Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lošiji nego lani

Matematiku ‘maturirali’ s dvojkom, hrvatski s trojkom

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
18.07.2017.
u 11:10

Na maturu je u ljetnom roku izašlo 2000 učenika manje nego prošle godine

Dvije tisuće maturanata manje nego prošle godine, ukupno njih 33.720, pristupilo je ispitima državne mature u ljetnom upisnom roku.

Matematika, viša i osnovna razina, ove je godine učenicima bila najveći problem, ostvarili su slabiji rezultat nego prošle godine. Da matematika nije omiljen, a očito učenicima ni lagan predmet, svjedoči i činjenica da je 58,9 posto pristupnika radije biralo osnovnu razinu tog obveznog predmeta. Za nju se u prvom redu odlučuju učenici strukovnih škola, a za prolaznu ocjenu na ispitu ove je godine bilo potrebno riješiti 24 posto zadataka.

Za dvojku trebalo 24 posto

– Je li za učenike korisno ako od njih očekujemo sve manje i ako ih navodimo da zbog pet minuta sreće izgube nekoliko godina života na fakultetu i samopouzdanje – komentirala je tako Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, pokušavajući otkriti razlog lošeg rezultata u matematici. Kako je naglasila, čak 12 tisuća maturanata ove generacije nije znalo riješiti matematički zadatak koji je uključivao izračun razlike potrošnje goriva automobila i kombija nakon prijeđenih 450 kilometara.

– Jednostavno nam se nameće pitanje trebamo li podržavati učenje za ispit ili za život – kazala je Jukić.

I dok je prosječna ocjena naših maturanata iz hrvatskog jezika na osnovnoj razini dobar, a matematike više razine dovoljan, najbolje rezultate maturanti su ostvarili u stranim jezicima. Tako je prosječna rješivost engleskog jezika na višoj razini 74 posto. Dapače 17 učenika koji su engleski jezik pisali na višoj razini ispit je riješilo bez greške, dok je takvih učenika koji su engleski pisali na osnovnoj razini 27.

Ove godine najviši je i postotak gimnazijalaca koji su pali maturu – 3,3 posto, odnosno 425 gimnazijalca morat će na novi rok. Među njima je čak dvoje maturanata koji su pali sva tri obvezna predmeta. Takvim je postotkom ponavljača dosadašnji rekord postavljen 2013. godine, kada je maturu moralo ponoviti 2,5 posto učenika, ove godine, na žalost, srušen!

Novi su trend maturanti ove godine postavili i u izbornim predmetima. Nakon politike i gospodarstva koja je više godine bila trend među učenicima u izbornim predmetima, najviše je ovogodišnjih maturanata za izborni predmet biralo fiziku i biologiju. Fiziku je ove godine pisalo 8275 maturanata, od kojih je 37 ispit riješilo bez ijedne pogreške. I dok je neosporno da je STEM trend, ovogodišnji rezultati ujedno pokazuju da se za ispit iz fizike učenici nisu dobro pripremili jer je upravo u tome predmetu bilo i najviše nedovoljnih ocjena.

Za krivi ispit pola milijuna kn

Ovogodišnju maturu prate i problemi, i to oni koje su u konačnici morali platiti porezni obveznici. Pola milijuna kuna koštalo je ponavljanje ispita iz hrvatskog jezika nakon pogreške u splitskoj Obrtno-tehničkoj školi – najveća i najneugodnija pogreška. Cijeli je slučaj, kažu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje, predan i DORH-u kako bi se istražilo je li riječ o namjerno učinjenoj pogrešci. U svim su školama upozoravani da se ovakvi propusti ne smiju događati.

– Samo u školama u kojima se ne radi kako treba može se dogoditi takva greška. Jednostavno treba početi preuzimati odgovornost – kazala je Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

Komentara 4

TO
Tomec
17:12 18.07.2017.

Idealni kandidati za drzavne sluzbenike - nesposobne, neobrazovane i lijene!!!

FE
fefellerunt
11:57 18.07.2017.

Još jednom se vidi kvaliteta hrvatskog obrazovanja, ako ovaj zadatak ni nakon završene srednje škole nije u stanju rješiti čak njih 12 000 , šta tek reći o onima koji nisu ni izlazili na državnu maturu? kako nitko ne postavljaa pitanje tko im je dao pozitivnu ocjenu iz matematike ako ovo nisu znali rješiti? Koliko će parazita biti pozvano na odgovornost, jer im učenici kojima su dali pozitivnu ocjenu nemaju pojma? Nitko , jer ipak se radi o zaposlenicima na državnom koritu gdje u pravilu nema niti rada niti odgovornosti, od pravosuđa i zdravstva do obrazovanja , ali zato uredno znaju tražiti veće plaće , jer oni ipak moraju dolaziti na posao, ponekad čak i točno na vrijeme . Treba li napomenuti da će neki od ovih uredno upisati neki fakultet , najvjerojatnije neki inkubator parazita poput prava, ekonomije , pedagogije i slično , te se poslije zaposliti po hrvtaskim uvjetima negdje na državno korito ( ili tvrtku tipa agrokor) i tražiti veću plaću od 7 000 kn jer dolazi na posao.

DU
Deleted user
12:12 18.07.2017.

i onda se čudimo što toliki broj mladih odlazi u njemačku prati bablje guzice i WCe....za drugo i nisu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije