Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PRIJETNJA OD POPLAVA

Đuroković: Za obranu Karlovca i Siska od poplava uložit će se 120 milijuna eura

poplava
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
08.11.2016.
u 19:01

Projekti će se financirati iz EU fondova

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u utorak nakon boravka u kostajničkom Pounju da je karlovačko i sisačko područje moguće zaštititi od poplava ulaganjem 120 milijuna eura, od čega je 85 posto iz Europske unije. 

U pratnji sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i kostajničkoga gradonačelnika Tomislava Paunovića, Đuroković je obišao obalu rijeke Une, nakon čega je istaknuo projekte obrane od poplave koji su u realizaciji ili se planiraju, a financirat će se iz EU fondova.

"Svjesni smo velike prijetnje od poplava na području od Karlovca do Sisačko-moslavačke županije. U posljednje smo dvije godine pripremili studije izvodljivosti i opravdanosti gradnje, pripremajući se za povlačenje financijskih sredstava iz EU fondova.

Na primjer, karlovačko i sisačko područje moguće je zaštititi ulaganjem od 120 milijuna eura, od čega bi 85 posto sredstava koristili iz EU", rekao je Đuroković.

Kako je istaknuo, da bismo dobili taj novac, moramo dokazati nastale štete i opravdanost gradnje.

"To sada sada upravo činimo i pri kraju smo tog postupka. Prvim novcem iz EU počet ćemo se već koristiti na području istočne Slavonije, to jest županjske Posavine, a nakon toga i odobrenja financijskih sredstava iz EU, počet ćemo s radovima na karlovačkome i sisačkom području", objasnio je Zoran Đuroković. 

>> Nakon 10 milijuna kuna štete od poplava pokrenuti brojni projekti zaštite

Komentara 2

Avatar istina007
istina007
22:15 08.11.2016.

Uložiće se a kada? Od 2014 to je četvrti poplava i niko ništa dosad nije uradio nije. Meni žao za ljude koji žive tamo i poplava unište njihov dom a osiguranje plagi mnogo manje nego što je zapravo šteta. Jaa sam mađarica iz vojvodine a bivši mi živi u Karlovcu koji mi u drcu će istati zauvek i brinem se i za njega dođe da zaplaćem jel šta ako na kupu ode most na koji mora da prođe skoro svaki dan zbig posao :-(. U Katlovcu su bili na čelo i jedan stranka i drugi i niko ništa nije uradio a biće kasno ako neko izgubi život. Važno da u javnim nabavkama izgubi de mnogo kune da bi političare punili svoj đžep a ne judski život.

LI
lipa75
08:07 09.11.2016.

Kiša tek počela padati, a već poplave. Naravno da ima puno lokacija gdje treba poboljšati obranu od poplava, ali ključan problem radi čega dolazi do poplava je zabrana šljunčarenja odnosno popunjenost korita rijeka šnjunkom. Rijeke imaju znatno manju protočnost koja je svake godine sve manja i manja. Ovo pišem jer sam razgovarao sa starijim ljudima na više lokacija u Hrvatskoj, a inače se znam okupati u hrvatskim rijekama i vidim da je dubina osjetno manja danas, nego prije 10-ak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije