Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EU mora znanstvenim istraživanjima pobiti teorije zavjere oko 5G tehnologije

Zemlje potpisnice predložile su kampanju za podizanje svijesti širom Europe
20. listopada 2020. u 20:45 9 komentara 467 prikaza
Foto: Pixabay

Europska unija mora iznijeti strategiju kojom će se suprotstaviti dezinformacijama o tehnologiji 5G ili riskirati da lažne tvrdnje stanu na put ekonomskom oporavku i digitalnim ciljevima, poručilo je 15 EU zemalja, među kojima je i Hrvatska, u zajedničkom pismu Europskoj komisiji.

Koronavirus apsurdne teze Poznati virolog pobio sve najpoznatije teorije zavjere oko koronavirusa

Poruka je adresirana na povjerenicu za digitalno doba Margrethe Vestager, povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona i povjerenicu za vrijednosti i transparentnost Veru Jourovu i u njoj se kaže kako je jasno da “svjedočimo sve većoj aktivnosti pokreta protiv 5G diljem Europske unije”, pa su potpisnici pozvali EU da “zauzme aktivan, dugoročan i sistemski pristup” rješavanju zabrinutosti oko 5G i elektromagnetska polja (EMF). Teorije zavjere koje kažu je novi koronavirus možda povezan s bežičnom tehnologijom, a koje se ubrzano šire posljednjih godina posebice preko društvenih mreža, dovele su toga da je u posljednje vrijeme infrastruktura za tu tehnologiju postala meta napada, kao što se dogodilo u Irskoj, a od reakcija građana nisu pošteđeni ni radnici koji rade na njezinu održavanju.

Države su upozorile da bi sve veće nepovjerenje moglo dovesti do usporavanja uvođenja mreže 5G, što sa sobom povlači i ekonomsku štetu jer su nove tehnologije označene kao ključne u oporavku gospodarstava. Potpisnice stoga žele pomoć Komisije prije kraja godine u zaustavljanju širenja dezinformacija i pružanju javnosti točnih znanstvenih podataka o 5G.

– Mi smo, kao države članice, voljne pridonijeti ovoj inicijativi na razini cijele EU svojom nacionalnom stručnošću i najboljom praksom za rješavanje problema dezinformacija o mreži 5G i EMF-u – navodi se u pismu koje su potpisale Hrvatska, Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litva, Luksemburg, Poljska, Portugal, Slovačka i Švedska.

People participate in a "Back the Blue" rally RADIKALNI KULT Zastrašujući pokret teoretičara zavjere QAnon zaludio i Europu, evo o čemu je riječ

Zemlje potpisnice zahtijevaju više znanstvenih istraživanja o rizicima za zdravlje ljudi te su predložile kampanju za podizanje svijesti širom Europe. Također, predložile su da se provede široka rasprava o toj temi uzimajući u obzir strahove i zabrinutosti protivnika mreže 5G. Zabrinutost javnosti treba shvatiti ozbiljno i biti dio otvorene rasprave radi rješavanja tog problema, navodi se u pismu. Uz kampanje za podizanje svijesti javnosti, države su spremne surađivati na kontinuiranom znanstvenom istraživanju.

– Zajedničkim koordiniranim djelovanjem trebali bismo moći pružiti ne samo građanima i lokalnim vlastima znanstvena istraživanja već i jasnu i glasnu poruku koja dolazi iz pouzdanih izvora – kaže se u pismu.

Dezinformacije o navodnim štetnim utjecajima 5G mreže su brojne – od toga da ona ubija pčele, nastale nakon što je tijekom ljeta 2019. počela kružiti netočna tvrdnja da pčele padaju mrtve u okolici 5G tornjeva u Kaliforniji, iako su znanstvenici tu tvrdnju opovrgnuli, do toga da je opasna za ljude ili da se uvodi u tajnosti. Prosvjed je tako izazvala najava uvođenja 5G mreže u Osijeku, kad se tvrdilo da je odluka donesena daleko od očiju javnosti, dok je prava istina bila da je odluka kojom je Osijek predodređen za “prvi hrvatski 5G grad” donesena javno, na sjednici Vlade 23. siječnja ove godine.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • aabbcc:

    Strucnjaci bi trebali da objasne potrebu za G5, kome treba, ko je moze koristiti i zasto ?

  • Marsijanac:

    A kako vi znate da je to teorija zavjere??????????????????????????

  • Umjereni:

    Molio bih ove kojima se internet svodi na dnevno prelistavanje portala da se ne javljaju sa svojim smiješnim pitanjima kome to treba. Po strani što ih sama nepismenost otkriva kojem i kakvom društvenom sloju pripadaju, postojeće prosječne internet brzine u ... prikaži još!u Hrvatskoj su takve da i naizgled sasvim pristojne vdsl brzine pucaju po šavovima u uvjetima online nastave, online rada, uz konzumaciju audio-vizuelnih sadržaja preko interneta. 5G mreža nikoga ne prisiljava da je koristite, ostanite uz svoje fiksne telefone i umjesto nebuloznog piskaranja po ovom portalu kupite papirnati primjerak Večernjaka i problem riješen.