Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni let

Endeavour uspješno lansiran na svoju posljednju misiju

endeavour (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
16.05.2011.
u 15:50

Njegova zadaća na posljednjem putovanju, koje će trajati 16 dana, transport je dvije milijarde dolara vrijednog magnetnog spektrometra Alfa kojim će se analizirati svemirske zrake.

Američki svemirski brod Endeavour krenuo je u ponedjeljak u 15 sati po našem vremenu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). NASA-ini inženjeri ovoga su puta uspjeli sanirati kvar na grijaču zbog kojeg je bilo odgođeno lansiranje planirano prije dva tjedna.

Riječ je o posljednjoj Endeavourovoj misiji prije mirovine u kojoj će uživati u muzeju u Los Angelesu. Njegova zadaća na posljednjem putovanju, koje će trajati 16 dana, transport je dvije milijarde dolara vrijednog magnetnog spektrometra Alfa kojim će se analizirati svemirske zrake. Letjelica bi trebala prevesti i neke važne rezervne dijelove.

– Endeavour mi je u srcu jer je to prvi svemirski brod kojim sam letio 2001. Brod je “beba” cijele flote, u službi je već 19 godina, a ovo će mu biti posljednji let – rekao je zapovjednik broda Mark Kelly dodavši kako se raduje što će njime letjeti i posljednji put.

Lansiranje Endeavoura ispred Svemirskog centra Kennedy na Floridi pratilo je oko pola milijuna ljudi. Nakon njegova povratka, jedini aktivni NASA-in svemirski brod bit će Atlantis koji će na posljednju misiju krenuti tijekom srpnja.

Endeavourovo zadnje putovanje iz više će razloga biti povijesni događaj. Brod će do Međunarodne svemirske stanice nositi najskuplji teret dosad, njegova posada će posljednji put obaviti svemirsku šetnju, a Talijan Roberto Vittori bit će posljednji neamerikanac koji će putovati brodom.

Osim toga, zapovjednik ISS-a Mike Fincke bit će najiskusniji američki astronaut u povijesti. Kada se Endeavourom vrati na Zemlju, postat će jedini čovjek koji je u svemiru proveo 381 dan i tako nadmašiti rekord astronautkinje Peggy Whitson koji je iznosio 376 dana. SAD će ubuduće za slanje astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu koristiti rusku kapsulu Sojuz. To bi trebalo uštedjeti novac za buduće letove na Mjesec i Mars.

Ključne riječi

Komentara 10

UK
Ugo Kajvez
16:08 16.05.2011.

Ameri (država) više nemaju love za uložiti u razvoj nove generacije raketa za prijevoz ljudske posade ......... zato su prepustili tu sferu privatnim tvrtkama ...........

DU
Deleted user
16:10 16.05.2011.

Čini se meni kako se stanje u svijetu zahuktava amerikanci više nikad neće letjeti nikuda. Jedino što se može dogoditi da bankrotiraju kao grčka.

UK
Ugo Kajvez
16:05 16.05.2011.

Poslije ovog ameri budu morali ruse (ili kineze) moljakati ...................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije