Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Finska brzi internet proglasila ustavnim pravom

internet
Arhiva VL
15.10.2009.
u 17:32

- Mislimo da se danas ne može živjeti bez brzog interneta jednako kao što ne možete živjeti bez bankovnih usluga, struje i vode. Danas vam jednostavno treba internet - rekla je Laura Vilkkonen iz Ministarstva prometa i komunikacija.

Finska je postala prva zemlja na svijetu koja je pristup širokopojasnom internetu proglasila ustavnim pravom. Tim potezom ponajprije želi povećati dostupnost brzog interneta u ruralnim područjima zbog čega će od 1. srpnja 2010. telekomunikacijski operateri morati osigurati pristup internetu brzine od najmanje jednog megabita u sekundi za svih pet milijuna Finaca. Do 2015. u planu je povećanje brzine na 100 megabita.

- Mislimo da se danas ne može živjeti bez brzog interneta jednako kao što ne možete živjeti bez bankovnih usluga, struje i vode. Danas vam jednostavno treba internet - rekla je Laura Vilkkonen iz ministarstva prometa i komunikacija.

Pokriveno 95 posto populacije

Finska je zemlja s gotovo najrazvijenijom internetskom infrastrukturom na svijetu. Čak 95 posto populacije u svom domu ima mogućnost priključka na "mrežu". Finska vlada sada želi potpunu pokrivenost internetom i u područjima gdje su razne prirodne prepreke ograničavale razvoj mreže.

Finsku u naporima za osiguravanje pristupa internetu podržavaju Ujedinjeni narodi koji se sve više zalažu da se internet uvrsti u osnovna ljudska prava.

U Hrvatskoj 600.000 korisnika brzog interneta

Iako je Francuska još u lipnju pristup internetu proglasila ljudskim pravom, Finska je otišla korak dalje definirajući najmanju dopuštenu brzinu. S druge strane, SAD je jedina razvijena zemlja na svijetu koja još nije donijela nacionalnu strategiju za promidžbu brzog pristupa internetu.

Čak 46 posto ruralnih domaćinstava u SAD-u nema pristup brzom internetu, a korištenje interneta u toj zemlji često ovisi o primanjima u kućanstvu.

U Hrvatskoj se širokopojasnim internetom koristi 600.000 ljudi, a njegova dostupnost osigurana je u većim i manjim urbanim središtima dok je dostupnost na ruralnim područjima nešto lošija, ali iz godine u godinu ide nabolje. Možda će i Hrvatska morati proglasiti brzi internet ustavnim pravom jer se po sadašnjim pravilima stopostotna populacijska pokrivenost širokopojasnim internetom sigurno neće ostvariti. 

Komentara 8

OB
-obrisani-
01:37 16.10.2009.

sve je to ok.svi imaju apsolutne slobode imati sve , što naravno nije kažnjivo ali problem je sasvim drugi. oni to mogu rješiti samo wireless tehnologijom. a to je pogubno ! pojavom novih tehnologija,pojačava se i EMR (elektro magnetsko radijsko)zračenjenje ! za one koji ne znaju o tome ništa,trebalio bi se malo savjetovati.naime,današnje telekomunikacijske kompanije se ponašaju kao i tabcco kompanije prije 20 godina ! ignoriraju štetnost takvog zračenja,koje utiče na ekspšloziju vrlo teških bolesti.čak niti ne možete dokučiti kako to sve utiče na život vašer djece i vas samih ! vidio sam ,da čak jedna kompanije kod nas na svom website-u nudi izolaciju proitiv takvog zračenja i pojašnjenja za istu EMR radijaciju. tako,da svaki napredak nije možda dobra za samog čovjeka,koliko je dobra za civilizaciju

SI
Sinatra
18:00 15.10.2009.

da bi članak bipu potpuniji i informativniji, trebali ste usporediti cijene telekomunikacijskih usluga u Finskoj i Hrvatskoj. U toj usporedbi bi bilo razvidno da u Finskoj telekomunikacijske kompanije koje pružaju uslugu širokopojasnog interneta imaju pristojne cijene svojih usluga, dok naši pružatelji usluga svoje korisnike briju na suho!

MI
MikyST
19:23 15.10.2009.

E moj maklin u nas je jos vrhunski... kad vidis Bosnu. Recimo najbolja ponuda za inernet u Sarajevu, preko GlobalNet operatera je brzina od 1.7 Mbps Download, 0.6 Upload s paketom od 12 GB... znaci misečno možeš skinit 5 kvalitetnijihh filmova i to platiš 220 KN. Dok u nas preko najskupleg T-coma flat s brzinom 8 Mbps (koja je prije lita povecana na 12) se plaća 300 kn.. Pa uspordi prije nego nas počnes uspoređivat sa susjedima. Lako je imat mađarima i slovencim infrstrukturu kad im ih je niko nije rušija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije