Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKA NSA OBJAVILA PREPORUKE

Barem jednom tjedno isključite i ponovno uključite mobitel, evo zbog čega

Mobitel
Foto: FREEPIK
1/3
25.05.2024.
u 21:22

Ostale preporuke NSA uključuju deaktiviranje funkcija praćenja lokacije, korištenje samo službenih aplikacija i dodataka, redovito ažuriranje softvera, isključivanje Bluetootha kada se ne koristi i izbjegavanje javnih Wi-Fi mreža

Isključivanjem i uključivanjem uređaja zatvaraju se sve otvorene aplikacije i čisti memorija uređaja, ali nema utjecaja na dugoročne podatke na tvrdom disku mobitela, ali zato softversko resetiranje može pomoći u rješavanju nekih problema pametnih telefona. U slučaju da niste oprezni mogli biste postati žrtva kibernetičkih kriminalaca i njihovih zlonamjernih softvera, stoga najveća sigurnosna služba u SAD-u, Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), predlaže redovito ponovno pokretanje pametnog telefona. 

NSA je 2020. godine objavila vodič za sigurnost mobitela u kojem, uz nekoliko uobičajenih savjeta, preporučuje i redovito gašenje i paljenje mobilnih uređaja, koje bi se trebalo napraviti barem jednom tjedno. U članku novinske agencija Associated Press stoji da ova jednostavna mjera ne može trajno spriječiti hakere, ali im može znatno otežati dolazak do podataka na mobitelu. "Jako je važno staviti dodatnu prepreku hakerima", kaže Neal Ziring iz NSA.

Proizvođači mobitela prate konstantne promjene u hakerskim zajednicama i stalno pokušavaju stvoriti nove sigurnosne mjere, koje se na mobitel ugrađuju tijekom sistemskog resetiranja. No, hakeri sve češće koriste i novu metodu zvanu zero-click exploit, koja ne zahtijeva aktivno sudjelovanje ciljane žrtve.

Ovaj novi oblik hakiranja ne može preživjeti ponovno pokretanje mobitela, jer se ilegalni paketi spremaju u predmemoriju, gdje ih se teže otkriva, ali isto tako, predmemorija se briše prilikom novog pokretanja pametnih uređaja. Budući da puno ljudi rijetko ili nikada ponovno pokreće svoje telefone, hakeri još uvijek često postižu uspjehe ovom metodom.

VEZANI ČLANCI:

Korisnici mobitela bi trebali poslušati savjete NSA-e, iako ovo nisu najsavršenija rješenja ipak pomažu u borbi sa zlonamjernim softverima. Ostale preporuke NSA uključuju deaktiviranje funkcija praćenja lokacije, korištenje samo službenih aplikacija i dodataka, redovito ažuriranje softvera, isključivanje Bluetootha kada se ne koristi i izbjegavanje javnih Wi-Fi mreža. Ako vas je i dalje strah praćenja i prisluškivanja i smatrate da su ove mjere prejednostavne NSA ima još jedan savjet, jednostavno ostavite mobitel kod kuće.

GALERIJA Harry Styles prekinuo sa slavnom glumicom nakon 14 mjeseci, zajedno nisu viđeni od travnja
Mobitel
1/18

Komentara 3

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
21:55 25.05.2024.

A apple ima ugradjeno da se bez znanja korisnika spaja s ostalim mobitelima u okolini. A koliko vidim svi iz vlade imaju Apple-main spy mob on Earth

Avatar Bill Carson
Bill Carson
22:39 25.05.2024.

Američka vlada najviše špijunira, ali licemjerno, kao i za sve drugo, prvo krivi Kineze i Ruse.

V0
Vlaskoulicanec4.0
17:50 26.05.2024.

Obavezno isključiti i uključiti mobitel jednom tjedno kako bi sav naš najnoviji spy-ware bio obavezno na vašem telefonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije