugojna u BiH. Riječ je o aktivnom ugljenokopu lignita, gdje se tijekom eksploatacije u određenom trenutku uđe u stratigrafski sloj u kojem se pojavljuju očuvani fosilni ostaci životinja koje su u to vrijeme živjele.

– Materijal koji smo izuzeli vrlo je zanimljiv i mnogobrojan, radi se o oko 80 predmeta koji se odnose na elemente kostiju, najviše fosilnih sisavaca. Najpoznatiji su nalazi praslonova, točnije rodova Gomphotherium i Prodeinotherium, no ima i fosilnih ostataka nosoroga (Brachypotherium), svinja (Conohyus), dabrova, jelena, goveda, konja te nekoliko primjeraka vodozemaca iz skupine salamandera – rekao je Japundžić.

Prema njegovim riječima, radi se o vrlo zanimljivoj i dragocjenoj fosilnoj građi, kako za kustose koji rade po muzejima tako i za znanstvenike specijalizirane za pojedine životinjske vrste iz Zemljine prošlosti. Fosilna građa je raznolika, a važna je zato što puno govori o paleookolišu i o paleoklimi u tom geološkom razdoblju te ukazuje na migracijske putove životinjskog svijeta s područja današnje Afrike i Azije prema Europi. Pronalazak je važan i zato što je jako puno fosilnih nalaza na jednom lokalitetu.

– Ja u svojoj karijeri još nisam vidio toliki broj nalaza s istog lokaliteta pred sobom. Na području Hrvatske inače nema takvih nalaza. Nešto slično bilo je u glinokopu Jelenska kod Kutine, kad je Ina-Naftaplin imao eksploataciju bentonitne gline koju je koristio za cementiranje svojih bušotina. No oni su s eksploatacijom prekinuli devedesetih godina prošlog stoljeća i od tada više nema sličnih nalaza u našoj zemlji – istaknuo je Japundžić.

Nove spoznaje i prošlosti

Pronađeni primjerci nisu očišćeni tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se zasad ne mogu determinirati. Izuzeta građa ima veliku materijalnu vrijednost, koja se u ovom slučaju mjeri u desecima tisuća eura, pa je zanimljiva i ilegalnim trgovcima koji ih pokušavaju distribuirati kolekcionarima na području Europske unije. No ona prvenstveno predstavlja velik, pozitivan doprinos geološko-paleontološkoj i muzejskoj struci te prirodoslovlju općenito.

– Ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa koja će nam zasigurno dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe – zaključio je Japundžić.

 

Pogledajte kako reagira umirovljeni policijski pas kad mu spomenu – kokain!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije