Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europski parlament podržao uključivanje luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran

Zastupnik u EP Jozo Radoš pozvao je Vladu RH da se, kroz Vijeće EU-a, aktivno uključi u proces proširenja TEN-T mreže na luku Rijeka.
25. listopada 2016. u 22:09 1 komentara 884 prikaza
jakovčić radoš
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Jozo Radoš i Ivan Jakovčić izrazili su danas zadovoljstvo što je Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržao uključivanje luke Rijeka u prometni koridor Baltik-Jadran, priopćio je njihov ured.

“Prihvaćanjem Izvješća o povezanosti i dostupnosti prometne infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi, u koje je ušao i moj amandman, napravljen je važan korak prema uključenju luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran. Sljedeći korak je odluka Europske komisije”, rekao je Radoš.

ivan jakovčić kritizirao susjede Jakovčić u EP-u: Neprihvatljivo je da Slovenija podigne ogradu od žilet-žice 09.11.2015., Zagreb - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic obratila se javnosti iz svog ureda nakon objave privremenih nepotpunih rezultata izbora za Hrvatski sabor.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL Analiza Ulaganja u koridor Jadran-Baltik vrijedit će čak 50,5 milijardi eura 
i strateška su 
za Europu i SAD

Poziv Vladi da se aktivno uključi

Radoš je pozvao Vladu RH da se, kroz Vijeće EU-a, aktivno uključi u proces proširenja TEN-T mreže na luku Rijeka.

“Uključivanje luke Rijeka u koridor Baltik-Jadran izravno bi povećalo konkurentnost riječke luke. Bila bi to dobit za grad Rijeku i njegovu luku, ali i za europsko gospodarstvo u cjelini”, naglasio je Radoš.

Radoš zahvalio kolegama i kolegicama

Danas, podsjeća Radoš, roba iz luke Rijeka putuje preko Zagreba u EU. Taj obilazni put je za nekoliko stotina kilometara duži nego u slučaju uključivanja riječke luke u koridor Baltik-Jadran.

Radoš je zahvalio kolegi Ivanu Jakovčiću, koji je supotpisnik amandmana te kolegicama Dubravki Šuici i Ruži Tomašić na potpori u prihvaćanju amandmana o Riječkoj luci.

“Ovo je konkretan primjer kako politika može biti u službi gospodarstva. Prije nekoliko mjeseci predstavnici luke Rijeka zatražili su našu pomoć u priključenju riječke luke na važan europski željeznički koridor. Prihvaćanjem ovog amandmana uspješno smo pokrenuli realizaciju te ideje na korist riječkog i hrvatskog gospodarstva ali i zemalja srednje i istočne Europe. Luka Rijeka ima strateški važan položaj na sjeveru Jadrana."

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?