Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Loši rezultati srednjoškolaca pokazuju da nam je potrebna reforma

Mi imamo vrhunske stručnjake i znanstvenike koji profiliraju Hrvatsku kao državu i društvo znanja kakvo želimo biti, rekla je Grabar Kitarović.
19. lipnja 2017. u 14:59 16 komentara 1514 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak nakon otvaranja skupa ''The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine'', kako u Hrvatskoj ima odličnih pojedinaca, no loši rezultati naših srednjoškolaca pokazuju da je sustav neujednačen, zbog čega se ona zalaže za cjelovitu reformu školstva.

06.06.2016., Zagreb - I. gimnazija, maturanti zapoceli s polaganjem ispita drzavne mature. Photo: Borna Filic/PIXSELL Propust Odgođen ispit iz hrvatskog jezika na maturi. Reagirala i ministrica Divjak

Grabar Kitarović je na otvaranju konferencije istaknula kako je riječ o najprestižnijem skupu na području genetike u svijetu ove godine, na koji su organizatori uspjeli privući puno istaknutih pojedinaca s područja biomedicine, forenzike, genetike i drugih znanosti.

Iskorak u 22. stoljeće

"Ova konferencija nije iskorak u 21. nego u 22. stoljeće, u medicinu budućnosti kakvu danas ne poznajemo, ali će svakako omogućiti nama u Hrvatskoj zatvaranja nekih pitanja iz prošlosti, ali i postaviti zdravije temelje za budućnost. Mi imamo vrhunske stručnjake i znanstvenike, jedno od najvećih imena u svijetu forenzike Henry Lee je profesoru Draganu Primorcu predao i posebnu nagradu. Primorac je vrlo aktivan u međunarodnoj suradnji, ali i drugi naši znanstvenici koji profiliraju Hrvatsku kao državu i društvo znanja kakvu želimo biti", rekla je Grabar Kitarović.

28.01.2017. Zagreb, Iblerov trg 9 - Sjednica Glavnog odbora SDP-a. Davor Bernardic Bernardić: SDP kreće u izradu strategije decentralizacije Hrvatske i obrazovnu reformu na lokalnoj razini

"To je povezano s našom obrazovnom reformom i činjenicom da kao država moramo puno više ulagati, financijski i u svakom drugom pogledu, u inovacije i razvoj. Potencijala imamo, imamo odlične učenike i profesore, ali na općim PISA testovima naši srednjoškolci pokazuju poprilično loše rezultate. To znači da je sustav jako neujednačen i trenutno previše ovisi o naporima pojedinca. Zbog toga se osobno zalažem za cjelovitu reformu školstva, ali i puno veća ulaganja u znanost, istraživanje i inovacije", kazala je.

Kolinda Grabar-Kitarović
1 / 9
Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) Dragan Primorac rekao je kako se sa skupom u Dubrovniku Hrvatska pozicionira kao svjetska sila na tom području.

Blaženka Divjak Ministrica Divjak: 'Sigurnosni aspekt provedbe državne mature je prioritet'

"Vodeća američka klinika, Mayo klinika, naš je partner kao i vodeća institucija svjetske forenzike, Američka akademija za forenzičke znanosti. Danas šaljemo poruku kuda ide medicina 22. stoljeća, pogotovo oko specifičnog liječenja, odnosno terapiji skrojenoj prema genomu svakog pojedinca. To znači prava terapija u pravo vrijeme za pravog pacijenta. To znači rana predikcija nastanka bolesti, genska i stanična terapija. To je medicina o kojoj ćemo čuti za 10 godina", istaknuo je Primorac.

Najveće okupljanje Nobelovaca u Europi

Najavio je da će se na skupu raspravljati o tri glavne teme - borbi protiv terorizma i bioterorizma, personaliziranoj medicini i podrijetlu naroda.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je kako takav skup daje nadu u odgovore zašto bolesti nastaju i kako se boriti protiv njih, a ministar turizma Gari Cappelli kako je to dokaz da Hrvatska itekako može biti konkurentna poslovna i kongresna destinacija.

Prosvjed - obrazovna reforma KOCKANJE S BUDUČNOŠĆU Hoćemo li školovati djecu da budu kreativni i poduzetni ljudi ili jeftina radna snaga

"Okupljanje znanstvenika iz cijeloga svijeta, a ove godine riječ je o najvećem okupljanju uglednih dobitnika Nobelove nagrade u Europi, koji će prikazati svoja viđenja razvoja biomedicinske znanosti 22. stoljeća, osim što pozicionira Hrvatsku na svjetskim znanstvenim mapama, ima i višestruke pozitivne efekte na hrvatski turizam", rekao je Cappelli.

Ovogodišnje 10. izdanje ISABS-ove konferencije održava se od 19. do 24. lipnja, a sudjeluje 60-tak predavača i 500 sudionika iz više od 40 država svijeta, među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade Herald zun Hausen (University of Heildeberg), Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).

Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović: 'Nemamo vremena, moramo sprintati kako bismo dostigli razvijene države' Marina Šunjerga Inicijativa 'tri mora' prilika za odvajanje od Zapadnog Balkana Dijana Jurasić Kao Jude šutimo o bolesnom školstvu, tjeskobi i stresu djece
Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • antonelić:

    ova baba je išla u moju gimnaziju ; gdje god se pojavi samo lupeta nebuloze ... sramim se što je završila moju gimnaziju ...

  • Deleted user:

    Ili djeca trebaju više učiti ili nam trebaju bolji učitelji. To moj seljački mozak zaključuje. Zar se već društvo kod nas nije reformiralo iz socijalizma u kapitalizam ili smo samo pronjenili ploču sa nazivom?

  • Gastarbeiter2:

    Tooooo.....lijepa naša predsjednice, Amerika je upravo otkrivena!