Naslovnica Vijesti Večernji TV

Evo koja se rečenica mijenja u molitvi Očenaš i zašto

Teolozi se slažu mahom u tome da je sotona onaj koji čovjeka dovodi u napast, kroz napast ga dovodi do grijeha. Bog, pak s druge strane daje kušnju, velike su razlike između kušnje i napasti.
21. studenoga 2018. u 16:52 21 komentara 3100 prikaza
Drveni kip Isusa
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Talijanska biskupska konferencija odlučila je izmijeniti molitvu Očenaša. Naime, ne mijenja se sama molitva, ona ostaje ista, mijenja se njezin izričaj, odnosno u samo jednome dijelu i to onome koji kaže 'ne uvedi nas u napast'.

Papa Franjo kršćanska molitva 'Očenaš' se mijenja jer je loše preveden. Papa: Ne uvodi nas u napast Bog nego sotona

– Drži se i raspravlja se o tome godinama da je nemoguće da Bog nekoga uvodi u napast, to čini netko drugi, vidjet ćemo kasnije tko, ali prvo treba vidjeti što kaže sam papa Franjo. Zapravo je on u temeljima ove odluke. On je prošle godine u svojoj knjizi 'Očenaš' koja je izašla kod nas u izdanju Verbum, a prevedena je na 50 jezika svijeta, postala je pravi bestseller, rekao na to pitanje: "Ovdje se ne radi baš o točnom prijevodu. Naime, ako otvorimo posljednje izdanje evanđelja koje je prevela talijanska biskupska konferencija, ondje čitamo: Ne napusti nas u napasti. I Francuzi su zamijenili tekst prijevodom koji glasi: Ne dopusti mi da padnem u napast. Ja padam, a ne da bi me on bacao u napast pa da onda vidi kako sam pao, kaže papa Franjo – kaže novinar Večernjeg lista Darko Pavičić.

Pogledajte njegov videokomentar:

[video: 27989 / ]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • dotoresa:

    Ne uvedi nas u napast za mene je isto što i ne izloži nas kušnji a Bog izlaže ljude kušnji.Pitam se zar dva milenijuma niti jedan Papa ili svečenik nije uočio "loš prijevod"...no,sve je moguće.Bog i tako mjeru uzima po ... prikaži još! djelima,za riječi više-manje ili obrnuto.

  • trpimir53:

    Do sad je bilo; molimo oče naš kako nas je Isus učio . Zar je bilo 2000 pogrešno ?

  • sargu123:

    Neka Gospa pošalje SMS onoj Vicki i sve objasni da se mi tu ne prepucavamo...ovako ili onako!