Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kažu da je kancerogeno

Europska komisija ponovno tužila Hrvatsku zbog brda troske u Biljanima Donjim

Biljane: Zdravko Beluši? ispred "crnog brda" u Biljanima Donjim
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
01.03.2023.
u 09:10

"Kažu da je otrovno. Meni je muž, nema mjesec dana, umro od raka", kaže Zorka iz Biljana Donjih. "Tkogod umre, umre od raka. Miris kao koža neka smrdež", kaže Mile. Eko udruga Ravni kotari već deset godina upozorava kako je 140 tisuća tona otpada koje tamo stoji opasno te kažu da imaju argumente da se u toj trosci nalazi puno PAH-ova odnosno policikličkih aromatskih ugljikovodika koji su kancerogeni.

Europska komisija ponovno je tužila Hrvatsku Europskom sudu zbog brda troske u Biljanima Donjim, nazvanim Crno brdo. Čine ga tisuće tona proizvodnog ostatka iz nekadašnje šibenske Tvornice elektroda i ferolegura dovezenih u Ravne kotare, piše HRT. Ostaci predstavljaju opasnost i rizik za zdravlje i okoliš i još je 2019. Europski sud presudio da moraju biti uklonjene. Hrvatskoj prijeti novčana kazna jer se od tada ništa nije promijenilo.

"Kažu da je otrovno. Meni je muž, nema mjesec dana, umro od raka", kaže Zorka iz Biljana Donjih. "Tkogod umre, umre od raka. Miris kao koža neka smrdež", kaže Mile. Eko udruga Ravni kotari već deset godina upozorava kako je 140 tisuća tona otpada koje tamo stoji opasno te kažu da imaju argumente da se u toj trosci nalazi puno PAH-ova odnosno policikličkih aromatskih ugljikovodika koji su kancerogeni. Tvrde da su to potvrdila dva neovisna laboratorija i institut Andrija Štampar.

"Pošto nije napravljena adekvatna posteljica i pošto nije materijal prekriven, ne da bi moglo doći nego dolazi do zagađenja podzemnih voda i tu je nekoliko važnih tokova od kojih su neki povezani s izvorom Kakma iz koje Zadar pije vodu", kaže Zdravko Belušić, bivši predsjednik Eko udruge Ravni kotari. Iz Benkovca tvrde da su nemoćni jer nemaju sredstava ni ovlasti za uklanjanje brda, a ni zemljište nije u njihovom posjedu.

"Nažalost, grad Benkovac je tu oštećena strana, zapravo građani Biljana Donjih, Škabrnje, Nadina. Mi možemo urgirati, apelirati i mi to činimo i želimo da se to riješi", kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca. Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kažu da se radi "o kompleksnom pitanju s područja više resora te će se između resornih Ministarstva zauzeti zajednički stav oko daljnjih radnji u svrhu sanacije odlagališta otpada Crnog brda u Biljanama Donjim."

VIDEO: Mjesto nesreće u Grčkoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije