Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

NATO: Nema indikacija o namjernom ruskom napadu na Rumunjsku

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.09.2023.
u 14:03

Regionalni guverner Vasily Golubev rekao je na Telegramu da su najmanje tri zgrade i nekoliko automobila oštećeni, a jedna osoba ozlijeđena nakon što je ruska protuzračna obrana oborila dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su gađale grad, samo 100 km istočno od granice s Ukrajinom.

Pentagon je u srijedu najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti do 175 milijuna dolara, uključujući streljivo za tenkove Abrams s osiromašenim uranijem, što je prvi put da Washington Kijevu šalje kontroverznu protutenkovsku municiju.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO U napadu na ukrajinski grad 16 poginulih

Tijek događaja:

14:02 - Kremlj je upozorio u četvrtak da je američki plan da pošalje Ukrajini sredstva zaplijenjena od sankcioniranih ruskih poduzetnika nezakonit, kao i da će Sjedinjene Države biti odgovorne za posljedice odluke da pošalju Ukrajini streljivo s osiromašenim uranijem. 

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u Kijevu u srijedu da Washington prebacuje Ukrajini 5,4 milijuna dolara u "imovini zaplijenjenoj od sankcioniranih ruskih oligarha, koja će se sad koristiti za potporu ukrajinskim vojnim veteranima".

VEZANI ČLANCI:

"Ovo je teško zamislivo i protivi se svemu u međunarodnom pravu i nacionalnim zakonima tih zemalja. Čim se ukaže prilika, branit ćemo svoja prava", rekao je Peskov novinarima. 

Peskov je rekao da su neki ruski poduzetnici već dobili sudske presude u europskim zemljama po kojima se takvi transferi smatraju nezakonitima.

"Niti jedan slučaj takvog nezakonitog zadržavanja neće ostati neprimijećen", rekao je. 

Kremlj je upozorio i da će Sjedinjene Države morati odgovarati za "vrlo tužne" posljedice odluke da Ukrajini isporuče streljivo s osiromašenim uranijem.

Gutanje ili udisanje velikih količina uranija, čak i osiromašenog, opasno je jer smanjuje funkciju bubrega i povećava rizik od razvoja više vrsta karcinoma.

Protivnici oružja poput Međunarodne koalicije za zabranu oružja s uranijem upozoravaju na štetnu prašinu od upotrebe takvog oružja i opasnosti od zagađenja podzemnih voda i tla. 

Zemlje poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije tvrde da je osiromašeni uranij dobro sredstvo za uništavanje modernog tenka jer njegova velika gustoća omogućuje probijanje oklopa.

Britanija u svojim smjernicama navodi da je teško udahnuti dovoljno prašine osiromašenog uranija koja bi dovela do štetnih posljedica.

11:29 - NATO nema nikakvih naznaka da su ostaci dronova pronađeni na rumunjskom teritoriju uzrokovani namjernim napadom koji je Moskva pokrenula protiv Rumunjske, rekao je šef saveza. "Nemamo nikakvih informacija koje bi ukazivale na namjerni napad Rusije i čekamo ishod istrage koja je u tijeku", rekao je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je također naglasio rizike koje predstavljaju ruski zračni udari u tako blizu teritorija saveza. "To pokazuje rizike od incidenata i nesreća", dodao je.

Kijev je u ponedjeljak tvrdio da su ruske bespilotne letjelice pale na rumunjski teritorij tijekom noćnog napada.

Bukurešt je odmah nakon toga zanijekao te tvrdnje, ali je ministar obrane zemlje Angel Tilvar kasnije rekao da su "komadi koji bi mogli biti elementi drona pronađeni" na rumunjskom teritoriju.

Napad je značajan jer je Rumunjska u NATO-u, koji napad na jednu od svojih članica smatra napadom na sve.


10:28 - Novinska agencija RIA, koja se poziva na ruske vlasti, javlja da su ukrajinske bespilotne letjelice oborene u blizini Moskve, južne Rostovske regije i jugozapadne Brjanske regije u ranim jutarnjim satima danas. U moskovskoj regiji, bespilotna letjelica oborena je iznad grada Ramenskoje jugoistočno od glavnog grada Rusije, prema gradonačelniku Moskve Sergeju Sobjanjinu.

A nekoliko bespilotnih letjelica napalo je i stambenu zgradu u Enerhodaru, gradu u južnom ukrajinskom području Zaporizhzhia koji je pod kontrolom Rusije, gdje se nalazi najveća europska nuklearna elektrana, rekao je ruski guverner Jevgenij Balicki, dodajući da nitko nije ranjen.

Prema drugoj novinskoj agenciji, TASS, tri su zgrade oštećene u gradu Rostov-na-Donu, a jedna je osoba ozlijeđena kada se jedan od dronova srušio u središtu grada. Još jedan dron u regiji Rostov pao je izvan grada. Ukrajina nije komentirala izvješća.

Što znamo o napadima dronovima posljednjih mjeseci?

Ukrajina unapređuje i proširuje svoje sposobnosti bespilotnih letjelica, a uređaji su omogućili Ukrajini da provodi dalekometno ciljanje ruskih logističkih linija za opskrbu.

Prošlog mjeseca Kijev je izveo svoj najveći napad bespilotnim letjelicama na Rusiju od početka rata, a Pskov, grad na sjeverozapadu Rusije, bio je najznačajnija meta.

Ruska protuzračna obrana također je izvijestila da je u kolovozu presrela dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su krenule prema Moskvi.


9:36 - Obraćajući se zastupnicima u Europskom parlamentu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao: "Ukrajinci postupno osvajaju. "Uspjeli su probiti obrambene linije ruskih snaga i idu naprijed", kazao je.


6:57 - Lučka infrastruktura oštećena je tijekom trosatnog napada ruskih bespilotnih letjelica na dunavsku luku Izmail, objavio je regionalni guverner u objavi na Telegramu. Oleg Kiper rekao je da je napad četvrti napad na luku, na jugu regije Odesa, u pet dana. Rekao je da su oštećeni civilna i lučka infrastruktura, silos za žito i upravna zgrada, dok je vozač kamiona zadobio lakšu ozljedu noge.

Rusija je pojačala napade na ukrajinske luke od srpnja, kada se povukla iz sporazuma koji je Kijevu dopuštao izvoz žitarica preko crnomorskih luka.


6:25 - Zabilježene su eksplozije u ruskom gradu Rostovu, u blizini sjedišta zapovjedništva južnog vojnog okruga, koje igra ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu i bilo je jedno od mjesta koje je zauzeo pokojni vođa Wagnera Jevgenij Prigožin tijekom njegove prekinute pobune u lipnju . Regionalni guverner Vasily Golubev rekao je na Telegramu da su najmanje tri zgrade i nekoliko automobila oštećeni, a jedna osoba ozlijeđena nakon što je ruska protuzračna obrana oborila dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su gađale grad, samo 100 km istočno od granice s Ukrajinom.

VEZANI ČLANCI:

Golubev je rekao da su ostaci jedne bespilotne letjelice pali izvan grada, dok je druga pala "u središte, na području ulice Puškinskaja 42". Rostov je najveći grad u južnoj Rusiji i glavni je grad regije Rostov koja graniči s dijelovima istočne Ukrajine gdje bjesni rat.

Dom je zapovjedništva ruskog južnog vojnog okruga, čija se 58. kombinirana armija bori protiv Kijevove protuofenzive u južnoj Ukrajini, prema istraživačkom centru Instituta za proučavanje rata (ISW).

U Rostovu se također nalazi zapovjedni centar ruske združene grupe snaga u Ukrajini kao cjelini i stoga je ključno logističko središte za rusku vojsku.


6:14 - Ukrajinske dronove također je oborila protuzračna obrana u regiji Moskve i regiji Bryansk koja graniči sa sjevernom Ukrajinom, rekli su ruski dužnosnici. Novinska agencija Ria rekla je da je jedna bespilotna letjelica oborena u okrugu Ramenski jugoistočno od Moskve i da prema preliminarnim informacijama nije bilo "razaranja niti žrtava kao posljedica pada krhotina".

Još jedna bespilotna letjelica oborena je iznad Brjanska, objavio je regionalni guverner Alexander Bogomaz na Telegramu. Nije bilo žrtava ni štete, dodao je.

6:10 - Pentagon je u srijedu najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti do 175 milijuna dolara, uključujući streljivo za tenkove Abrams s osiromašenim uranijem, što je prvi put da Washington Kijevu šalje kontroverznu protutenkovsku municiju. Pentagon je u srijedu rekao da će vojna pomoć sadržavati protuoklopne sustave, sustave taktičke zračne navigacije i dodatno streljivo za raketne sustave HIMARS.

Najava se poklapa s posjetom šefa američke diplomacije Antonyja Blinkena ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, kamo je došao iskazati podršku Ukrajini i njezinoj protuofenzivi protiv ruskih snaga koja traje tri mjeseca te nije uspjela ostvariti znatnije pomake.

Pomoć u vrijednosti od 175 milijuna dolara dio je većeg paketa pomoći većeg od milijardu dolara koji je Blinken najavio u Kijevu. Također uključuje preko 665 milijuna dolara vrijedne civilne i vojne sigurnosne pomoći te milijune dolara podrške za ukrajinsku protuzračnu obranu i druga područja.

Iako je Velika Britanija ranije ove godine Ukrajini poslala streljivo s osiromašenim uranijem, ovo će biti prva američka pošiljka takvog streljiva te će vjerojatno izazvati kontroverze.

Pentagon je to objavio nakon ranije odluke Washingtona da će Ukrajini poslati kazetno streljivo opasno za civile. 

Uporaba streljiva s osiromašenim uranijem predmet je žestoke rasprave, a protivnici poput međunarodne koalicije za zabranu takvog oružja tvrde da postoji opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog uranija, uključujući rak i mane kod novorođenčadi.

Osiromašeni uranij je nusproizvod obogaćivanja uranija, a koristi se za streljivo zato što mu njegova velika gustoća omogućava da s lakoćom probija zaštitnu oplatu.


6:00 - Ujedinjeni narodi, Europska unija, Sjedinjene Države osudili su barbarski ruski napad počinjen ranije u srijedu na tržnicu u istočnom ukrajinskom gradu Kostjantinivki koji je odnio najmanje 17 ljudskih života, a deseci su ranjeni, prenose agencije.

Najmanje 17 osoba poginulo je u ruskom napadu na istočni ukrajinski grad u srijedu, što je zasjenilo posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je doputovao u Kijev kako bi podržao ukrajinsku protuofenzivu protiv ruskog agresora.

Koordinatorica za humanitarnu pomoć u Ujedinjenim narodima za Ukrajinu Denise Brown osudila je u srijedu "gnusni napad" u gradu nedaleko od bojišnice u istočnoj Donjeckoj oblasti, javlja agencija AFP.

"Gnusni napad počinjen prije nekoliko sati na vrlo živu tržnicu u Kostjantinivki usmrtio je i ranio desetke odraslih i djece u toj zajednici teško pogođenoj ratom", napisala je te izrazila "duboku bol".

Komentara 77

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:36 07.09.2023.

Prema podacima knjiga rođenih najviše stradalih u logorima bilo je u kompleksu beogradskih logora, nešto preko 100.000 a odmah zatim jasenovački kompleks s oko 85.000, o čemu se slažu i hrvatski i srbijanski demografi. Ukupno je u 2.svj. ratu bilo oko 700.000 žrtava, a ostatak od milijun je izmišljen u Beogradu kako bi se na temelju lažnih podataka uzeo novac za ratne odštete po principu sve tražiti od Zapadnje Njemačke a oprostiti DDR-u jer su nam oni "dragi komunistički prijatelji i drugovi" i ne bi oni nikad, pa je DDR prošao "mukte". U Srbiji se nastoji "zaboraviti" tko je prvi u svijetu riješio židovsko pitanje i objavio seriju poštanskih maraka i priredio izložbu kako ubijaju Židove i Ruse. Da, Ruse i ostale sovjetske narode, pogledati molim u prvi katalog poštanskih maraka iz doba 2. svjetskog rata, 22.10.1941 Antimasonska izložba a ztim antikominternovske serije, pod Njemačka, jer je Srbija bila okupirana.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:40 07.09.2023.

Turci nisu istrijebili Jevreje već Jermene ili Armence, i to do danas nisu priznali.

DU
Deleted user
02:26 08.09.2023.

za sada se dobivaju i gube bitke vidjet ce mo ko ce dobiti rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije