Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČESTITKE ERDOGANU

Europska komisija se nada da će Turska ostati predani partner EU-a

Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.06.2018.
u 15:20

"Nadamo se da će pod vodstvom predsjednika Erdogana Turska ostati predani partner Europske unije u glavnim područjima od obostranog interesa, poput migracije, sigurnosti, regionalne stabilnosti i borbe protiv terorizma", kazao je glasnogovornik Komisije.

Europska komisija je u ponedjeljak, nakon izbora na kojima su predsjedniku Tayyipu Erdoganu osim novog mandata dane i nove izvršne ovlasti, izrazila nadu da će Turska ostati predani partner, javljaju agencije.

S gotovo svim prebrojanim glasovima, piše Reuters, Erdogan je na predsjedničkim izborima osvojio  53 posto glasova, dok je na parlamentarnim izborima njegova Stranka pravde i razvoja (APK) osvojila 42,5 posto glasova.

"Nadamo se da će pod vodstvom predsjednika Erdogana Turska ostati predani partner Europske unije u glavnim područjima od obostranog interesa, poput migracije, sigurnosti, regionalne stabilnosti i borbe protiv terorizma", kazao je glasnogovornik Komisije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je čestitato Erdoganu na reizboru za predsjednika države i podsjetio na "ključne vrijednosti" Sjeveroatlantskog saveza.

"Želim čestitati predsjedniku Erdoganu na reizboru za predsjednika. Također čestitam turskom narodu koji se u velikom broju odazvao na izbore", kazao je Stoltenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova u Luksemburgu.

"NATO je utemeljen na nekoliko ključnih vrijednosti - demokraciji, vladavini prava, slobodi pojedinca. Osobno, pridajem veliku važnost tim vrijednostima i podsjećam na njihovu važnost u brojnim prijestolnicama država članica NATO-a, uključujući i Ankaru kada se tamo sastajem s turskim dužnosnicima", dodao je Stoltenberg.

Turska je važna članica NATO-a zbog svog strateškog položaja na južnom krilu Saveza i geografske blizine Rusije, a također igra važnu ulogu u borbi protiv Islamske države (IS) u iračko-sirijskom području. Ima, međutim, vrlo zategnute odnose sa SAD-om koji podržava kurdske snage u borbi protiv IS-a, a koje Ankara naziva "teroristima"..

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je Erdogana kako bi mu čestitao na izbornoj pobjedi, a prema agencijama, dvojica čelnika su razgovarala o poboljšavanju i produbljivanju bilateralnih veza.

Iz izvora ureda turskog predsjednika se doznaje da su Putin i Erdogan potvrdili važnost suradnje na regionalnom planu, posebice po  pitanju Sirije.

Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić
1/7

Komentara 7

KA
KaraMarko
16:14 25.06.2018.

Ebe se Turskoj za EU...kao i ostatku svijeta...

MX
Mister X
19:45 25.06.2018.

"NATO je utemeljen na nekoliko ključnih vrijednosti - demokraciji, vladavini prava, slobodi pojedinca Martin Lutetra se sjetite Rekao je Stoltenberg Ima nekih koji se valjaju od smijeha kad me čuju ali ja sm plačen ito jakkkkoooo pre dobro da pričamam samo takkkkoooo. Dobro to Quvantanamo i bezbroj malih nemojte sad to pitanje podstavljati kao da sam u Rusiji - nego vladaj se demokratski mene podržati sve mi vejrovati-pljeskati i pravite se i dalje ko da ste se svi naivni i mutavi ...

DA
DarthVader
18:20 25.06.2018.

😂 Mnogo su glupi ovi u 💶. Neka se smo i dalje nadaju. Donald je pravi car za njiha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije