Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije iz Bruxellesa

EU snažno osudio pokušaj vojnog udara u Turskoj, turski vojnici pred sudom u Grčkoj

Turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Hina/Reuters
18.07.2016.
u 17:17

EU poziva na suzdržanost turske vlasti, uključujući policiju i snage sigurnosti

Europska unija snažno je osudila u ponedjeljak pokušaj vojnog udara u Turskoj i pozvala turske vlasti, posebice policiju i snage sigurnosti, na suzdržanost kako bi se izbjeglo daljnje nasilje.

– EU snažno osuđuje pokušaj udara u Turskoj i ponavlja svoju punu potporu legitimnim institucijama zemlje – kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova EU, koji su se u ponedjeljak okupili u Bruxellesu.

– EU poziva na suzdržanost turske vlasti, uključujući policiju i snage sigurnosti. Treba učiniti sve kako bi se izbjeglo daljnje nasilje, sačuvali životi i uspostavio mir – dodaje se u zaključcima Vijeća EU.  

U tekstu se naglašava važnost poštovanja ustavnog poretka i vladavine prava, demokratskih institucija u zemlji i Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, što uključuje i ukidanje smrtne kazne.

Turske vlasti nakon propalog puča najavljuju ponovno uvođenje smrtne kazne ukinute 2004. u sklopu približavanja EU.
– EU podsjeća da je nedvosmisleno odbacivanje smrtne kazne bitan element europske pravne stečevine – kaže se u zaključcima, u kojima se još kaže da je Turska zemlja kandidatkinja i ključni partner Europske unije.

Turski vojnici pred sudom u Grčkoj

Turski vojnici koji su pobjegli u susjednu Grčku vojnim helikopterom nakon pokušaja vojnog udara proteklog vikenda "boje se za svoj život" u domovini i ne žele se vratiti kući, rekla je u ponedjeljak njihova odvjetnica pred grčkim sudom.

Osmorica Turaka, koji su u Grčkoj zatražili politički azil, sletjeli su u subotu u grčki grad Aleksandropolis nakon što su zatražili pomoć. Uhićeni su i optuženi za ilegalan prelazak granice.

Turska ih je proglasila "izdajnicima" i zatražila njihovo izručenje. Atena uvjerava Ankaru da će njihovi zahtjevi za azil biti brzo riješeni, ali uz strogo poštivanje međunarodnog prava i konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Vasiliki Ilia Marinaki, odvjetnica koji zastupa četvoricu Turaka, rekla je da "nisu znali apsolutno ništa o udaru" i da su samo slušali zapovijedi nadređenih.

– Boje se da su im životi u opasnosti. Zbog toga se ne žele vratiti u Tursku i zatražili su politički azil – kazala je za Skai TV.

Turska policija pucala je na njihov helikopter Black Hawk, kazala je. Istodobno su primili tekstualne poruke na svojim mobitelima da je u tijeku pokušaj puča, pa su odlučili pobjeći u susjednu Grčku.

Troje odvjetnika koji zastupaju turske vojnike zatražili su u ponedjeljak trodnevnu odgodu suđenja kako bi pripremili obranu. Helikopter je vraćen u Tursku.

>> Turska odgodila odlaske na godišnji odmor više od 3 milijuna državnih službenika

Komentara 1

AA
aabbcc
19:37 18.07.2016.

Sramota je da EU podrzava istim i masovno ubijanje vlastitog naroda samo da bi neko zadrzao fotelju, svoju funkciju bar jos na par godina....Zasto EU ne zatrazi njegovu ostavku i privremene izbore umjesto ubijanja naroda ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije