Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Državni službenici ubuduće će lakše moći dobiti otkaz

vlada (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
24.02.2011.
u 16:04

– Do sada, ako je ocjena bila negativna dvije godine zaredom, službenik je mogao dobiti izvanredan otkaz, ali od 2005. godine to se nikome nije dogodilo – rekao je ministar uprave Davorin Mlakar.

Novi zakon o državnim službenicima predlaže da ubuduće i oni mogu dobiti izvanredan otkaz, odnosno  više  neće biti zaštićeni kao do sada. Na zadržavanje posla utjecat će ocjenjivanje. Prijedlog zakona upućen je u Sabor s današnje sjednice Vlade.

Tako će službenik u slučaju da između dva pisana upozorenja, među kojima je prošlo mjesec dana, nije otklonio nepravilnosti i propuste u radu ili ako nakon dva uzastopna pisana upozorenja ne obavlja povjerene poslove ili ih ne obavlja stručno, učinkovito i u propisanim rokovima, moći dobiti izvanredni otkaz. Ubuduće će se i više pozornosti pridavati ocjenjivanju službenika pa, ako ocjena bude nezadovoljavajuća u jednoj godini, službenik može dobiti otkaz.

– Do sada, ako je ocjena bila negativna dvije godine zaredom, službenik je mogao dobiti izvanredan otkaz, ali od 2005. godine to se nikome nije dogodilo – rekao je ministar uprave Davorin Mlakar.

Prema prijedlogu zakona službenici će se moći premještati na drugo radno mjesto na rok od najviše godinu dana.

Vlada je predložila i prijedlog zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, koji će obuhvatiti podatke o oko 240 tisuća ljudi u tom sektoru.

Zakonom o jamstvenom fondu vrijednom milijardu kuna poduzetnicima će se omogućiti dobivanje sredstava za investicije. Iznos koji će moći dobiti bit će najviše 30 posto od vrijednosti investicije, odnosno najviše 50 milijuna kuna. Taj će novac poduzetnicima koristiti kao vlastiti udio ili kolaterala za dobivanje kredita od banaka. Riječ je o tzv. modelu B mjera za gospodarski oporavak u kojem zajedno sudjeluju HBOR i poslovne banke.

Zbog prilagodbe Europskoj uniji smanjit će se trošarine za prženu kavu sa 12 na šest kuna za kilogram, ali se više neće obračunavati samo pri uvozu nego i u trenutku puštanja proizvoda na tržište. Za sirovu kavu trošarina ostaje pet kuna za kilogram. Te izmjene neće imati učinak na državni proračun.

Komentara 109

HI
hipnos
17:14 24.02.2011.

ovak dobar vic dugo nisam čuo

NE
neverane
18:12 24.02.2011.

Mlakare,jedan besplatni savjet.U državne službe na srednje rukovodeća mjesta zaposli VSS sa biroa,pa ćeš vidjet što znači racionalizacija i ukidanje nepotrebnih radnih mjesta.Znači,ajmo malo zamijenit uloge,iovako smo na dnu Europe.Gore ne može.

CO
cobraflok
16:41 24.02.2011.

pa normalno da trebaju dobiti otkaz i to pod hitno jer nam fali čobana, to mogu raditi samo podobni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije