Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Erdogan prijeti prekidom odnosa s EU za ciparskog predsjedanja

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je za Milliyet da će Turska tijekom ciparskog predsjedanja EU 2012. na pola godine sasvim zamrznuti odnose s Bruxellesom
19. srpnja 2011. u 16:21 257 komentara 7 prikaza
Erdogan
Foto: AFP

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je za turski dnevnik Milliyet da će Turska tijekom ciparskog predsjedanja Europskom unijom na pola godine sasvim zamrznuti odnose s Bruxellesom. Republika Cipar, točnije grčki dio otoka koji je na turski i grčki dio podijeljen još od 1974., predsjedanje EU preuzima u drugoj polovici 2012.

Unatoč povremenim pozitivnim signalima o ponovnom povezivanju međunarodno nepriznate Turske Republike Sjeverni Cipar i priznate Republike Cipar, odnosi Turske i EU izrazito su opterećeni ciparskim pitanjem otkako je Nikozija 2004., postavši članica EU, odbacila UN-ov plan o ponovnom ujedinjenju.

Erdogan danas odbacuje mogućnost vraćanja grada Güzelyurta grčkom dijelu i povlačenje turske vojske s otoka kako je UN-ovim planom bilo predviđeno. On usto čvrsto obećava da za ciparskog predsjedanja "Ankara neće izmijeniti riječ s Bruxellesom", što uvelike predstavlja zaokret u odnosu na trendove posljednjih godina.

Prošle godine u svibnju Erdogan je otputovao u dvodnevni posjet grčkom kolegi Georgeu Papandreou, a u listopadu 2008. u Europskoj komisiji čak se računalo da bi Cipar u roku od godine dana opet mogao biti jedinstven. Najzaslužniji za takav razvoj događaja bili su predsjednik Cipra Dimitris Christofias i predsjednik turskog dijela otoka Mehmet Ali Talat, iako je prvi komunist, a drugi konzervativac.

Unatoč diplomatskoj prijetnji Erdogan je ipak ostavio prostor za izbjegavanje zaoštravanja spora. Poručio je da poziva Christofiasa, Papandreoua i sadašnjeg predsjednika turskih Ciprana Dervisa Eroglua na večeru u riblji restoran na Bosporu te ustvrdio da bi njih četvorica bila u stanju u jednoj večeri jednom za svagda riješiti pitanje podijeljenog otoka.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?